Ходене бос - ползите и възможните вреди

Използвайки всички предимства на обществото, повечето от жителите на планетата загубиха връзка с Майката Земя. Позовавайки се на меки и удобни обувки, хората се страхуват да излязат от тази комфортна зона, за да докоснат своята животворна естествена сила. След това разглеждаме въпроси, които често засягат онези, които са готови да свалят обувките си и да ходят боси: какво е повече - добро или зло - в тази практика на ходене.

Детето започва бос буквално от първите стъпки в живота. Лекарите препоръчват преподаването на децата по този начин - бос, в този случай малкият човек започва да използва сухожилията, сухожилията, костите, мускулите правилно, както е предвидено от природата.

Растящите хора са по-малко склонни да се наслаждават на удоволствието да ходят без обувки. Така че наистина ли е необходимо да си позволиш да ходиш с боси крак? Всичко е в ред.

Ползите от ходенето без обувки

Ползите от ходенето без обувки могат да бъдат описани като:

 • Производителите, подобрявайки обувките с амортисьори, поддържащи елементи, не мислят, че по този начин улесняват ходенето, те отнемат от човешкото тяло способността да абсорбират и поддържат тялото по време на движение. Някои мускулни групи не участват напълно, те стават слаби. Ходенето без обувкивръща загубените функции на краката .
 • Обувки носятпроблеми като вродени нокти, сухи и мокри калуси. Без обувкикраката се отпускат , много проблеми изчезват.
 • Температурата в обувките е по-висока, отколкото в околната среда, образува се „парников ефект“. Движението на земята без обувки втвърдява тялото, позволява на кожата да диша напълно.
 • Мотивацията за ходене без обувки може да бъде положителна промяна, която започва да се случва в тялото:
   Такова ходене нормализира съня по-добре от хапчетата за сън.
  • Увеличава количеството антиоксиданти.
  • Възпалителните процеси в организма са намалени.
  • Мускулите на глезените, краката са укрепени, ставите и сухожилията са излекувани.
  • Силата се появява в краката, те стават по-гъвкави, способни на широк кръг от движения и рискът от нараняване се намалява.
  • Притокът на кръв към краката се увеличава, крайниците се загряват, рискът от разширени вени се намалява, проблеми с кръвоносните съдове и сърцето изчезват.
  • Болката в гърба, коленете е елиминирана.
  • Ортопедичните проблеми изчезват.
  • Стресът, рискът от хормонални смущения са намалени, критичните дни и менопаузата при жените са улеснени.
  • Теглото се намалява и се нормализира.
 • В контакт със земята,процесът на "заземяване" . Подобряване на циркулацията на жизнената енергия, което води до увеличаване на защитните сили на организма. Краката са мястото, където се намират много рефлексни зони. Всеки от тях е отговорен за правилното, висококачествено дело на различните органи. Стъпвайки на земята боси, човек активира тези зони, съответно, и органи,свързани с тях, което води до здраво тяло.
 • Такава страстне изисква материални разходи- няма нужда да се купува специално оборудване.

Опасности при ходене без обувки и възможна вреда

Опасностите при ходене без обувки са, както следва:

 • Неподготвените крака могат да бъдат наранени . За да избегнете наранявания, трябва да тренирате механиката на ходене, да имате сила в мускулите, сръчност, да можете правилно да държите крака.
 • Първите стъпки обикновено причиняват болка и дискомфорт върху кожата на стъпалото. Тя ще мине веднага щом краката се свикнат с ежедневния контакт със земята, клонки, камъчета. Кожата ще стане по-трайна.
 • За първи пъткожата може да бъде замразена . С течение на времето това ще мине, тялото ще се втвърди. За да практикувате по-удобно, по-добре е да го започнете през топлия сезон.
 • По пътищата често има очила, различни остри предмети, които могатда причинят увреждане на здравето . За да избегнете разфасовки, натъртвания, трябва да изберете "правилните" места за разходка, които съдържат в ред и където няма отломки.
 • Особено опасни са такива разходки боси за диабетици. Факт е, че раните, които се срещат при такива пациенти на долните крайници, са много трудни за лечение.
 • Ако има проблеми с съдовете, сухожилията, мускулите, ставите - консултирайте се с лекар. Самолечението при ходене може да бъде опасно.

Прости правила за начинаещи

Започвайки практиката на ходене, следвайтеследните правила:

  Тъй като хората прекарват по-голямата част от живота си в обувки , не трябва да започвате внезапно без него . Трябва да спазвате мярката. Не се опитвайте да минавате през много и бързо. Трябва да започнете с 15-20 минути бавно ходене, увеличавайки с времето скоростта и продължителността. Необходимо е да бъдете внимателни към начина, по който се поставя кракът, независимо дали се появява при движение.
 1. Препоръчително е да се започне с упражнения в стаята . Необходимо е да се научите как да разпределяте равномерно усилията на крака, да настроите правилно крака, да тренирате в баланс. Добре е да се правят упражнения, в които е необходимо да стоите на един крак или на два крака, за да прехвърлите товара от петите към пръстите на краката и обратно. За тренировка добре пасва йога, пилатес, бойни изкуства. Можете да почистите стая за кецове.
 2. В бъдеще най-добре е да се използва песъчлива тревиста местност. Много добра тренировка -ходене по водитед. Няма значение дали е море, река, езеро или малък поток. Pebble служи като естествен масажор на краката.
 3. Не трябва да се допуска ходене чрез усилия . Ако петите ви болят при ходене или след него, тогава трябва да се върнете на занятия в залата, след известно време, опитайте отново на улицата.
 4. Ако на краката има незараснали рани, тогава ходенето без обувки не е допустимо.
 5. Не забравяйте, че след такива разходки трябва да си измиете напълно краката, да проверите за наранявания и да ги лекувате навреме.
 6. Мнозина започват да тичат след ходенебез обувки . Чудесно е да играете босото игри на открито или дори да танцувате. Обучението продължава тази практика от ранна пролет до късна есен.

И така, „за” със сигурност е повече, отколкото против. Затова използвайте всяка възможност за контакт със земята. Вземете с благодарност такава прекрасна възможност като бос пеша. Благослови те!