Ползите и вредите от месото за човешкото здраве

Може би най-горещите, най-ожесточените и най-дългите дебати в интернет и извън него са посветени на въздействието на месните продукти върху човешкото здраве. Вегетарианците и веганите говорят за опустошителното въздействие на месото върху нашето тяло и цитират редица научни и не много научни резултати като аргумент, докато любителите на пържоли и шашлици от своя страна обещават на опонентите си болезнена смърт от изтощение, мускулни „изтичания“ на диета без протеини и други проблеми.

Помислете както за полезните качества на месните продукти, така и за възможните отрицателни ефекти на месото върху тялото. И да откаже или не от месни ястия, да решат, разбира се, само вие.

Месо - Какво трябва да знаете за продукта

Месните продукти са в човешката диета повече от хиляда години. Нашите далечни предци са яли предимно месо от убити при лов животни, а рецепти от говеждо, свинско, агнешко или други животни, като правило, имат всяка нация. Накратко, човек яде месо толкова, колкото си спомня.

Въпреки това ползите от този продукт наскоро бяха поставени под въпрос, включително от много учени, изследващи свойствата на месото и неговото въздействие върху здравето.

И така,от месото е, че човек получава по-голямата част от протеина , необходим за растежа и развитието на организма, както и много по-полезнимикроелементи и минерали, съдържащи се само в месото на животни (например витамин В12, получен изключително от продукти от животински произход, чиято роля ще бъде разгледана по-долу).

В същото време месото не винаги има положителен ефект върху работата на храносмилателната система, може да влоши работата на сърдечно-съдовата система и да увеличи риска от някои заболявания.

Учените все още не са стигнали до недвусмислено заключение за това дали да ядат месни ястия или по-добре да ги извадят от диетата си, така че всеки човек сам решава дали си струва да променя хранителните си навици.

Ползи за тялото

 • Преди всичко следва да се каже, че месото есред продуктите по отношение на съдържанието на животински протеин , чийто продукт може да съдържа до 30%. Освен това, само от месни продукти получаваме незаменими аминокиселини. Тези вещества са необходими за нормалното функциониране на тялото, недостигът му може да причини сериозни заболявания и дори смърт.
 • От месни продукти получавамевитамин В12 , който не се съдържа никъде другаде. Витаминът участва в образуването на червени кръвни клетки (хематопоетична функция), а също така регулира метаболитните процеси и усвояването на хранителни вещества.
 • Продуктъте богат на желязо , което участва в синтеза на хемоглобин.
 • Говеждо, свинско и много други сортове са богати на калций, витамин D, фосфор, укрепват костите, зъбите и ноктите, както и укрепват имунната система.
 • Всички меса съдържатнеобходимите витамини от група нормалното функциониране на метаболизма, обработката на хранителни протеини, мазнини и въглехидрати, както и регулиране на дейността на нервната система.
 • Черният дроб на животните е богат на витамини от групите D, A и B, а също така този орган съдържа необходимото тяло Б
 • .
 • Калцийимагнезий , които присъстват в състава, укрепват сърдечния мускул и регулират работата му.
 • Животинската мазнинасе съдържа в плътта на животните, необходима за нашето тяло. Липсата на мазнини води до много заболявания и особено при репродуктивната система.
 • Диета, съдържаща месни ястия, ще помогне на човек да изгради мускули по-бързо и да укрепи мускулите по цялото тяло.

Каква е вредата

 • Яденето на месо може да бъде от полза, само ако се консумирав умерени количестваи се приготвя правилно, за предпочитане според хранителни рецепти.
 • Прекомерното количество месо от животни в храната значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, както и от заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт, тъй като храносмилането на месото е много трудно за стомаха ни.
 • Доказано е, че злоупотребата с даден продукт многократно увеличава риска от злокачествен тумор в организма.
 • Прекомерният прием на мазнини или пържено месо допринася за развитието на атеросклероза , повишава холестерола и провокира съдови заболявания и захарен диабет.
 • Продукти от месосуровини като колбаси, колбаси, виенчета, като правило, не носят никаква полза за организма, допринасят за бързото увеличаване на теглото и увеличават риска от сърдечни и съдови заболявания.
 • Нискокачественото месо (например, животните, отглеждани в лоши условия и използващи вредни вещества) може да причиниотравянеи също да причини сериозно увреждане на нашето здраве.
 • Злоупотребата значително увеличава вероятността от затлъстяване, а мастните меса, като свинското месо, като цяло се отразяват на фигурата по най-лошия възможен начин поради изключително високото съдържание на мазнини.
 • Рискът от заразяване с паразити е високпри хранене на лошо приготвено (недостатъчно печено, например) месо с лошо качество и с изтекъл срок на годност.

Съвети

 1. За да се избегнат отравяния и други неприятни последствия, трябва да се консумира продуктс най-високо качество . Не купувайте остаряло или съмнително изглеждащо и миришещо месо.
 2. Месните продукти трябва задължително да преминаттоплинна обработка . По този начин вредните микроорганизми, съдържащи се в месото, се убиват, а рискът от инфекции и отравяне изчезва.
 3. Пилешкото месо се абсорбира бързо от организма и се „по-лесно“ възприема от храносмилателната система. Пилето се счита за диетичен продукт и може да се препоръча за тези, които искат да отслабнат.
 4. Опитайтеда ограничите консумацията на свинско месо , тъй като тя се счита за най-малко полезна за тялото. Но говеждото месо съдържа значително повече витамини и минералиможе да се използва няколко пъти седмично.

Заключение

За да се яде или да не се яде месо, всеки сам решава. Разбира се, този продукт може да донесе както неоценими ползи, така и сериозна вреда. За да не навреди на здравето, купувайте само висококачествени месни продукти и ги приготвяйте в съответствие с всички санитарни норми и правила.