Дъга от дрян: полза и вреда

Jam - стар и популярен начин за прибиране на реколтата за зимата. Като естествен консервант, захарта осигурява безопасността на хранителните вещества в плода и премахва някои стипчивост и горчивина, което прави вкуса приятен. Този деликатес е особено вкусен, ако е направен от кисели горски плодове - касис, цариградско грозде и, разбира се, дрян.

Накратко за сок

Черен дрян (мъжка царевица, шайтанска ягода) - ниско дърво или храст ( 3-6 м ). Първоначално той растеше в Кавказ и в Азия, сега е широко разпространен в центъра и в източната част на Европа.

Задушеното дрянче е втория по популярност начин за събиране на плодове. Приятно сладко-кисел вкус, най-често се получава дебел поради съдържаниетона пектина , дори ако готвенето е кратко. За да премахнете или не премахнете костите от плодовете е индивидуално решение на всяка домакиня, но костите съдържат и вещества, полезни за тялото.

Под формата на смилане със захар - „сурово“ сладко - дрянът рядко се прибира, тъй като методът изисква много захар.

Каква е употребата?

В родината си шайтанското ягодо е популярно и ефективно средство за лечение на много заболявания. Той се прибира под формата на сушени торти, но и препаратът от захар от червени плодове ще донесе много ползи.

 • Като шампион насъдържаниетона аскорбиновата киселина(55 mg на 100 g с дневна доза 90 mg) е дори когато е сварено със захар: ще облекчи трошливостта и кървенето на венците; подобряване на функцията на стомаха и повишаване на апетита; укрепване на имунната система; помага за преодоляване на студ; ще предотврати заболявания, свързани с дефицит на витамин С.
 • Танини ( танини ) и полизахариден пектин, които се абсорбират по-добре след топлинна обработка, имат стягащо действие - това означава, че деликатесът на дрян ще има терапевтичен ефект върху: хроничен гастрит; киселини в стомаха; храносмилателни разстройства, придружени от диария.
 • Сладостта ще бъде полезна и в случаи на хранително и химическо отравяне: често за танините се свързват и бързо се отстраняват токсините и тежките метали от тялото (олово, живак).
 • Няма да е излишно да се използва конфитюр за тези, които страдат отставни заболявания : плодовете запазват противовъзпалителните си свойства след готвене, а пектинът помага за възстановяване на увредената хрущялна тъкан.
 • 100 g от продукта съдържа около (1/3) част от дневния прием на желязо , който се абсорбира напълно поради наличието на витамин С в плодовете, поради което в диетата трябва да се включи деликатес с анемия за повишаване на нивата на хемоглобина в кръвта.
 • В народната медицина дрянът и неговите продукти - напитки, сушени плодове, консерви - се използват като профилактично средство за болестта на Алцхаймер поради благоприятния ефект върху стените на капилярите и притока на кръв.
 • Дамите на позиция могат да използват малкоСладост от трева за предотвратяване на такива проблеми при бременни жени като оток на краката, разширени вени и еклампсия ( персистиращо повишаване на налягането ).
 • В източните страни, откъдето произлиза дрянът, съществува схващането, че използването на плодове шейтан във всякаква формаувеличава мъжката силаи допринася за зачеването на силни и здрави деца.

Увреждане на дрян

Всеки продукт, независимо колко полезен е той, има противопоказания. Такава е сладостта на зърното, но за нейно признание те не са прекалено критични и ако не забравите за това, няма да има голяма вреда.

 • Заготовката от дрян съдържамного захар- диабетиците не трябва да консумират повече от 1-2 ч.л., а тези с наднормено тегло трябва да го намалят значително.
 • Шайтанските плодове са богати накаротеноидииантоцианинии често причиняват алергични реакции. Следователно, конфитюрът от тях трябва да се използва внимателно от малки деца, чиято имунна система не е напълно оформена, и кърмещи майки.
 • Следните медикаменти не трябва да бъдат изземвани с лечение: калциеви препарати (влошава се абсорбцията); аспирин и производни (увеличава негативния ефект върху стомаха); някои антибиотици (ампицилин, еритромицин).
 • Независимо от факта, че топлинната обработка унищожава киселини в плодовете, значителна част от джемото все още ги съдържа, а прекомерният им ентусиазъм провокира киселини и стомашни болки дори при здрави хора. Но тези, които имат повишена киселинност на стомашния сок, продуктът трябва да бъде изоставен.
 • Не трябва да бъдете съблазнявани от варела от хора, страдащи отхроничен запек- употребата му ще изостри тези проблеми.
 • Невъзможно е да се използва сладостта на торф при: възпалителни заболявания в острата фаза; хиперсекреция на щитовидната жлеза; жлъчни камъни с диаметър по-голям от 5 mm; големи камъни в бъбреците. В тези случаи стимулиращият ефект на плода работи в ущърб: той засилва възпалението на болните органи и провокира движението на камъни, което в най-добрия случай причинява силна болка, а в най-лошия - обструкция на каналите, с които има шансове да не се справят без операция.
 • Приемането на лакомства през нощта е много вероятно да предизвика безсъние.

Съвети

Има много рецепти за конфитюр от дрян, но когато става въпрос за готвене, искам получената сладост да бъде не само вкусна, но и да запази ползите от нея. Лесно е.

 1. Различните сортове трева се различаватот степента на киселината , но във всеки случай се счита за идеален за прибиране на реколтата, за да се вземат 2 части плодове до 3 части захар.
 2. Колкото по-дълго продължава термичната обработка, толкова по-малко киселина в крайния продукт. Обезщетението е по-малко - но по-малко и вреди, ако не е желателно за употреба поради киселинността му.
 3. За смилане със захар и дебела конфитюри отстранете костите от плода. Ако се приготви конфитюр - "пет минути", не е необходимо да правите това.
 4. За да се подтиснат симптомите на настинка преди лягане, те пият малко загрято червено вино, като разбъркват 1-2 ч.л. дрянлакомства.

Сладкиши причиняват много вреди на тялото: развалят зъбите, насърчават увеличаването на теглото, влошават състоянието на кожата. Но това мнение си струва да се преосмисли, ако говорим за сладко от дрян. Този деликатес определено си струва да включите в менюто си вместо сладкиши: ако не се увлечете, можете спокойно да забравите за вредата от захарта в неговия състав.