Мелатонин: вреда и полза

Живеейки в големи градове и метрополни райони, често става трудно да се спазва правилния ритъм на сън и будност. Сън, който продължава 8 пълни часа, се счита за пълноправен, през този период тялото и мозъкът възстановяват напълно силата си.

Но често хората не могат да си позволят да се съобразят с такъв режим поради своята зает работа, освен това уличният шум пречи на добрия сън. Затова много хора използват специални лекарства за нормализиране на съня. След това говорете за вещество, наречено "мелатонин".

Обща информация

Мелатонинът е хормон , който регулира циркадните ритми на сън и будност . Той се синтезира в човешкото тяло от аминокиселина, наречена триптофан, която от своя страна е необходима при синтеза на серотонин. Най-голямо количество мелатонин се образува през нощта (около 70%), от полунощ до пет часа.

При липса на вещество е трудно човек да заспи, общото качество на съня става много по-малко. През деня производството му е значително намалено поради голямото количество слънчева светлина. Така през лятото, когато продължителността на дневната светлина трае по-дълго от нощта, количеството на мелатонин намалява. Обратното се наблюдава през зимата - мелатонинът в кръвта става много повече.

Също така, нейният синтез се влияе от възрастта -колкото по-възрастен е човек, толкова по-малко се съдържа в тялото .общото състояние се влошава, появява се хронична безсъние, раздразнителност, органите се влошават, продължителността на фазата на дълбокия сън е значително намалена - мозъкът не получава времето, необходимо за почивка и възстановяване.

Има много препарати, съдържащи мелатонин. Такива лекарства се използват за облекчаване на симптомите на безсъние. Използва се и за дълги полети, когато има смяна на часовите зони.

Въпреки важността на приемането на мелатонин, понякога можете да видите противоречиви мнения у хората. Затова си струва да разберете какво точно е мелатонинът полезен или вреден.

Ползи

При приемането на мелатонин се отбелязват голям брой положителни ефекти:

 • Веществото едобро успокоително и седативно средство- когато се приема, се наблюдава намаляване на емоционалната, интелектуалната и физическата активност, което допринася за по-бърз сън.
 • Изпълнява каторегулатор, когато променя сезоните на годината , като осигурява необходимото количество вещество за добър сън.
 • Положителният ефект върху функцията на човешката имунна система -увеличава производството на антитела в кръвта , което може да бъде добра превенция при сезонни заболявания.
 • Забавя процеса на стареене на тялото , подобрява общото благосъстояние на човека.
 • Показвасилни антиоксидантни свойства , които могат да бъдат полезни в някои случаи като допълнение към приема на други лекарства. Насърчава премахването на безплатнорадикали от човешкото тяло, осигуряващи устойчивост на разрушаване на клетките на тялото.
 • Той има положителен ефект върху процеса на адаптация при промяна на ритъма на сън, когато трябва да правите дълги полети до други страни, поради което се променя часовата зона.
 • Той има добър ефект върху функциите на храносмилателната система, отпускайки червата, което може да помогне при заболявания на храносмилателната система.
 • Подобрява работата на клетките в мозъка- когато приемат вещество, невроните възприемат и предават електрически импулси по-добре, което може да помогне при решаването на всякакви сложни проблеми.
 • Помага за предотвратяване на рак, бързо информиране на нервната система, ако в тялото се появят мутирали или модифицирани клетъчни образувания. Също така мелатонинът може самостоятелно да унищожи такива образувания, ако те не са достигнали големи размери.
 • Намалява тревожността , подобрява настроението чрез производство на серотонин. Той също така се сблъсква със стреса, като забавя производството на адреналин в кръвта.

Вреди

Няма много информация за вредата от мелатонина. Проведени са много тестове и досега не е било възможно научно да се определи значителната вреда от приема на лекарствата. Въпреки това, при дозировка много по-висока от нормалната, някои странични ефекти могат да се наблюдават:

 • Главоболие, мигрена.
 • Депресия.
 • Слабо състояние, сънливост.
 • Малък оток в областта на лицето.
 • Дискомфорт в стомашно-чревния тракт, гадене и сухота в устата.
 • В редки случаи са възможни алергични реакции, особено когато се приема мелатонин, синтезиран от епифизната жлеза на животните. Но сега повечето от лекарствата с това вещество се произвеждат само в лаборатория, използваща съвременни методи, което премахва възможността от алергии.

Съвети за мелатонин

Използването на хормона се предписва на хора, които са нарушили нормалното производство на това вещество в организма. Показания за употреба са наличието на безсъние, неравномерност на съня, промени в часовата зона, влошаване на имунната система, повишена физическа активност, риск от развитие на ракови тумори, повишено налягане, депресия и влошаване на настроението, старост.

Като превантивна мярка се препоръчва употребата на мелатонин, за да издържи на стареенето на тъканите, появата на тумори и на устойчивостта към стрес.

Противопоказания за употреба са непоносимостта на тялото към веществото, наличието на хипотонични заболявания, епилепсия, левкемия, диабет. Не се препоръчва употребата на лекарството за деца на възраст под 12 години, бременни жени, кърмачки.

Препоръчително е да не се използва веществото, освен ако е необходимо. Неконтролираната употреба на хормона може да причини повече вреда, отколкото полза на тялото.

Заключение

Мелатонинъте важен хормон в човешкото тяло , а неговият недостиг води до много заболявания.Препоръчително е да се попълни количеството му в организма, като се вземат специални препарати.

Преди да го използвате, се препоръчвада се консултирате с Вашия лекар , той може да даде добри съвети за прием и евентуално да добави към списъка с вещества, необходими за нормализиране на организма. Веществото се намира и в много продукти, например в зърнени храни, царевица, череши, банани, джинджифил, ядки. Значително количество мелатонин се намира в мляко, месо, яйца и други храни, съдържащи протеини.