Мак - ползи за здравето и вреда

Това растение е преследван продукт за известно време поради факта, че той съдържа наркотични вещества в неговите листа и стъбла. Но самите семена, от древни времена се използват както в храната, така и в традиционната медицина - има ли полза от тях и каква вреда могат да им донесат?

Какви са начините да се яде маково семе и как да се готви?

Mac - какво е това?

От няколко разновидности, които са често срещани в природата и цветарството, те разграничават така нареченияхранителен мак . Дори и в резултат на селекцията, не беше възможно да се отърве от съдържанието на наркотичния компонент, следователно сега култивирането му е свързано с редица ограничения.

Въпреки това, потреблението на семена в храните, законът не забранява, тъй като те не съдържат нищо незаконно. Необходимо е само сламата да не падне с тях, която има наркотични свойства. Семената на хранителния и сладкарския мак се продават свободно на едро и дребно.

Ползите от потреблението

Полезните свойства на растението са известни още от праисторически времена. Науката ги е насочила през XVI век, като в същото време е била препоръчана за употреба при лечение на различни заболявания.

Но повечето от изследванията се съсредоточиха върху същите свойства, които традиционната медицина използва в маковите семена. Използваните зърнаподобряване на съня на пациентите, за облекчаване на болката, за отхрачване. По-специално, мак се използва като противовъзпалително средство.

 • От древността бульоните се използват залечение на треска , за лечение на отоци на различни стави и за очистване на кожата от брадавици. Зърното не само служи като подправка за различни ястия, но също така активно се използва за печене на хляб и печене.
 • Поради наличието в растението на алкалоидния морфинов компонент, който преди е бил широко използван в медицината, зрелите макови семенаспомагат за справяне с главоболие , както и за ускоряване на зарастването на различни рани, възстановяване на организма след минали болести.
 • Имунитетът може също да бъде засиленчрез консумация на продукти, произведени от него, тъй като маковите семена предоставят на тялото големи количества цинк, който е един от възпроизвеждащите се бели кръвни клетки. Веществата, съдържащи се в продукта, помагат на защитната реакция на организма да се бори с вируси и бактерии, които влизат в тялото.
 • Калият, съдържащ се в семената, отпуска стените на кръвоносните съдове и това спомага за намаляване на налягането в артериите и също така предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. До известна степен това спомага за борбата с появата на атеросклероза.
 • Желязото в семенатаувеличава хемоглобина в кръвтаи броя на червените кръвни клетки, които осигуряват кислород на тъканите на тялото. Така макът дава на човека допълнителен поток от енергия.
 • С възрастта ретината можегубят свойствата си. Предотвратяването на такива промени, свързани с възрастта, може да е свързано с вещества, съдържащи се в макови семена (антиоксиданти, витамини и др.).Макът ще помогне за поддържане на добро цветно зрение до крайната старост .
 • Възрастните семена могат да бъдат добър начин за предотвратяване на появата на захарен диабет тип 2, тъй като неговото появяване, по-специално, е свързано с липсата на цинкови съединения в организма, което в хранителния мак е още по-голямо.
 • Въпреки че е невъзможно да се консумира голямо количество семена едновременно, малкото количество, което ядем с кифлички и други продукти, все още е някаквонамалява риска от остеопороза , възстановява недостига на калций в костите и като цяло се бори с деминерализацията. Същото се отнася и за зъбите. Растението съдържа много калций. Но, разбира се, едното използване на неговите семена няма да реши този проблем напълно.
 • Продукти от семенаоблекчават отравянето с диария , както и възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт. Растителни влакна, съдържащи се в продукта, възстановяват чревната перисталтика, която помага в борбата срещу запек, както и нормализира работата на стомаха.
 • Mac -добри хапчета за сън и успокоително . Използването му предотвратява нервните и дори психичните заболявания, може да се използва като антидепресанти (и да работи незабавно, вместо да натрупва кумулативен ефект) - маковите семки стабилизират нервните процеси и изравняват настроението.
 • УпотребаМаково семе прави човек по-устойчив в различни стресови ситуации.

Щети от ядене на продукти от мак

\ t
 • Дългото използване на макови продукти, съдържащи алкалоиди в неговия състав, води до силна зависимост. Като цяло, всички лекарства от него в аптеката можете да получите само с рецепта. Тези лекарства са под контрол.
 • Продуктите от него са вредни за пациенти със слабо подаване на кислород в кръвта. Не се препоръчват за емфизем, астма и различни чернодробни заболявания.
 • Потреблението на хранителен мак не се съчетава с наркомания и алкохолизъм.
 • Семената имат малък сънен ефект, но не са лекарство. Въпреки това, те не се препоръчват за деца под 2-годишна възраст и за възрастни хора.
 • Има случаи на алергии и непоносимост към продукта.

Съвети за пиене

Когато се използват лекарства, произведени от мак, се изисква строг медицински надзор. Това не се отнася за употребата в традиционната медицина и храненето на продукти от зрели макови семена. Но прекомерната страст към подобен продукт, който съдържа много калории, ще бъде погрешна. Можете да ядетедо 100 или малко повече грам семена на ден .

Основната консумация на зърна обикновено се среща с сладкиши, поръсени със семена, но можете да приготвяте палачинки и ролки чрез смесване на маково семе директно в тестото. Има и маково мляко - този продукт е направен от зърна, смлян в брашно, смесен с мед. Сега добавете и разбитите семенакефир или кисело мляко, печете семената в масло и подправете ги със странични ястия.

Заключения

Консумацията на зрели макови семена е не само безопасна в повечето случаи, но и полезна за организма. Има много продукти, в които тя е включена, като нещо познато. Но не бъдете ревностни - прекомерната употреба може да бъде вредна за здравето. Всичко трябва да има своя мярка.