Какво е вредно и полезно наргиле за човешкото здраве

Сегашното поколение се отнася към наргилето с лекота и лекота, дори с някакво възхищение. За тях този занаят е свързан с приятно забавление.

Много хора, които стоят зад наргиле, съчетават работа и почивка. Те, без да се замислят как вдишването на голямо количество дим засяга тялото, са щастливи да се включат в такава модерна форма на пушене. В края на краищата рекламите казват, че тя е модерна и напълно безвредна. Някои смятат, че наргилето носи само вреда, други са уверени в ползите му, като се позовава на метода на пушене.

Какво е това?

Наргиле е приятелски жест на много народи. Той имаоколо 40 заглавия . Най-известният и общ "Шиша", narghile. Произходът и как изглеждаше наргиле, никой не знае със сигурност. Учените, занимаващи се с изследване на тютюна, предполагат, въз основа на археологически разкопки, че източниците на тютюнопушенето са от Америка и Африка. Тази професия е получила най-голяма популярност в Индия. Страните от Близкия изток бързо възприеха тази традиция. Тогава, благодарение на туристите, пушенето на наргиле дойде в европейските страни.

Първите наргилета са направени от импровизирани средства. По-късно започнаха да използват порцелан за колби и змийска кожа за тръби. Когато усвоили металургията, устройствата били изработени от мед, сребро. Днес, за потребителския пазар, пушенетоинструментите са изработени от неръждаема стомана, а тръбите са изработени от силиконова гума.

Нарът се състои от колба, напълнена с вода. През течността протича частично пречистване на дима. Към колбата се свързва маркуч за вдишване на дим. На колба се закопчава мината под формата на дълъг врат. Върху шията се поставя купа. Въглища и тютюн се поставят в нея, разделени от фолио. Чрез вал преминава маркуч, потъващ в колба с вода за три сантиметра. Димът минава през него, охлажда се. На стената на мината се отлагат примеси. Устройството за пушене е оборудвано с възвратен клапан. Той се отваря, за да изчисти наргилето навреме и се затваря по време на вдишване, за да запази запечатката вътре в устройството за пушене.

Тютюнът, който се използва за тютюн за пушене, е необичаен. Прилича на външен видкато конфитюр . Изработен е от тютюневи листа и захарен сироп с добавка на глицерин и аромати. Колбата се пълни с вода, сок, мляко, чай или кафе по желание.

Ползи

Има малко факти за ползите от този вид пушене, но те все още са:

  Ритъмът на живота кара хората да търсят нови методи на духовна комуникация . Приятно е да се пуши наргиле сред приятели след работна седмица.
 • Положителният ефект на дима върху ларинкса, по-специално върху гласните струни. Димът на калпака ги затопля.
 • Наклонът работи като инхалатор . Ако добавите някои етерични масла в колбата и използвате смес без никотин вместо тютюн, инхалационният ефект ще бъде незабавно забележим. Може да се използва запревенция на лечението на дихателните пътища.
 • Нагръдникът има благоприятен ефект върху нервната система . Той изпълнява седативна функция. Човек се успокоява, има усещане за мир.
 • Пушенето на наргиле предизвиква положителни емоции, създавайки психо-емоционален фон.

Трябва да се помни, че в източните страни пушенето на наргиле е било използвано, за да не пречи на ума с никотин, а да постигне положителен психологически резултат с помощта на правилно подбрани смеси за тютюнопушене.

Вреди

Доста привърженици на наргилето са сигурни в нейната полезност, но за съжаление изследванията на експерти убедиха обратното. Те твърдят, че използването на наргиле е вредно, особено за младото, крехко тяло. Щети от наргилето:

 • Поради повишената влажност на димавъзниква погрешно чувство за безвредност , което намалява опасенията за истинските ефекти върху здравето.
 • Големи дози никотин , които се абсорбират от пушач на наргиле, са пристрастяващи многократно по-бързо и всяка неприятна миризма влиза в кръвта няколко пъти повече от обикновените цигари. Това допринася за развитието на злокачествени заболявания и сериозни аномалии в сърдечно-съдовата система. Димът, преминаващ през водата в колбата, не се почиства правилно. Дори един начинаещ пушач получава определена доза никотин, причинявайки подчиненост. А зад първоначалното вълнение бързо идва навикът, който отваря пътя към по-силните.на наркотици.
 • Вдишването на тютюнев дим в големи количества води до поглъщане не само на никотин, но и на въглероден оксид, соли на тежки метали (арсен, олово), канцерогенни и други токсични елементи, които се образуват при изгарянето на въглища, тютюн и аромати. Производителите казват на потребителя за различни устройства, които изглежда изключват всякакви неприятни последствия, но не дават никакви гаранции. Абсорбцията на количеството дим зависи от начина на пушене, структурата на устройството, но не един вид наргиле се счита за безопасен.
 • Често едно предприятие използва един мундщук, когато пуши, което допринасяза предаването и разпространението на инфекция . Средната продължителност на пушенето на наргиле е около два часа. През това време пушачът отнема около двеста вдишвания, като вдишва за един литър дим. В резултат на това човек се усвоява от плашещо количество от всички видове боклуци.
 • Пасивното закачване също е вредно, въпреки че самата наргиле не разпространява дим. С такова развлечение е доказано, че до 60% от вредните вещества се абсорбират.
 • Младите двойки, които редовно пушат наргиле, не могат да имат деца.

Ако ви се предложи да пушите наргиле, трябва да помислите внимателно за здравето си. Може би не трябва да излагате тялото на сериозни тестове?

Съвети и как да го използвате

Като се следват някои правила, е възможно да се намали вредата от тютюнопушенето:

 1. Използвайте само специални смеси и тютюн.
 2. Съчетаването на тютюнопушенето с алкохола силно не се препоръчва. Напълнете колбата само със сок, мляко или чиста вода.
 3. Колбата и маркучът винаги да се поддържат чисти. Изплакнете ги систематично.
 4. Когато се пуши в компания, устните трябва да се променят.
 5. Продължителността на пушенето не трябва да надвишава един час.
 6. В добра компания можеш да пушиш наргиле. Основното е, че еднократните събирания не стават ежедневни и задължителни.

Пушенето на наргиле е много вредно . Но всеки възрастен човек сам решава какво да пуши, кога и колко.