Лиофилизирано кафе: какво е полезно и какво е вредно

Сублимирано (или мигновено) кафе е популярно във всички части на света. В някои страни той представлява повече от половината от общото потребление на ароматизирани напитки. Подготовката е по-бърза и по-лесна от опцията за зърно.

Какво е замразено кафе и как се произвежда?

Разтворимото кафе е вид кафе, което се произвежда чрезизсушаване на смления прах , получен чрез смилане на зърната. Следва фаза на сушене. Резултатът е суха маса, разтворима във вода.

Съществуват два основни метода за готвене:

  1. Сушене със спрей . Полученият екстракт се напръсква на горещ въздух, който бързо изсушава водните капки, превръщайки сместа в фин прах или гранули.
  2. Сушене при замръзване . Екстрактът се замразява, нарязва се на малки парченца, които след това се сушат при ниски температури във вакуум.

И двата метода запазват качеството, аромата и вкуса на крайния продукт. Най-разпространеният метод за приготвяне на напитка от разтворим екстракт е изливането на 1-2 чаени лъжички. гореща вода .

Силата на напитката може да се регулира чрез добавяне или премахване на количеството прах, използвано за производството му.

Ползи за здравето

Консумирането на ароматна напитка има няколко предимства заздраве. Тъй като сублимираният вид съдържа повече или по-малко същите антиоксиданти като класическата основа, той има подобен ефект върху тялото. Редовната употреба на екстракта има следните предимства:

  • Повишена мозъчна активност: кофеинът подобрява мозъчната функция.
  • Ускоряване на метаболизма: кофеинът ускорява метаболизма, насърчава изгарянето на мазнините.
  • Намаляване на риска от различни заболявания и нарушения, по-специално невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.
  • Намаляване на риска от развитие на диабет: напитката намалява риска от диабет тип 2.
  • Подобряване на чернодробната функция: кофеинът намалява риска от редица чернодробни заболявания, по-специално цироза и рак.
  • Подобряване на психичното здраве: ароматизираната напитка намалява риска от депресия и свързано самоубийство.
  • Удължаване на живота: Някои изследвания показват, че консумацията на кафе може да удължи живота до 10 години.
Но трябва да се отбележи, че по-голям процент от проучванията са само наблюдателни, следователно техните резултати нямат стойност, подобна на заключенията от стандартните рандомизирани проучвания, те се възприемат само условно.
Следователно не може да се каже, че тези проучвания потвърждават ефекта на ароматизираната напитка за намаляване на риска от развитие на определена болест. Доказано е обаче, че хората, които я консумират, имат по-малко склонност да развиват редица заболявания.

Ако се съмнявате колко кафе можете да пиете на ден, експертипосочете оптималното количество -3-5 чаши . Тази сума намалява риска от много здравословни проблеми.

43) Антиоксиданти и хранителни вещества

Положителният ефект на кафето върху здравето се обяснява основно свисокото съдържание на антиоксиданти . Екстрактът съдържа редица ефективни антиоксиданти, подобни на смлени зърна.

Според едно от проведените проучвания сублимираните видове съдържат още повече антиоксиданти от кафеените зърна, което е свързано с преработката на зърно.

Една чаша от напитката, получена от екстракта, също съдържа малко количество калий, магнезий, ниацин (витамин В3).

По-малко кофеин

Кофеинът е най-широко използваният стимулант в света, а кафето е най-големият му източник.

Сублимираният екстракт обикновено съдържа по-малко кофеин от естествените кафе на зърна.

Една чаша напитка, приготвена от разтворим прах, съдържаоколо 30-90 mg кофеини чаша кафе, приготвена от естествени зърна - около70-140 mgестествен стимулант.

Разтворим вариант е идеална алтернатива за хора, които трябва да ограничат приема на кофеин.

Сублимиран прах също се предлага всвободна от кофеин форма . Този вариант съдържа много по-малко естествен стимулант от обичайния разтворим.

Голямо количество консумиран кофеин може да предизвика безпокойство, нарушения на съня, дразнене на стомаха, тремор и ускоряване на сърдечната дейност.(Тахикардия).

Възможна вреда

По време на преработката кафето на зърна губи част от своите качества, които са полезни за здравето. Експертите постоянно обсъждат дали кафето е здравословно или може би положителните му ефекти просто надделяват над негативите. Въпреки това те са съгласни, че съдържат много полезни вещества.

Но какво може да навреди, когато се консумира сублимиран екстракт?

Калории

Разтворимият прах може да има повече калории, отколкото естествения смлян прах, тъй като той съдържа, в допълнение към самото обработено зърно, различни други вещества. Особено "рискови" в това отношение са различни продукти от типа2-в-1или3-в-1 , от които можете лесно да направите кафе напитка с мляко и захар.

Никел

Опцията за „бързо приготвяне“ се характеризира и с по-високо съдържание на никел, отколкото естественото. Този излишък от минерали може да предизвика различни сериозни заболявания, да предизвика алергии.

Охратоксин А

В разтворим прах присъства значително повече канцерогенен охратоксин А. Това веществонамалява имунитета , уврежда бъбреците и може да причини дефекти в развитието на плода (когато се консумира от жена по време на бременност). По-високото му съдържание се дължи на факта, че при производството на сублимиран екстракт се използват главно зърна с по-ниско качество. В един висококачествен продукт този опасен микотоксин почти не съществува.

Акриламид

Нито трябва да забравяме за невротоксичното и потенциално канцерогенното веществоакриламид . Количеството му в сублимирания вариант обикновено значително надвишава процента в класическия чук.

Акриламидът е потенциално вредно вещество, което възниква по време на процеса на печене. Този химикал се намира и в други продукти, в дим, в почистващи продукти, козметика. Разтворимият прах, според резултатите от изследването, съдържа два пъти повече акриламид от обикновения смлян прах. Увеличеното излагане на акриламид унищожава клетките на нервната система, увеличава риска от рак.

От друга страна, важно е да се отбележи, че съдържанието на вредни вещества в обработеното зърно се контролира, следователно не достига граничните стойности. Разбира се, това се отнася за продукти от реномирани производители. "Безименният" продукт със съмнителен произход не трябва да бъде достоен!

Заключение - да се пие или да не се пие?

Разтворимо кафе - удобно, бързо и лесно за приготвяне. Освен това, той има дълъг срок на годност. Затова е удобно да го вземете със себе си на път, за да консумирате с липса на време.

Въпреки че разтворимата ароматизирана напитка съдържа по-малко кофеин, в него се съдържа повече акриламид, отколкото в естествен чук. В същото време сублимираният прах се характеризира с високо съдържание на антиоксиданти.

Следователно може да се заключи, че кафето, изсушено чрез замразяване от реномиран производител, е от полза и неговото въздействие върху здравето есъщото като естествено.