Kombucha - какви са ползите и вредите

Историята на Комбуча отива далеч назад. Неговите полезни свойства са открити отдавна и все още се използват и днес. Мнозина го наричат ​​ домашна медуза , заради интересната му външност. Но най-важното е да се разбере как да го подготвиш правилно, както и да го отглеждаш, иначе няма да помогне, а само да навреди на здравето.

Какво е Kombucha

Тази напитка е намерена в Китай. Имаше легенди за него, че той прави хората безсмъртни. Но експерти от нашето време не мисля така. Този чай има много полезни качества и хората го използват почти по целия свят.

Външно гъбата прилича на медуза, която плува по повърхността на течността. По размер тя може да бъде различна, в зависимост от капацитета, в който живее, и от условията на ухажване. Kombucha се състои от кисели бактерии, както и малко количество етилов алкохол. Важно е да го отглеждате и да го използвате в определен жизнен цикъл. Ако лежи на дъното, той вероятно е болен и е строго забранено да се използва. Течността егазирана , характеризираща се с освежаващи и стягащи качества. Той се използва като обикновени хора у дома, както и медицински специалисти, което го прави терапевтични напитки.

Ползите от приемането на тази напитка

В многолабораториите проведоха проучвания на Kombucha и откриха за всяко лице много полезни свойства. Разгледайте ги по-подробно.

 • Съдържа много полезни витамини от група С и D , а именно киселини. Подобрява натиска, има успокояващи свойства, помага да заспи по-бързо. Тялото е пълно с основни хранителни вещества, което допринася за добрата работа на всички клетки на тялото.
 • Укрепва имунната система , така че може да се използва при повечето заболявания. Той има противовъзпалителни, аналгетични свойства, лекува и успокоява вътрешните органи.
 • Използва се за запек, диария и за подобряване на метаболизма. Но трябва да бъдете внимателни с язва на стомаха и е по-добре да не я използвате.
 • Битки срещу настинки, грип, хрема, възпалено гърло. В такива случаи е по-добре да се използва топло, тогава желаният ефект ще бъде.
 • Полезно за подобряване на работата на очите, ушите и носа, дори ако заболяването е хронично.
 • Подобрява състоянието на кожата на тялото и косата , помага да се отървете от брадавици. Тук се използват както външна, така и вътрешна употреба.
 • Мнозина го използватза загуба на тегло . Kombucha също е много питателна, но не съдържа много калории. Апетитът намалява и метаболизмът се подобрява, поради което човек губи тегло. Но не забравяйте за правилното хранене, премахвайки от яденето осолени и пържени, само тогава ще се получи резултатът.
 • И също така се използва за отравяне, привеждане на всичкиизлишък от тялото.
 • Благоприятно влияе върху функционирането на бъбреците , урогениталната система, както и стабилизира кръвното налягане и количеството на холестерола в организма.
 • Помага при лечението на дизентерия, туберкулоза, както и при артериосклероза.

Може да се заключи, че тази напитка е изключително полезна и необходима на масата във всеки дом.

Какво вреда го прави

В Kombucha съществуват както полезни, така и вредни свойства. Това се дължи главно на неправилното приготвяне на напитката.

Последици от неправилно изработка

Когато се прави напитка върху зелен чай, когато се използва, е възможноналягането да се намали много . Ако се приготвя в керамична чиния, тя може да доведе до отравяне на оловото на тялото. Е, когато производството използва много захар, напитката няма да допринесе за загуба на тегло, а напротив, ще доведе до увеличаване на теглото и провал в цялото тяло.

Болести, за които Kombucha не се препоръчва

 1. Диабет.
 2. Гастрит, язва на стомаха.
 3. Не се препоръчва да се пие, когато се предписват антибиотици. В този случай могат да възникнат проблеми с черния дроб.
 4. Препоръчително е да не се пие чай заедно с обезболяващи средства, тъй като гъбичката има лош ефект върху нервната система.
 5. Когато се комбинира с хипнотик, гъбичката може да има токсичен ефект.

Отрицателен ефект на напитката като цяло

Не го пийте в големи количества, тъй като има вероятност изгарят лигавицата . Също така съществува риск от понижаване на кръвосъсирването, което неблагоприятно засяга цялото тяло. Оцет, който е в напитката, може да предизвика гастрит, чревни проблеми и стомашни язви. Ако чайът е много силен, той може да предизвика неразположение, както и главоболие.

Преди да започнете да използвате Kombucha, е необходимо да оцените всички предимства и недостатъци, за да не нараните себе си и да донесете само ползи.

Как се прави, расте и приема

За приготвянето е важно да се вземеслаб чай . В същото време не е необходимо да се допускат зърна от захар в течността, тъй като когато се ударят в гъба, те могат да го развалят. Няма нужда да се замени със захар с други продукти, например, мед, защото няма да е много добър вкус.

По-добре е водата да се почисти за напитката, да се свари и изплакнете много внимателно. Необходимо е да се съхранява и отглежда на светло място, така че гъбата да се развива по-добре. Чаят е по-добре да се изберат с големи листа, без никакви добавки. На 1 литър вода поставете две лъжици чай и 50 грама захар. Най-правилният начин за съхраняване е използването на трилитров буркан.

Не го затваряйте с капак, тъй като е необходимо кислородът да се подава, достатъчно е да се покрие с марля. Гъбата расте много бързо, отделя се от тялото на майката и пада на дъното. След известно време той започва да се издига, след около седмица можете да го изпиете.

Гъбата не престава да живее с времето ипериодично се умножава , като се разделя на две.половинки, които могат да се отглеждат отделно. Чаят трябва да се пълни постоянно, тъй като водата периодично се изпарява. Важно е веднъж на всеки седем дни да се излива целия чай, така че да не се превръща в оцет.

Ако гъбата е потъмняла, това означава, че тя е изчезнала. Признавайки, че напитката е готова за вкус, тя ще бъде кисела и сладка, стига да няма алкохол. Друг знак, че медузата не е изчезнала, е , ако не е паднала до дъното . Въпреки че това се случва, когато тя все още не е свикнала с новата среда. Струва си да чакаме два дни, но ако не се появи, тогава напитката не трябва да се консумира.
Най-добре е да я приеметепреди консумирането на храна , тъй като съдържа киселина, която увеличава храносмилателния процес, което означава, че ще искате да ядете отново. Максималната скорост на ден е околополовин литърине повече от 2 месеца . След това трябва да си вземете почивка, така че тялото да бъде изчистено и отпочинало.

Чаената напитка може да се използва и от възрастни, и от деца. С правилните производствени свойства на гъбичките е много полезно и подобряващо здравето, така че поне веднъж трябва да го отглеждате у дома, като опитвате това прекрасно лекарство.