Калмари: ползите и възможните вреди за здравето

Морепродуктите като основа на диетата за здравословно хранене изглеждат логичен избор. В действителност, жителите на морските дълбини иматогромно количество полезни вещества , които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло. Дори изследванията, проведени за идентифициране на най-диетичната и балансирана диета, безусловно включват продукти, произведени от морски дарове.

Тези продукти по традиция включват не само океански и морски риби, но също така и миди, стриди, калмари, скариди и морска зеле. Благодарение на световната хранителна индустрия, всички тези представители на флората и фауната на подводния свят могат да седнат на масата ни по всяко време на годината, това би било желанието и парите.

Кои са калмарите

Какъв вид калмари не съществуват във водите на океаните! Размерите на представителите на този ред на главоноги мекотели са много различни: в единия край на скалата има калмар-прасенце-джудже, само10 см в размер , а от друга - гигантска сепия с дължина само на пипаладо 12 метракойто стана прототип на кракените от ужасяващи истории, разказани от моряците във всяко пристанище.

Калмарите живеят в почти всички географски ширини - от топлите морета на тропиците до арктическите пространства. Те иматосем ръце, допълнени от две пипала. В краищата на крайниците има издънки, които помагат на тези удивителни ловни животни - всички те са хищници. В центъра на снопа от пипала има уста под формата на клюн. Калмарите самного подвижни и силни същества . Въпреки това, тяхната способност да променят цвета си не е толкова развита като, например, при сепиите.

Очите на тези главоноги са толкова твърди, колкото човешки, а структурата на мозъка и сложното поведение позволяват да се говори за тях като за едно от най-умните животни на Земята.

Поради специалната структура на тялото, те се движат като други главоноги, като изтласкват вода от себе си и я превръщат в струен поток. Техните гладки и правилни движения се подпомагат от перката, която се простира от отделните представители на практика по цялото тяло.

Полезни свойства

 • Месото от калмарипочти не съдържа холестерол , а веществата в неговия състав, напротив, допринасят за намаляване на нивото му в човешкото тяло. Ето защо, той е показан не само за спортисти, които получават мускулна маса, но и за хора, страдащи от наднормено тегло.
 • Калмарите съдържатголямо количество мед , което участва в образуването на червени кръвни клетки, неговият недостиг в организма може да доведе до анемия или анемия.
 • Един от важните елементи, съдържащи се в тези морски храни, еселен , който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което има благоприятен ефект върху състоянието.стави и предотвратява развитието на артрит.
 • Калмарите иматвисоко съдържание на протеин , което, заедно с ниското съдържание на вреден холестерол, прави този продукт отлична добавка към диетата на спортистите. В крайна сметка, протеините играят важна роля в образуването на мускулна маса и тяхното правилно развитие.
 • Калмарите саценен източник на минерален фосфор , който участва в растежа на зъбите и костите, което е особено важно за активното отглеждане на деца и юноши.
 • Порадивисокото съдържание на витамин В12 , консумацията им в храни спомага за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания - инсулт, инфаркт и повишаване на тонуса на кръвоносните съдове, което е добра превенция на атеросклерозата.
 • Калият , съдържащ се в месото на калмарите, допринася за нормализирането на артериалното кръвно налягане при пациенти с хипертония.
 • Като отличен източник намагнезий , калмарите помагат за отпускане на нервната система и за облекчаване на мускулните спазми, като увеличават общото благосъстояние.
 • Цинкъте богат на месо от калмари. Липсата на цинк води до повишена склонност към инфекциозни заболявания.
 • Според експерти, месото от калмари имаантисклеротични свойстваи допринася за подобряване на паметта и стимулиране на умствената дейност. Това свойство е особено полезно за хора, чиято работа е свързана с умствена работа.
 • Калмарите съдържат вещества, които насърчаватекскрецията на соли на тежки метали .
 • Месото от калмариувеличава производството на стомашен сок , като по този начин помага на храната да се смила добре. Увеличава апетита, а храната се усвоява много по-лесно, което спестява на човек от неприятното усещане за тежест в стомаха.

Щети от хранене

  Във връзка със замърсяването на океанитесе увеличава рискът от отравяне с морски дарове , в който се натрупва живак. И въпреки че съдържанието на живак в месото на калмарите все още е по-ниско от това на останалите жители на подводния свят, съществува потенциална вреда.
 • Индивидуалната непоносимост към морските храникато цяло и по-специално месото от калмари може да играе с вас жестока шега и да ви възнагради с хранителни алергии.
 • Прекомерната консумация на сушени калмари е нежелана, тъй като тедопринасят за задържането и отлагането на соли в тялото .
 • Ако една жена има кърмено бебе, е много нежелателно да се ядат тези мекотели: едно бебе може да развие алергии .
 • Като правило изкуствено отглежданите калмари са пренаситени с антибиотици, багрила и подобни вещества.

Как да се готви и правилно да се яде

Не всички се изяждат, носамо труп и пипала . Ако ги купите замразени или просто ги извадите от хладилника, те трябва да бъдатразмразени при стайна температура , след това да се излее вряща вода за една минута. Кожата ще се сгъне и може да се отстрани заедно с неявътрешността. След това се поставят в кипяща вода за кратко време (не повече от 2 минути). В противен случай те ще станат вискозни и напълно неподходящи за по-нататъшно готвене.

След това калмарите са готови за по-нататъшно готвене по различни начини по ваш избор: пържене, задушаване, консервиране и готвене.

Заключение

Полезните свойства на калмарите със сигурност дават възможност да ги наречем отлична диетична храна.

При подходяща подготовка и при условие на тяхната свежест те ще станат доста чести гости на вашата маса. Различни рецепти за готвене на калмари са на почти всеки кулинарен сайт в интернет.