Ползите и вредите от чесън за човешкото тяло

Чесънът е един от малкото продукти, за които все още няма нито едно становище. Дебатът продължава дали трябва да се консумира и колко полезен или вреден е този продукт. Докато лекарите и учените търсят истината, много от нас вече са направили своя избор.

Когато става въпрос за използване на чесън като подправка или като народно средство за предпазване или лечение на всякакви болести, става ясно -чесънът е незаменим . Как да го използвате правилно, за да не навредите на здравето си, какво да се страхувате и дали изобщо е необходимо, да поговорим по-нататък.

Какво е това

Чесънът принадлежи към популярните зеленчукови култури, използвани от много народи от незапомнени времена. Той бил ценен за необичайния си вкус и за лечебните си свойства. Този продукт е бил известен на нашите древни предци. Днес тя все още е популярна и без кухня в света не може да се справи без нея.

От биологична гледна точка това е многогодишно растение, принадлежащо към семейството на лука. Той има голямо генетично сходство с лука и е негов близък роднина.

Лукът и надземните части на растението (стрели и съцветия) се консумират. Самата луковица се състои от по-малки луковици. техентова се случваот 3 до 20 .

Хранителна стойност

Чесънът имависока хранителна стойност , тъй като съдържа цял набор от елементи, необходими за човешкото тяло.

Хранителната стойност на 100 g от продуктае около 145 kcal .

Този продукт е истински килер от ценни макро и микроелементи, витамини, етерични масла с високо съдържание на летливи. Съставът на чесъна включва също флавоноиди, алицин (прекурсори), серни съединения.

g g 61. \ t
Хранителна таблица:
име Мерни единици Сума
Протеини g 6.2–6.6
Мазнини 0.5
Въглехидрати 33.1
Вода 58–59
Захар g 1
Сух остатъкg 1.5
Витамини
Тиамин (В1) mg 0.2
Рибофлавин (B2) mg 0.1
Ниацин (B3) mg 0,7
Пантотенова киселина (В5) mg 0,6
Пиридоксин (В6) mg 1.2
Аскорбинова киселина (С) mg 29–33
Фолиева киселина (B9) µg 3
β-каротин mcg 5
Микро и макро елементи
Калий mg 375–427
Калций mg 156–206
Натрий mg 17
Магнезий mg 24–26
Желязо mg 1.7
Фосфор mg 145–161
Манган mg 1.7
Цинк mg 1.2
Селен µg 11-17

ползите от чесън

Ползите от чесъна се дължат на действието на съставките му. Едно от основните предимства на този продукт е наличието на сложна органична материя в негоалицин . По-точно, неговите предшественици, от които се формира. Алицинът е мощен "естествен антибиотик", който осигурява антивирусни, антимикробни и антиоксидантни ефекти. В комбинация с други флавоноиди, селенът и германийът дават на чесъна свойства на мощен антиоксидант.

Германий е рядък елемент и се намира далеч от всички продукти. Той е мощен антиоксидант. Благодарение на него чесънът става продукт, който има терапевтичен ефект при много заболявания. В допълнение, този микроелемент допринася за развитието на защитен фактор на тялото -интерферон . За съжаление не всички чесъни, присъстващи на нашия пазар, съдържат германий. Съдържанието му в продукта зависи от естеството на почвата, където растението е било отглеждано. Чесънът, доставен от Китай, като правило, не съдържа този ценен микроелемент.

Показания за употреба

Нека се спрем на някои от полезните свойства на чесъна и указанията за неговото използване. Храненето на този продукт ще бъде полезнокато профилактично или терапевтично средство за следните състояния и заболявания:

 • Сърдечно-съдова система . Той намалява високото кръвно налягане, намалява количеството на "вредния" холестерол в кръвта с 18-20% и увеличава съдържанието на полезни липиди в кръвта. Намалява подуването поради наличното диуретично действие.
 • Венозни заболявания и тенденции към тромбофлебит . Помага за подобряване на реологичните свойства на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
 • Някои заболявания на стомашно-чревния тракт(в малки дози и строго извън влошаване!). Спира процесите на ферментация и гниене в дебелото черво, увеличава секрецията на стомашния сок по време на гастрит с ниска киселинност, стимулира апетита. Действа потискащо върху възпроизводството на патогенна флора, елиминира феномена на дисбиоза.
 • Хелминтни инвазии и гъбични лезии(като допълнително терапевтично средство). Има антихелминтни, антипротозойни и противогъбични ефекти.
 • Захарен диабет . Насърчава развитието на собствения си инсулин и намалява необходимостта от него. Помага за намаляване на кръвната захар.
 • Професионални рискове : работа в химическото производство, при контакт и поглъщане на тежки метали в организма, наличие на малки дози радиация.
 • Рискът от развитие на онкологични заболявания(обременена наследственост, наличие на предразполагащи състояния). Антиоксидантите, съдържащи се в продукта, предотвратяватувреждане на клетките от свободните радикали. В допълнение към това, аденозинът, който е част, допринася за поддържането на нормалните процеси на кислородно клетъчно дишане и аеробния процес на дишане на тъканите като цяло. По този начин не се създават благоприятни (анаеробни) условия за развитие и размножаване на туморни клетки.
 • Хронични заболявания на дихателната система . Той има отхрачващо, разтварящо храчки ефект, има антимикробно действие.
 • От чести настинки . Има антивирусно и антимикробно действие. Насърчава развитието на собствения си интерферон - протеин, произведен в организма и свързан със защитни антивирусни фактори. Има антипиретичен ефект.
 • Намаляване на сексуалната функция при мъжете . Има доказателства, че чесънът увеличава силата на мъжете. Най-добри резултати, когато се използват пресни (без топлинна обработка).
Обобщавайки, можем да кажем, че чесънът може да се консумира от всеки, който няма противопоказания. Умереното потребление ще бъде от полза.

За проявата на максимално антивирусно и антимикробно действие е необходимо високо съдържание на алицин. Той не се съдържа в готовата форма, а се синтезира под въздействието на ензима алициназа от неговия прекурсор, аминокиселината алиин. Ензимът е във вакуоли, а алиинът е в цитоплазмата. Те са разделени. Заключение: за да получите максимален бактерициден ефект, чесънът трябва да бъде нарязан и използван в тази форма.

Противопоказания и вреда

Обмислете ситуациите, когато продуктът не се препоръчва. Неговото приемане е противопоказано при:

 • Бременност, кърмене . При бременност трябва да се консултирате с лекар. Има доказателства, че употребата на чесън през първия триместър на бременността може да увеличи маточната активност, което води до повишен риск от спонтанен аборт. Ако кърмещата майка консумира чесън, има вероятност бебето да отхвърли кърмата. Но няма вреда за здравето на детето.
 • Пептична язва, гастрит с висока киселинности в периоди на обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт, панкреатит. Необходимо е да се помни възможността за прекомерно образуване на газ и натрупване на газ в червата при пациенти, страдащи от различни форми на хроничен колит.
 • Хемороиди . Съществува възможност за обостряне чрез консумация на този продукт (както, всъщност, чрез ядене на пикантни храни).
 • Ако професията на лице изисква бърза реакция и вземане на бързи решения (пилоти, водачи, оператори и т.н.). През последните години има съобщения за неблагоприятен ефект върху човешкия мозък на сулфанил-хидроксилния йон, съдържащ се в чесъна. В големи дози може да предизвика главоболие, намаляване на концентрацията, по-бавен отговор на околните стимули.
 • За заболявания на отделителната система, особено в присъствието на пясък и камъни. Дразнещ ефект върху пикочните пътища ипоявата на нежелани симптоми от тяхна страна.
 • С алергични прояви на този продукт и идиосинкразия.

Все още има някои препоръки. Това не е противопоказание. Това са полезни съвети. Не забравяйте и „играйте напред“, като знаете, че този продукт:

 1. Увеличава апетита и може да предизвика преяждане . Хората с наднормено тегло трябва да са наясно с това.
 2. Оставя лош дъх . Хората, чиито професии са свързани с постоянен контакт и комуникация с други хора, трябва да вземат предвид този фактор. Послепис Една ябълка, бавно дъвчена в устата, може донякъде да поправи ситуацията.

Как да се използва правилно

Избор

Време е да дадем някои съвети за избора на този продукт и неговата употреба. Предпочитание трябва да се даде на продукта на местните производители. Или растат за собствените си нужди в градината.

Чесънът, който е наводнил пазара от Китай, не винаги отговаря на изискванията за здравословно хранене. Тя се обработва от различни химикали, за да се запази представянето и възможността за дългосрочно съхранение. Невъзможно е да се изключи наличието на пестициди в продукта, които могат да се натрупват в почвата при преработката на предишни култури.

Употреба

Ако няма противопоказания, можете да ядете от 1 до 5 скилидки на денна ден . Слушайте себе си, чувствата си. Преносимостта във всеки човек може да е различна.За да се максимизира запазването на полезните свойства, по-добре е да не се излага на топлинна обработка. При температури над 60 ° C, някои полезни компоненти се унищожават, някои от полезните свойства се губят.

Но продуктът не става вреден от такава обработка, така че можете спокойно да приготвяте различни ястия, следвайки многобройни рецепти. Като храна се използват не само луковици, но и „зелени“. Този продукт може да бъде маринован, консервиран, маринован, пържен, добавен към разнообразни месни, рибни ястия, салати.

Съхранение

Чесънът, прибран в сухо време и с добре подрязани стъбла и коренова система, ще се съхранява дълго време. Можете да изсъхвате на чист въздух в сенчесто, добре проветриво място, ако времето е слънчево.

Да се ​​съхранява в дървени кутии, поръсени със сол или дървени дървени стърготини. Може да бъде във висящи тъкани. Някои хора предпочитат да слагат белени зъби в стъклени буркани, да ги пълнят с растително масло и да затварят капака с дупките. С този метод на съхранение чесънът ще има по-малко остър мирис.

Заключения

Чесънът е продукт, който заслужава всяко право да бъде на нашата маса. Всичко е свързано с хранителната култура и спазването на изискванията. Преяждането има отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Това важи изцяло за всеки хранителен продукт поотделно.Чесънът не е отрова . Действие, сравнимо с отровата, има излишък от храна или злоупотреба с продукт. Тук са истинските врагове! Не превишавайтенормална и здрава. Няколко скилидки чесън на ден са в състояние да поддържат здравето си, помагат в борбата с различни болести и осигуряват активно дълголетие.

Несъхраняването превръща храната, предназначена да спаси живота, в смъртоносна отрова (Jean de La Bruyere).

Яжте чесън за здраве и бъдете здрави!