Пилешки сърца - ползите и вредите

Пилешки сърца обикновено се считат за закуска или продукт, който се добавя към приготвянето на някои ястия. Те са добре комбинирани в комбинация с други месни продукти, имат необичаен вкус и са много полезни. Пилешки сърца, като черния дроб, вентрикулите, са така нареченият страничен продукт - страничен продукт от рязане на домашни птици.

15. Състав на пилешкото сърце

Пилешки сърца са с малки размери 3-5 см, а теглотое 20-30 грама . Те са сложен мускулен продукт, поради което имат доста добра хранителна стойност и няколко полезни микроелемента:

 1. 21% протеин.
 2. Витамини от група А, В и РР.
 3. Цинк, желязо, фосфор, мед, кобалт, натрий и магнезий.
 4. Аминокиселини - таурин, лизин, изолевцин, левцин, метионин и валин.

Енергийната стойност зависи от метода за приготвяне на сърца:

 • Парен -153 kcal /100 грама.
 • Сварено -157 kcal /100 грама .
 • Охлаждането не е слаб огън -168 kcal /100 грама .
 • Печено -184 kcal /100 грама .

При печене в комбинация с други видове продукти - калорийното съдържание на сърцата може да нарасне повече от два пъти.

Ползи за органа

Пилените сърца имат много положителни ефекти за човешкото тяло и се препоръчват за консумация изцялокатегории хора, като например:

 1. Хора, страдащи от заболявания на сърцето и кръвообращението
 2. \ t
 3. Пациенти с анемия
 4. Бременни жени
 5. Спортисти
 6. Пациенти с постоперативно възстановяване и възстановяване от тежки наранявания

Полза:

 • Защита от вируси. Сърцата съдържат полезен елемент - лизин. Има добър антивирусен ефект. Полезен за профилактика на вирусни заболявания, като обикновена настинка в периоди на особен риск от заболяване. И също така в периода на възстановяване след вирусни и катарални заболявания. Лизинът подобрява синтеза на хормони и ензими.
 • Високо съдържание на таурин. Сърцата, подобно на пилешко месо, съдържат голямо количество таурин на нивото на ракообразните. Той има няколко полезни функции - намалява риска от коронарна болест на сърцето при жени с високи нива на холестерол с 60%. Той помага на хората, страдащи от високо кръвно налягане и предотвратява развитието на диабет.
 • Подобряване на кръвообращението. Молекулите на кръвта са наситени с хемоглобин, като подобряват кървенето при хора. За заболявания на съдовата система и сърдечна недостатъчност е по-добре продуктът да се раздели на няколко дози през деня. Полезно за деца и възрастни с анемия, само за да ги подготви е необходимо, печене във фурната. Магнезият и натрият възстановяват водния баланс в организма и нормализират кръвното налягане.
 • По време на бременност.Пилените сърца са най-безопасният продукт намесо за бъдещи майки. Лекарите могат умишлено да предпишат употребата на този конкретен продукт от всички месни продукти. По-близо до раждането е необходимо да се ограничи употребата на всички месни продукти, включително сърцата.
 • Стимулиране на тонуса на тялото. Аминокиселините - лизин, левцин, изолевцин и валин не се синтезират в човешкото тяло, но са изключително важни за изграждането на всички тъкани и развитието на тялото. Единственият начин да се получат тези микроелементи е да дойде отвън. С тези елементи са обогатени сърцата. Изолевцинът допринася за развитието на мускулните влакна и техния растеж и възстановяване. Лизинът помага за изграждането на протеини. Валин помага за образуването на нови клетки и тъкани в тялото. Сърцата са полезни за спортисти, които се занимават със спорт със сила.

Вредни свойства

Има редица противопоказания за употребата на този продукт:

 • Индивидуална нетърпимост.Пилените сърца не са само месен продукт. Самото сърце е сложен орган, нетолерантност е възможна, както при консумация на черния дроб на животните. Преди употреба трябва да се уверите, че няма непоносимост. Дори ако продуктът се усвоява достатъчно просто, не се препоръчва да се използва повече от три пъти седмично.
 • Панкреатит.Не е желателно този продукт да се използва за обостряне на панкреатита. Сърцата са доста трудни, дори и при подходяща подготовка, това усложняваработата на храносмилателния тракт - възможни спазми и колики, след което е необходимо да се извърши операция за измиване на стомаха.
 • Висок холестерол.Един от основните недостатъци на този продукт, като всяко месо, е високото съдържание на холестерол. Този фактор също ограничава използването на сърцата, помнете, както е посочено по-горе - по-добре е да не използвате този продукт повече от три пъти седмично.

Съвети и трикове

Важно е да се приготвят правилно пилените сърца и също така е важно да се обработват правилно преди готвене. Един неопитен готвач или домакиня може да получи неподходящ продукт, както на външен вид, така и с неприятна миризма.

Сърцата, закупени в магазина, трябва задълбочено да бъдат претърсени- евентуално навлизане в общата маса на други странични продукти, като черен дроб, стомаси и т.н. След това те трябва да се почистят от тънък, едва забележим филм и да се изплакнат добре с вода. След това сърцето трябва да бъде врязано и отворено, като книга за премахване на кръвни съсиреци, вени и кръвни продукти и отново изплакване.

След почистванетое необходимо да се накисва сърцето в студена вода . Можете да добавите малко оцет - това ще помогне да се отървете от възможния вкус на жлъчката. След накисване, сърцето трябва да бъде предварително приготвено за един час на слаб огън. В процеса на готвене се отстраняват всички микроорганизми и различни химически препарати, които са засегнали птицата по време на неговия живот.Първият бульон трябва да се изхвърли.

След готвене е възможно печене в пещ или пържене в тиган. При пържене не си струва да държите продукта в горещ тиган за дълго време - достатъчно е една минута в горещото масло.

Също така е възможно да се приготви диетична храна - след почистване и изплакване е необходимо да се отрежат всички мастни влакна и да се парят в двоен котел или бавен печка.

Някои по-полезни свойства на този продукт:

 1. Възстановете мускулния тонус.
 2. Полезно при възстановяване от операция - когато не може да се яде нищо тежко.
 3. Те имат успокояващ ефект върху нервната система и помагат да заспите.
 4. Медът, съдържащ се в сърцата, е полезен за здравето и растежа на косата.
 5. Концентрацията на кобалт в 100 грама продукт компенсира 120% от дневните нужди.

Заключение

Пилените сърца са доста специфичен продукт, който не всеки ще обича. Но има категории хора, които просто трябва да обмислят включването на този продукт в ежедневната си диета и да научат как да ги подготвят правилно.