Сладолед - ползите и вредите за здравето

Сладоледът е един от най-обичаните деликатеси в света. Може би няма човек на света, който да не е опитал този леден десерт поне веднъж в живота си. Сладоледът помага да се направят горещите летни дни по-малко изтощителни, превъзходно освежаващо и поради огромното разнообразие на вкусове и аромати, има фенове сред децата и възрастните.

Обаче, това сладко ли е добро за нашите тела? Какво трябва да се помни, когато яде сладолед?

Сладолед - основна информация за продукта

Замразени парчета плодове и плодове, смесени със сняг или лед, започват да третират високопоставени служители в древен Китай преди няколко хиляди години. Много сходен десерт е бил популярен сред древните гърци, римляни и перси.

Вероятно не е необходимо да се казва, че в момента сладоледът е един от най-популярните деликатеси на всички населени континенти. Има огромен брой рецепти за приготвяне на сладолед, с най-необичайни комбинации от аромати и съставки: от познатия сладолед и popsicle със стандартни кремообразни или шоколадови аромати до всякакви невероятни и вкусни рога, плодов лед, мек сладолед и дори ледени сладкиши.

Основни съставки на класическата рецепта.са: мляко, масло и сметана, захар и различни добавки: плодове, ядки, шоколад и много други.

Колкото по-естествен е съставът, толкова по-положителен е ефектът на десерта върху организма. За съжаление, индустриалният деликатес често не само не носи ползи за здравето, но може сериозно да навреди на злоупотребата. Ето защо, тези, които искат да разнообразят диетата е не само сладък, но и полезен продукт, се препоръчва да се направи домашно сладолед.

Полезни свойства за тялото

\ t

Десерт, приготвен от най-естествените съставки, с минимално количество хранителни добавки в състава, наистина може да има благоприятен ефект върху организма. Моля, обърнете внимание, че става дума за предимствата на висококачествения десерт, които ще бъдат разгледани по-долу.

 • Всеки сладолед, освен може би плодов лед и някои други рецепти, съдържа мляко и млечни продукти. А млякото, както знаем, е много полезен и необходим продукт за нашето тяло. Той е богат на протеини, съдържа калций и фосфор, необходими за растежа и развитието на костите и ставите. Тези елементи намаляват риска от наранявания на опорно-двигателния апарат, укрепват зъбите, ноктите и имат добър ефект върху здравето и състоянието на епитела.
 • Млечните продуктиса особено полезни за растящ организъм , тъй като подобряват процесите на развитие и укрепване на костната тъкан на детето, допринасят за нейния здрав растеж и развитие.
 • Благодарение на съдържащия се в него калий и магнезий млякото има добър ефект върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове. естественсладоледътможе да нормализира кръвното налягане , да подобри притока на кръв в тялото и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • Млякото, съдържащо се в натуралния продукт, също съдържавитамини от група Б , необходими за нормалното функциониране на нервната система и психиката, както и за участие в важни метаболитни процеси, протичащи в организма.
 • Някои видове сладолед са богатис желязо , което е много полезно за здравето и функционирането на кръвоносната система. Желязото участва пряко в синтеза на червените кръвни клетки, повишава хемоглобина, намалява риска от анемия и анемия. Известно е, че една част от студения деликатесможе незабавно да повиши настроението . И не само заради невероятния вкус, но и за тривиалните химически причини: аминокиселините, съдържащи се в сладостта, причиняват повишено производство на „хормони на радостта“ - серотонин и допамин. Резултатът е чувство на щастие и удовлетворение.
 • И, разбира се, не забравяйте, че сладоледът енай-добрият начин да издържите топлината и летните горещини . Една порция от студения десерт може да понижи телесната температура и да „охлади” по-добър леден душ.

Възможна вреда

За съжаление, сладоледът, който купуваме в магазина, рядко може да се похвали с естествен състав. Но има много различни вредни добавки в този деликатес:

 • В повечето видове студени десерти, количеството захар, консерванти, багрила и другихимически лайна просто се преобръща. Такъв състав влияе неблагоприятно на състоянието на тялото, увеличава риска от диабет, алергии, заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб.
 • Злоупотребата със сладолед може да причини затлъстяване , тъй като продуктът е наситен с бързи въглехидрати и мазнини, отлага се в липидния слой, както и предизвиква постоянно чувство на глад.
 • Десерт с лошо качество може лесно да се отрови или да получичревна инфекция . Купете сладолед само на доказани места!
 • Прекомерната консумация на лед може да причини главоболие, втрисане, причиняване на настинки или възпалено гърло. В никакъв случай не яжте сладолед през зимата на открито.

Препоръки

 1. Когато купувате сладолед , внимателно проучете състава . Добре е, ако съдържа колкото е възможно по-малко химически добавки: консерванти, оцветители, аромати и различни „ешек“. Трябва също да се има предвид, че деликатес, който не съдържа излишните хранителни добавки, като шоколад, ядки или сладък сироп, е много по-малко калоричен и следователно малко по-полезен.
 2. Сладоледът е лесен за приготвяне у дома - такъв продукт ще донесе много повече ползи от здравето, отколкото пазаруването. За да приготвите обикновен "лед", достатъчно е да замразите плодовете или плодовете в съчетание със сок.
 3. Ако искате да получите същия кремообразен вкус, пригответе деликатес с мляко и сметана.

Заключение

Сладолед -вкусен деликатес, който спомага за успокояване на тялото и лесно преживяване на горещите дни. Въпреки това, тъй като съставът на повечето сладолед е далеч от идеалния и богат на не най-полезни химически добавки, не трябва да се злоупотребява с този продукт, за да не се увреди здравето и формата.