Сквален - ползите и вредите

Не много хора могат да кажат точно какво е сквален, някои дори не са чували за такава дума и какво означава тя. Сега това вещество се използва активно в храните и козметиката, както и в лекарствата. Той има много полезни свойства.

Какво е сквален

Скваленът е въглеводород, серия от тритерпени, естествени (не синтезирани). Химичната му формула еC30H50 . За първи път той е открит от японски учени през 1916 г., след като го е открил в черен дроб на акули и сега се използва активно в промишлеността. По-късно се среща в някои масла от растителен произход. Също така това вещество в състава на нашата кожа.

Чистият сквален изглежда катотечност без цвят, вискозна . Този въглеводород не е разтворим във вода, слабо се разтваря в оцет и етанол, но е добре разтворим в етери и ацетон.

Сега тя може да бъде получена от неразградими фракции на мазнини под действието на солна киселина в среда, която разтваря сквален, например ацетон. Съществува и препарат на сквален от мевалоновата киселина.

Полезни свойства на сквалена

 • На първо място, въглеродът е в състояниеда регулира подаването на кислород в тялото , активно да насища и да намалява риска от недостиг на кислород. Това вещество получава кислород, когато взаимодейства с вода.
 • Един от първите помощници на регенерация на кожата .
 • Допринася заподобряване на качеството на кожата , забавя процеса на стареене на кожата, като я прави красива и подхранвана, предотвратява сухата кожа. Той е и антиоксидант. Той се предписва при настинки и инфекциозни заболявания на дихателните пътища.
 • Поради факта, че скваленът е междинен продукт на различни стероиди (например холестерол), тойучаства активно в метаболизма . Доставя различни витамини, по-специално витамин D, на правилното място. Той също има положителен ефект върху работата на хормоните.
 • Стимулира някои различни вещества, които насърчаватсилния имунитет , за да се бори активно с дразнителите. Също така допринася за унищожаването на вредните бактерии. Бие се срещу различни възпаления.
 • Веществото спомага за очистването на тялото от замърсяване на вътрешната среда.

Освен това скваленътсе използва много активно в медицината . Лекарството, което съдържа този въглеводород, често се дава за неинфекциозни възпалителни кожни заболявания, за улцерозно-некротични кожни заболявания, за псориазис, за нарушения на липидния и белтъчния метаболизъм.

Предлага се също за високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт, увреждане на ставите, проблеми със зрението (тъй като този въглеводород е каротеноид), диабет, хронична умора и общо подобряване на нервните окончания.

Много респонденти казват, че лекарят-диетолог, на когото отиват на рецепцията, препоръчват сквален ирезултатът беше наистина от това, но, разбира се, трябва да се използва в комбинация с различни предписани витамини и други добавки. Смята се, че тази субстанция може да помогне дори и при рак, включително и за намаляване на вредното въздействие на радиото и химиотерапията.

Увреждане и противопоказания

Поради това отрицателните ефекти на сквалена не са идентифицирани. В неговото разлагане няма отрицателни странични продукти и може да се използва от всички. Но има и някои противопоказания, които често са посочени в лекарствените продукти.

Често се отбелязва, че скваленът не се препоръчва за употреба по време на бременност и кърмене. Също така, лекарите препоръчват да не се използват медицински сквален за деца под шестнадесет години. Понякога непоносимост или свръхчувствителност към компонента. Ако има такава нетърпимост, лекарите настояват да се намали броят на продуктите, които съдържат това вещество. Възможна е и алергична реакция към въглеводорода.

Къде и как се използва сквален

Първо, в кои продукти има много сквален?

 1. Скваленът е в рекордно количество вамарантово масло . Амарантът е тревисто растение с остри съцветия. В Русия от него е направено брашно, но след постановлението на Петър 1, забраняващо отглеждането на тази култура, хората започват да се разболяват по-често и умират преди това.
 2. На второ място по съдържаниеоризови трициипшенични зародиши .
 3. Зехтин , \ tно температурата на центрофугиране трябва да е студена.
 4. Дребна акула и други морски риби. Също така съдържанието на яйца и месо. Също така се среща в памучно масло и ленено масло.
 5. Достатъчно съдържание се открива и вживи дрожди .

Амарантово масло

Този въглеводород може да бъде закупен в аптеката като хранителна добавка. Но има и скърцане.Скваланът е синтезиран сквален . Тя не вреди на животните в процеса на получаване и следователно удовлетворява политиката на веганите. Той дори има предимство пред естествения си колега. Счита се за по-стабилен и не се подлага на окисление, затова запазва по-дълготрайните си полезни свойства.

Скваленът също активно се използва вкозметологията . Често се добавя към серума, предназначен да регенерира и овлажнява кожата. Разбира се, такива серуми са скъпи, но ефектът от такава козметика е изключително приятен. Но тъй като сега те активно отказват да тестват продукти на животни и да използват животински продукти за козметика, те използват сквалан.

Както козметиката, така и втората могат да изложат кожатана активната регенерация , дават подмладяващ ефект, облекчават възпалението на кожата, предпазват от външни фактори, оправят грима по лицето, придават богата пигментация на цвета.

Продуктите могат да добавят към различни маски за лице с ефекта на овлажняване и мекота на кожата, различни емулсии, лосиони за чувствителна кожа, както и кожата на устните и очите и подхранващ крем.(Night). Също така често се използва в декоративна козметика, добавяйки към червилото и сенките за очи. Като продукти на тялото, те се добавят към маслата за вана.

Заключение

Въпреки че малко хора знаят името на този въглеводород, то е често срещано явление в храната, което спомага за поддържането на витаминен, хормонален и воден баланс, което е спечелило място на рафтовете в аптеките и магазините за козметика.