BCAA аминокиселини: полезни или вредни

Вероятно сте чули за BCAA. Това не е изненадващо, защото те са предмет на ежедневни дебати сред спортистите, централната тема на много научни изследвания. В същото време тяхната ефективност винаги е била потвърждавана.

Какво е BCAA?

Съкращението за BCAA означава английско наименование„Аминокиселини с бракирани вериги“или аминокиселини с разклонена верига. При това, за много безсмислени контракции, се крият 3 от най-важните аминокиселини - левцин, изолевцин, валин.

За човешкото тяло те са съществени . Това означава, че тялото не може да ги произвежда самостоятелно. Следователно тяхното приемане отвън е важно.

Какво представляват BCAA за - ползите за органа

BCAAs са преминали през много научни изследвания, които са потвърдили много положителни ефекти върху мускулната печалба, изгарянето на мазнините и подобрената регенерация на тъканите и клетките.

Разклонените аминокиселини образуват, заедно с други съществени и несъществени AMC, основните градивни елементи на протеините, за които е известно, че са необходими за изграждане на мускули.

Най-важните ползи:

  • Повишени нива на анаболни хормони (особено тестостерон и инсулин).
  • Намаляване нивото на катаболните хормони (особено кортизол).
  • Ускоряване на регенерацията и мускулния растеж.
  • Поддържане на мускулна маса по време на диетата.
  • Облекчаване на мускулните болки след трудни тренировки.

Състав на BCAA

Както бе споменато по-горе, под това съкращение се крият 3 AMK - левцин, изолевцин и валин. Нека погледнем отблизо техните основни функции в тялото:

  • L-левцин . Важна протеиногенна аминокиселина, която е отговорна за редица важни реакции в организма. Левцинът подобрява производителността, подпомага регенерацията на мускулните влакна. Някои научни изследвания показват също, че тя може да замени временната липса на въглехидрати. Това е аминокиселина с най-висок анаболен ефект.
  • L-изолевцин . BUN, също важно за тялото. Изолевцин може бързо да се превърне в глюкоза, запазвайки складовете на мускулния гликоген и следователно, насърчаване на образуването на хемоглобин.
  • L-валин . Един от най-важните компоненти на еластичните влакна в тъканите, засягащи абсорбцията на меланин, триптофан, фенилаланин и други нервни носители.

Действие на ВСАА в организма

Основната разлика между разклонените аминокиселини от всички други аминокиселини е тяхното действие в организма.

По време на хранене протеините проникват в стомаха и тънките черва, оттам преминават през чревната стена към черния дроб, което е отговорно за поддържането на постоянно ниво на аминокиселини в кръвната плазма. Черният дроб акумулира глюкопластичен АМК, синтезира несъществени аминокиселини и етерично масло катаболизира.

Но това не се отнася за разклонените аминокиселини. Те са откръвният поток обикновено не влиза в черния дроб, а е достъпен за работещите мускули, които могат да ги използват като директен източник на енергия. Той помага за поддържане на собствени резерви от аминокиселини и мускулен гликоген.

За кого е подходящо BCAA?

Разклонените аминокиселини се използват във всички спортове. Например в силовите спортове се оценяват защитата на мускулната маса по време на загуба на тегло, най-добрият хормонален отговор и намаляването на мускулната болка. Голямо предимство за бегачите и велосипедистите е забавянето на мускулната умора при дълги тренировки.

BCAAs също се оценяват за диети за отслабване. Много научни изследвания показват, че хората, които имат достатъчно от тях в диетата си, са по-малко податливи на затлъстяване. Тези аминокиселини помагат за изгаряне на мазнините, докато поддържат мускулната маса.

Възможни вреди и странични ефекти

Като се има предвид, че всички хранителни добавки, продавани на европейския пазар, трябва да отговарят на много строги критерии. Следователнотехните странични ефекти са минимални .

Разбира се, съществуват изключения. В тази връзка, най-честите алергични реакции, нарушения в храносмилането. Ако възникнат тези проблеми, препоръчва се първо да се коригира дозата и ако симптомите продължат, напълно преустановете приема на добавката.

Увреждане на черния дроб

В много онлайн дискусии често се обсъжда дали разклонените аминокиселини могат да увредят черния дроб. За правилния отговор е важно да се разберекак те действително работят. Докато повечето други аминокиселини се разлагат в стомаха и тънките черва, откъдето преминават през съдовите стени до черния дроб,BCAA изобщо не навлиза в черния дроб . Те незабавно се използват като енергия за мускулите.

Следователно, BCAA не могат да увредят черния дроб, защото не преминават през него. Но тяхната употреба не трябва да бъде преувеличена.

Гадене

Разклонените аминокиселини могат да причинят гадене в случай на изтекъл срок на годност (следователно, окисление). Поради тази причина е важно внимателно да се провери крайната дата на употреба на продукта преди покупката.

Ако аминокиселините, които не са изтекли, причиняват гадене, уверете се, че не приемате твърде много от тях. Прекомерната консумация може да доведе до увеличаване на количеството вода в храносмилателния тракт, следователно, проблеми с храносмилането.

Дозировка

След като се вникна дълбоко в въпроса за разклонените аминокиселини, може да се установи, че дозировката им не се ограничава до обучението или до периода след обучението. Възможно е да се възползват от многото им предимствапо всяко време през деня .

На празен стомах, преди тренировка или преди лягане?

Защо BCAA трябва да се консумира преди и след тренировка, става ясно от горната информация. Преди тренировка те защитават мускулната маса, дават енергия в тренировките, потискат катаболните хормони. Приемането след тренировка подпомага процесите на регенерация.

Използвайте АМК сутрин с глутамин. Защо? Поради левцин,което според много научни изследвания стимулира синтеза на протеини, инхибира катаболните хормони, регулира инсулина, стабилизира кръвната захар. В комбинация с глутамин, който укрепва имунната система и повишава нивото на хормона на растежа, се създава идеален коктейл за закуска.

Приемане на ден без тренировка

На ден без упражнения е важно да имате правилно хранене и достатъчно сън, което е необходимо за възстановяване на тялото. В този случай, BCAA не е необходимост, но можете да вземете сутрешната доза, която беше обсъдена по-горе.