Ползите и вредите от бананите за човешкото тяло

Зеленчуците и плодовете на масата ни винаги са добре дошли. Асортиментът, предлаган в магазините, е толкова широк, че на моменти сме на загуба при избора си. На рафтовете можете да намерите не само познати плодове и зеленчуци, но и чуждестранни чудеса. Сред всички отвъдморски плодове един банан стана за нас любим деликатес, който се ползваше както от възрастни, така и от деца.

Способността за бързо задоволяване на глада, приятен вкус, деликатен аромат - това не са всички положителни качества, които позволяват този продукт да заеме едно от водещите места в нашия потребителски пазар.

Да видим откъде идват бананите, колко полезни са те и как да ги изядат най-добре.

Къде и как да се развива

Смята се, че бананите са плодове, които растат на палмови дървета. Но това не е напълно вярно. Банановото растение еогромно многогодишно растение , а самите банани са класифицирани катоплодове . Въпреки това, името "плод" остава по-познато за нас, така че няма да изречем имената и ще използваме терминологията, с която сме свикнали.

Култивиран в тропиците. Съберете зелено, узряват в процеса на транспортиране и съхранение. Масовите износители са страните от Латинска Америка (80% от световния износ): Колумбия, Еквадор, Гватемала,Коста Рика.

Преди да бъдат изпратени на потребителя, те се обработват с лимонов сок, газирана минерална вода или химически препарати за по-добро съхранение.

Сортове

Известно еоколо 500 култивирани сорта банани . Сред ядливите сортове са 2 основни групи:

 1. Десерт . Консумира се сурово.
 2. Растения(или платано). Трябва да бъде топлинно обработено.

Калории и състав

\ t

Калоричното съдържание на бананите може да варира в зависимост от сорта, степента на зрялост, вида на преработката. Това се дължи на различния състав на захарите и тяхното съдържание в продукта. Плантан повече калории. Средно, 100 грама зрели десертни банани съдържатот 65 до 150 ккал . В много таблици калорийното съдържание на този продукт се дава от индикатора89 kcal(осреднени данни). Енергийната стойност на сухите банани достига298–346 kcal .

Хранителни свойства на десертните банани на 100 g продукт:

Параметър Зрели Зелени Сушени
Влага (g) 68–78 72 13.5
Протеини (g) 1.1–1.8 1.3 3.9
Мазнини (g) 0,3 0,4 1.8
Въглехидрати (g) 23 32 88
Калий (mg) 358 499
Натрий (mg) 1 4 3
Калций (mg) 3–13 11
Магнезий (mg) 27 37
Желязо (mg) 0.3–1.5 0.9
Фосфор (mg) 16-50 28
Витамин А (IU) 64
Витамин В1 (mg) 0.04-0.05
Витамин В2 (mg) 0.05–0.07
Витамин В6 (mg) 0,4 0,3
Витамин С (mg) 8.7 18.4
Витамин РР (mg) 0.6–1.1
Целулоза (g) 2.6 2.3 9.9
Захар (g) 12 15
Триптофан (mg) 17-19
Метионин (mg) 7–10
Лизин (mg) 58–76

Ползи

Бананите съдържат много полезни и необходими за тялото вещества, имат сравнително балансиран състав и могат да бъдат приписани на ценна храна. Техните полезни свойства се дължат на веществата, които те съдържат. Като цяло можем да кажем, че продуктът е богат на въглехидрати (поради високото съдържание на захари), микро и макро елементи, витамини, аминокиселини. Съдържанието на мазнини е ниско, няма холестерол. Съставът включва полизахариди (пектин, инулин и др.) И диетични фибри. Високо съдържание на антиоксиданти и калий.

Разгледайте ефекта на някои от съставните елементи върху човешкото тяло.

 1. Калий. Това е изключително важна макроелемент, необходим за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Това е естествен антагонист на натрияМикроелементът предотвратява задържането на течности в тялото, елиминира подуването, нормализира кръвното налягане и спомага за поддържането на воден и електролитен баланс. Той участва активно в работата на мускулите.
 2. Калций.Необходимо е да се изгради и поддържа здравината на костите, участва в сърдечно-съдовата система.
 3. Фосфор.Необходими за нормална мозъчна функция, както и за изграждане на костна тъкан
 4. Желязо.Задължително за нормално кръвообразуване. Участва в много редокс процеси, протичащи в организма.
 5. Ролята напротеини, мазнини, въглехидрати, витаминии други компоненти, съдържащи се в продукта, е трудна за надценяване. Отделно, ние няма да се спрем на всеки един от тях, а ще продължим да разглеждаме ефекта на този продукт върху организма като цяло.

Положително въздействие върху органите и системите

\ t Да видим каква е употребата на банани за човешкото тяло. Тези плодове имат благоприятен ефект върху организма, както следва:

 • Повлияват централната нервна система , нормализират психо-емоционалната сфера, подобряват паметта и мозъчната функция. Подобрете настроението благодарение на лесно смилаемите захари, както и серотонина и триптофана. Улесняване на отказ от тютюнопушене.
 • Нормализира храносмилателния тракт . Принос за възстановяването на чревната микрофлора благодарение на инулина. Елиминирайте дисбиозата. положителноповлияват чревната мотилитет, елиминирайки запек и диария. Принос за секрецията на защитна стена на слуз в стомаха и дванадесетопръстника (предотвратяване на пептична язва).
 • Подобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система . Нормализира сърдечния ритъм, дължащ се на калий в големи количества. Нормализира кръвното налягане, помага за отстраняване на излишната течност от тялото и поддържа водния и електролитен баланс.
 • са източникътна лесно смилаеми въглехидрати , действащи като "енергия". Да компенсирате липсата на енергия в работници с тежък физически труд, спортисти, културисти и хора, които са използвали терапевтично гладуване.
 • Нормализира кръвообращението . Те са един от източниците на попълване на желязо в случай на дефицит. Те имат превантивен и допълнителен терапевтичен ефект при желязодефицитна анемия.
 • Те са източник на антиоксиданти . Действа като добър профилактичен агент за превенция на рак. Неутрализира увреждащото действие на свободните радикали върху клетките на тялото. Те забавят процеса на стареене и допринасят за удължаването на активния живот.
 • Положително влияят върху здравето на жените и мъжете по отношение на технитерепродуктивни функции . Принос за нормализирането на хормоналните нива. Улеснява предменструален и постменструален синдром при жените. Облекчава състоянието на бременността с токсикоза, премахвайки един от неприятните симптоми - гадене.Да има положителен ефект върху мъжкото либидо.
 • Не притежават алергични свойства . Принадлежат към продукти, които изключително рядко причиняват хранителни алергии. Може да допълни диетата на деца на възраст над 3 години (за прием на по-ранна възраст е по-добре да се консултирате с Вашия лекар). Може да се консумира от бременни жени.

Вреди

Бананите са полезен продукт, но има някои точки, които трябва да се разгледат. Както се казва, най-важното - да не навреди. Трябва да вземете под внимание характеристиките на тялото си и да продължите от това, когато използвате какъвто и да е продукт. Това се отнася и за бананите. За да не причинят вреда на тялото, те не се препоръчват да се вземат в следните случаи:

 • При обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт, за да се избегне увеличаване на болния синдром и метеоризъм. По време на ремисия бананите могат да бъдат взети. Извън обострянето на болестта, те ще имат положителен ефект върху състоянието на стомаха, червата и храносмилането като цяло.
 • Сналичието на захарен диабет . Това е продукт с високо съдържание на естествени захари, поради което не се препоръчва за диабетици.
 • С венозно заболяване и склонност към тромбоза. Витамин К, съдържащ се в бананите, спомага за увеличаване на съсирването на кръвта.
 • Счувствителност към хранителни алергии . Въпреки че бананите са сред тези продукти, които рядко предизвикват алергични реакции, хората с прояви на алергии към манго, авокадо, латекс и хитиноподобни съединенияБананите трябва да се лекуват с повишено внимание поради възможността за кръстосана алергия.
 • Снаднормено тегло(с някои резерви). Яжте 1 малък банан на ден е позволено. Това позволява и диети за загуба на тегло поради ниския гликемичен товар на този продукт. Но не повече от тази норма, за да се избегне увеличаване на теглото.

Любителите на бананови кожи (готвене, козметология) трябва да знаят, че бананите се обработват с химикали по време на транспортирането. Това се прави така, че да не се влошават и да се запази тяхното представяне.

За лечението могат да се използват като безвредни за организма вещества (лимонов сок, газирана минерална вода) и такива, които могат да навредят на тялото. За да не се излагат опасностите за здравето, бананите трябва да бъдат измити старателно, особено ако става въпрос за използване на кожи за приготвяне на различни ястия (захаросани плодове и др.).

Бъдете наясно! Почти всички партиди банани, които идват при нас, се лекуват с бензимедазол (тиабендазол), преди да бъдат изпратени. Този фунгицид се използва за предотвратяване на гъбични инфекции и преждевременно узряване. За предварителна подготовка се използва друг химически наркотик -етилен . Стимулира узряването на бананите.

Но не се страхувайте. Такива "трикове" се правят с по-голямата част от вносните плодове и зеленчуци. Месото е напълно безопасно и годно за консумация. Кожите трябва да бъдат измити.

Как да се използва правилно

Десертните банани се консумиратсвежа форма. Топлинната обработка се изисква само за плантатори. Кулинарните изкушения обаче не са забранени. Съзрели плантатори, много гастрономи се хранят без топлинна обработка, а десертните банани се пържат, варят, прибавят към салатите и правят шейкове. Това, както се казва - въпрос на вкус.

Селекция

При избора на бананитрябва да се обърне внимание на техния облик . Те трябва да бъдат жълти, еластични на допир. Можете да си купите леко неузрели банани. В основата на "опашките" на такива плодове ще има малък зелен пръстен. След няколко дни те ще бъдат узрели.

Не е необходимо да се приемат меки плодове, със солидни черни петна или със сива кожа (знак, че бананите са били размразени).

Потребление

Препоръчва се да се ядат зрели банани . Те се абсорбират по-добре, по-малко натоварват храносмилателната система и съдържат максимално количество хранителни вещества. Но това не е абсолютно правило по отношение на използването. Можете да ядете и неузрели плодове. Препоръчителна дневна доза: за възрастен, не повече от 3 плода на ден, децата се нуждаят само от един.

Съхранение

Плодовете се съхраняват по-добрев тъмна стая при стайна температура . Ако сте закупили неузрели банани и трябва да ускорите тяхното узряване, тогава това може да бъде направено чрез поставянето им в хартиена торба с ябълки. Ябълките ще ускорят процеса на узряване, тъй като освобождават естествен газ от етилен.

Бананите да не се съхраняват в хладилника! Те ще потъмнят, ще имат сива кора, но плодовете ще останат незрели.

Заключения

Бананите могат да се считат заценна храна , която трябва да бъде включена в ежедневната диета на всеки човек. Трябва да обмислите възможните противопоказания и да консумирате продукта в разумни количества. Когато се използва правилно, ще има полза. Не бива да пренебрегваме и да преминем през този ценен хранителен продукт, който е не само вкусен, но и много полезен.