Кефир без мазнини: какво е полезно и какво е вредно

Кефирът е ферментирала млечна напитка, която има не само приятен вкус, но и освежаващи свойства. Това е известно на древните жители на Кавказ и Тибет, които дълго време са запазили своето "течно бяло злато" от външния свят. Днес кефировите гъби и зърната са широко разпространени по целия свят. Ето защо всеки може да подобри здравето си с тази напитка. Полезните свойства също са присъщи на обезмасления кефир.

Какво е кефир?

Кефирът е вид ферментирала млечна напитка, която произхожда от Кавказ и в Тибет. Класически тя идва откомбинация от кефирни зърна и мляко(крава, коза, овца, кон, камила). Съществуват обаче и варианти, при които животинското мляко се заменя с растителна течност. Споменатите кефирни зърна смътно приличат на карфиол, всъщност те са симбиотична култура на дрожди и бактерии, живеещи в смес от протеини, захари и мазнини. Симбиозата на тази култура е доста сложна, а околната среда в животинското мляко е характерна за нея.

Защо да се пие кефир с ниско съдържание на мазнини - ползи за здравето

Ако ежедневно пиете кефир (включително без мазнини), следвайте други важни принципи за здравословно хранене редовно.упражнение, вие определено сте здрав и щастлив човек. Ако не пиете кефир, помислете дали не е необходимо да го включвате в диетата. Защо? Тъй като обезмасленият кефир има изключително положително въздействие върху човешкото здраве.

Най-изразените положителни ефекти на обезмасленото кефир върху тялото:

 • Благоприятното въздействие върху имунната система, повишаване на имунитета.
 • Увеличаване на устойчивостта на организма към заболявания и наранявания, свързани, по-специално, с фрактури на крайниците, ускорявайки тяхното заздравяване.
 • Регулиране на кръвното налягане, помощ при лечението на диабет.
 • Лечение, подобряване на хода на белодробните заболявания, бронхит, туберкулоза.
 • Ефективен контрол на астма, алергии, силно главоболие, включително мигрена.
 • Благоприятен ефект върху сърцето, кръвния поток, кръвоносната система.
 • Поддържане на лечение на различни видове дерматити, други кожни проблеми.
 • Помощ при лечението на заболявания на бъбреците, пикочните пътища.
 • ефективна превенция и подкрепа за лечение на заболявания на простатата.
 • Намаляване на холестерола.
 • Намаляване на риска от остеопороза, ревматизъм.
 • Подкрепа за производството на ензими.
 • Лечение на повечето вътрешни и външни възпаления.
 • Подобряване на активността на черния дроб, жлъчния мехур, регулирането на тяхната активност и производството на жлъчката.
 • Подобряване на храносмилателната дейност, премахване на диарията, възстановяване на баланса на чревната флора и стомашната киселина.
 • Лечение на стомашни язви.
 • Благодаряпроизводство на собствени противоракови вещества, предотвратява метастази, подкрепя тяхното лечение.
 • Служи като добра алтернатива на млякото в случай на алергични реакции към лактоза.
 • Забавяне на процеса на стареене, изглаждане, подобряване на кожата и косата.
 • Намаляване на депресията, увеличаване на енергията, чувство на удовлетворение.
 • Производство на основни витамини и полезни за организма бактерии, които са важни за живота на организма.

Кефирът без мазнини е по-силен пробиотик от киселото мляко

.

Пробиотичните микроорганизми могат да имат благоприятен ефект върху човешкото здраве. Въздействието им върху здравето се проявява по различни начини, включително положително въздействие върху храносмилането, поддържане на постоянно телесно тегло и въздействие върху психичното здраве.

Киселото мляко е най-известният пробиотичен продукт в западната диета. Но обезмасленият кефир е по-ефективен източник на важни микроорганизми. Кефировите зърна съдържатоколо 30 щама бактерии и дрожди . Благодарение на този състав, здравословната напитка е богат източник на пробиотици. Други млечни продукти съдържат много по-малко щамове, като в състава им няма дрожди.

Силни антибактериални свойства

Повечето пробиотици, присъстващи в кефира, са в състояние да предпазват от инфекции. Например, пробиотикътLactobacillus kefiriможе да инхибира растежа на някои патогени, включително Salmonella, Helicobacter pylori и Е. coli. Kefiran, вид въглехидрати, присъстващ в кефир, също имаантибактериални свойства.

Защита на рака

Ракът е една от основните и най-чести причини за смъртта на съвременното население. Заболяването е резултат от неконтролирания растеж на анормални клетки в тялото. Пробиотиците в ферментиралите млечни продукти могат да инхибират растежа на тумора, като намаляват образуването на канцерогенни съединенияи стимулират имунната система . Този защитен ефект е демонстриран в няколко проучвания. Едно проучване показа, че екстрактът от кефир намалява броя на раковите клетки на гърдата с 56%, в сравнение с 14% ефективността на екстракта от кисело мляко.

Няма отрицателна реакция с непоносимост към лактоза

Млечните продукти съдържат естествена захар, лактоза. Много хора не могат да усвоят правилно лактозата (непоносимост към лактоза). Бактериите за млечнокисела ферментация, съдържащи се в ферментиралите млечни продукти (включително обезмасления кефир), превръщат лактозата в млечна киселина, следователно процентът на лактоза в тях е много по-малък, отколкото в млякото.

Кефирът без мазнини също съдържа ензими, които забавят разграждането на лактозата. Поради тази причина обикновено се понася добре от хора, които не са толерантни към лактоза. В допълнение, можете да произвеждате кефир, който е 100% без лактоза. Тази напитка се приготвя като се използва кокосова вода, плодов сок или друга млечна течност.

Противопоказания и отрицателни ефекти

Кефирът без мазнини има не само полезни свойства за тялото. Той можеимат отрицателно въздействие върху организма, особено когатопрекомерната консумация . Най-честите негативни ефекти - повишен газ, диария, газове.

Кефирът е противопоказан за малки деца. Бременните жени трябва да го консумират в минимални количества.

Също така помислете за риска от алергична реакция. Въпреки ферментацията, обезмасленият кефир запазва свойствата на млечните продукти.

Колко често да се пие кефир?

Няма категоричен отговор. Оптималното количество консумация -300 мл на ден . Но тя е индивидуална. Някои хора пият кефир 1 литър 2 пъти седмично, други консумират 100-200 мл дневно . Следователно дозата за всеки човек е отделна.

В заключение на Съвета

Кефир, включително ниско съдържание на мазнини, не е задължително да се пие само в чист вид. Естественият вкус с времето може да "набръчка". В допълнение, много от тях може да не харесват естествения си кисел вкус. Можете да се опитате да комбинирате продукта с плодове, плодове и дори зеленчуци.