Еднодневно гладуване: ползите и вредите

Постенето е най-ефективният метод за намаляване на теглото, изцеление и почистване на тялото. Това е известно от древни времена - дори в древната Елада философите твърдяха, че гладът помага да се изчисти ума и да се излекуват много болести.

В момента популярността на гладното, както дълго, така и краткосрочно, е много висока. Много хора твърдят, че отказването от храна им помага да се чувстват по-добре. Вярно ли е това? Предлагаме ви да разберете дали гладът наистина е толкова добър за тялото и дали е възможно да отслабнете, като прибягвате до гладно дни?

Същността на еднодневното гладуване

Със сигурност знаете такъв метод за намаляване на теглото, катоден на гладно(или ежедневно гладуване). Нейната същност е да откаже храна за един ден, за да „разтопи” тялото и да позволи на стомашно-чревния тракт да си вземе почивка от храносмилането.

Дните на гладуване в нашата епоха, когато затлъстяването и преяждането изпреварват буквално всяка трета, са станали истинско спасение. Дори лекарите препоръчват веднъж седмично да ограничат диетата на плодове и зеленчуци и е по-добре напълно да се откажат от храната за един ден.

Това просто правило може да спаси от такива неприятни заболявания като гастрит, диабет, колит, хипертония. И, разбира се, хора, които не пренебрегват гладно дни, по-рядко изпреварванаднормено тегло.

По време на разтоварващия дене разрешено да се пие само вода . Разрешено е обаче да се яде малко плод или да изпие чаша прясно изцеден сок. Най-добре е да прекарате един подготвителен ден преди деня без храна, по време на който трябва да ядете само зеленчуци или леки супи и каши на водата. В края на гладуването, не се нахвърляйте на висококалорична храна - трябва да излезете и на зеленчуци, плодове и сокове.

Използване на гладни дни

\ t
 • Първо, постът е полезен (и дори необходим!) За нашатахраносмилателна система . По време на гладните дни, натоварването на стомаха и стомашно-чревния тракт е минимално, следователно те почиват и като резултат работят по-добре.
 • Тялото през тези дни, както вероятно сте чували,е изчистено от токсини и токсини . Те излизат с вода, която по време на глада се препоръчва да се пие в количество от един до два литра.
 • Ежедневният глад е най-добриятпревенция на сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване .
 • Стомаха, червата и кожата се почистват. В резултат на това вече няма да нарушавате обрива, обриви по тялото и лицето, пъпки. Вие също така ще се отървете от подуване и торбички под очите.
 • Чувството от пост се подобрява и в тялото и ума се появява невероятна лекота.
 • От редовното еднодневно гладуване тялото подмладява и укрепва.
 • Кръвното налягане и сърдечната честота се нормализират.
 • Постенето има положителен ефект върху метаболизма,принуждавайки метаболизма да работи по-бързо. В резултат на това ще изгаряте калории по-бързо.
 • Имунитетът се засилва и от еднодневно гладуване.
 • Ако ограничите приема на храна по време на настинка, тялото ще се справи с инфекцията много по-бързо, тъй като всички вътрешни ресурси ще бъдат насочени не към храносмилане, а към борба с болестта.
 • Разбира се, чегубите тегло , ако не ядете нищо през деня. Тялото, което не получава храна отвън, ще започне да изразходва собствените си мастни резерви. Основното нещо - не забравяйте да направите правилния "изход" от глад, в противен случай изгубените килограми веднага ще се върнат.
 • С течение на времетоотношението ви към храната ще се промени . Ще спрете да давате прекомерна стойност на храната, ще престанете да преяждате. В резултат на това теглото ви ще се върне към нормалното и тялото ви ще стане красиво и годно.

Увреждането и гладуването са противопоказани

 • Не можете да се занимавате с ежедневно гладуване за бременни и кърмещи жени!
 • Противопоказания са бъбречни заболявания, захарен диабет, рак, анемия, язви и гастрит, сърдечна недостатъчност, инфаркт, коронарна болест на сърцето. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете бързо.
 • Забранява се гладуването на хора, страдащи от булимия, анорексия и кахексия, както и хора с ИТМ под нормалната стойност.
 • Трябва да се има предвид, че по време на гладуването могат да се наблюдават слабост, тремор, тахикардия, летаргия. Препоръчва се прекъсванеглад. Не се забранява добавянето на подсладена вода или плодове в диетата.

Съвети и правила

 1. Постенето е от няколко вида:с индулгенции(разрешено е употребата на плодове и сокове), гладновърху вода ,сухо гладно , когато е забранено дори да се пие през деня вода. Сухото гладуване се препоръчва да се приема само от обучени хора и след консултация с лекар.
 2. Не можете спонтанно да започнете гладно, трябва първо да подготвите тялото . Това се прави по следния начин: три дни преди деня на разтоварване, трябва да се откажете от месо и риба, както и от брашно и сладко. В навечерието на деня на разтоварване се ядат зеленчуци и плодове, зърнени храни и нискомаслени супи.
 3. Постенето също трябва да се извърши правилно, в противен случай лечебният ефект на процедурата ще се сведе до нищо. В деня след гладния ден трябва да ядете най-леката храна: овесена каша с вода, плодове и сурови зеленчуци. Можете да пиете сокове. За да влезете в диетата, тежките храни (месо, бързо хранене, млечни продукти) се препоръчват само на третия ден от пускането.
 4. По време на ежедневното гладуване се препоръчвада се откаже от упражненията с висока интензивност . Откажете се от тренировки или ги заменете с по-леки упражнения, като йога, гимнастика или безбързо ходене.
 5. Недопустимо е да се пие алкохол и пушек по време на деня на разтоварване, това ще доведе до отрицателен ефект върху здравето на процедурата и като цяло ще навреди на тялото.

Заключения

Еднодневно гладуване наистина е много полезно за нашето тяло. Укрепва здравето и служи за превенция на много заболявания. В допълнение, редовното провеждане на гладно дни - ключът към една тънка фигура. Въпреки това, трябва да се помни - всички тези ефекти ще ви радват само ако следвате всички правила за подготовка за гладуване и излизане от него!