Увреждане на тютюнопушенето и никотина за човешкото тяло

Традицията на подпалване на сухи листа от тютюн и вдишване на изпускания дим дойде в Европа и Азия след откриването на Америка. Индианците знаеха много начини да използват това растение и не всички се спуснаха в света на света. Тютюневите листа изгарят в стаите, когато е необходимо да се отърват от кръвосмучещите насекоми. И директно самият никотин, който оставаше на стените на устройства за пушене, беше използван като парализираща отрова - те бяха намазани със стрелки. Тази информация красноречиво говори за въздействието на тютюнопушенето върху тялото.

Състав на тютюневия дим

\ t

Европейците лесно приемат обичая на пушенето от американски аборигени. Мъжката част от населението получава този навик почти без изключение, а жените, особено тези от висшите класове, възприемат цигарите като модерна тенденция. Има случаи, когато лекарите предписват тютюнопушене по време на бременност, за да не наддават на тегло.

Изследванията на това явление установиха, четютюнът изобщо не е безвреден , но въпросът е дали да се спазва мярката - т.е. да се ограничи употребата му до безвредна доза. Това е началото на откриването на вещества, влизащи в организма по време на пушенето.

Вещества, съдържащи се в тютюневия дим:

 • Смоли- концентрирани канцерогенни смеси, които се натрупват вбелите дробове, на практика не могат да бъдат отстранени.
 • Арсенъте известна опасна отрова, има невропаралитичен ефект.
 • Полоний - вещество с мощен заряд на радиация, провокира злокачествени новообразувания (ракови тумори).
 • Бензолъте токсична течност, която има отрицателно въздействие върху системата за обновяване на кръвните клетки и може да причини левкемия и други видове рак.
 • Формалдехид- стимулатор на дихателните пътища, увеличава техните контракции, той причинява дискомфорт в първите дни след отказване от тютюнопушенето - ефектът на отмяна.
 • Други химически съединения- са склонни да се отлагат в тъканите на вътрешните органи, причинявайки хронични заболявания.

Този списък беше одобрен в началото на миналия век, но концентрираният никотин под формата на течност беше използван за изследвания. Една капка от тази смес, тъй като експериментите дават различни видове животни, по-малки породи скоро умират, а по-големите преживяват болезнено заболяване. Но все още се вярваше, че концентрацията на отрови в дима, за разлика от екстракта, е толкова незначително малка, че не може да нанесе никаква значителна вреда на живия организъм.

Заболявания, свързани с тютюнопушенето

\ t

Медицинската статистика показва, че продължителната употреба на никотин значително увеличава риска от различни заболявания, включително фатални. Основното въздействие пада върху белите дробове, сърдечно-съдовата система, областта на нервните клетки - т.е. мозъка.

Болестипреки последици от тютюнопушенето:

 1. Сърдечни удари и инсулти.
 2. Рак на белия дроб.
 3. Пептична язва.
 4. Рак на кръвта.
 5. Рак на мозъка.
 6. Заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
 7. Левкемия.
 8. Импотентност.
 9. Безплодие.

Никотин-индуцирани патологии

Ако пушачът има добро здраве по природа, големите проблеми могат да го заобиколят. Но продължителният прием на вещества, съдържащи се в тютюневия дим, неизменно подкопава силата и ресурсите на организма. Резултатът е хронична патология, която значително нарушава качеството на живот и създава дискомфорт в различни ситуации.

Нарушено здраве:

 • Нервност- известно е, че никотинът е пристрастяващ, следователно, когато се консумира, човек е по-податлив на стрес, депресия, безсъние и невроза.
 • Проблеми със зачеването и раждането на дете- никотинът влошава състоянието на вътрешните органи, включително женските репродуктивни органи - увеличава риска от спонтанни аборти, пропуснат аборт, усложнения при раждане, безплодие и нарушено развитие на плода.
 • Заболявания на белите дробове и дихателните пътища- хроничен бронхит, астма, затруднено дишане, задух, намалена издръжливост, кислородно гладуване.
 • вегето-съдова дистония - стените на кръвоносните съдове са естествено еластични и са склонни да се разширяват и свиват, никотинът има стесняващ ефект върху тъканите, след всяка цигара, която пушите, кръвта се влошава в крайниците и се появяват запушвания и кръвни съсиреци.
 • Хипертония и хипотония- поради въздействието върху сърдечния мускул и кръвоносните съдове никотинът причинява нарушения на налягането, заболяването почти винаги става хронично.
 • Нарушения в нервната дейност- паметта страда най-много сред пушачите, заедно с нея се влошава, умствената дейност става трудна, с възрастта става все по-трудно да се възприема и абсорбира нова информация, способностите за обучение се влошават.

Съвети за прекратяване на тютюнопушенето

Зависимостта от никотина се усложнява от факта, че се проявява не само във физически симптоми, но и в психологически. По време на обръщане към тютюнопушенето, човек, като правило, съзнателно или не, преследва определена цел.

Облекчаване на скуката, премахване на стреса и безпокойството, облекчаване на нервното напрежение, понякога заменяне или сублимиране на други физически нужди - глад, сексуална неудовлетвореност. Така се създава фалшиво впечатление, че нормалният живот е невъзможен без цигари.
Първо, трябва да определите какво точно се опитва да попълни пушачът, коя област от живота му изглежда непълна. Приемането на това е доста трудно, затова би било уместнода се обжалва пред психолог . Това ще доведе до приемането на житейски проблеми, които човек се опитва да се справи и психологическата зависимост може да се види "с невъоръжено око". Освен това, след като осъзнаят проблема, неизбежно ще се появи желанието да го преодолеете и ще започнат да работят мислипосоката на търсене на изход, а не избягване и отричане.

След като работи по психологическа зависимост, човек по правило открива, чефизическият дискомфорт при отказване от тютюнопушенето е доста поносим . В допълнение, тя е значително намалена по време на използването на специални заместители - лепенки, дъвки, таблетки. Ето защо, ако се отървете от психологическата зависимост, става много по-лесно да се откаже от тютюнопушенето - като от всеки друг лош навик.