Ползите и възможните вреди за спанака

Спанакът е листен зеленчук, много често срещан в Република Китай, както и популярен в Северна Америка и много европейски страни. Ние имаме зеленчук все още не е спечелил специална любов, а на рафтовете може да се види не много често.

И напразно, защото това растение трябва да бъде включено в диетата на човек, който се грижи за собственото си здраве. Спанакът има богат витаминно-минерален състав и носи огромни ползи за тялото.

Откъде идва това растение, как влияе на нашето здраве и кой може да бъде противопоказан? За всичко това - по-долу.

Спанак - какво е този зеленчук?

Това растение е всъщност розетка от гладки, богати зелени листа със заоблени ръбове (нещо като спанак е като киселец, познат на домашния потребител).

Дивият спанак расте в Азия, на територията на арабските страни. Отглеждането на растението е започнало преди много векове в Древна Персия. Тогава от тази източна страна спанакът дойде в Китай, оттам в Европа, а след това се разпространи по целия свят.

Тази зеленчукова култура се използва не само като закуска или декорация на ястия, както изглежда на пръв поглед.Спанакът е необходим за здравословно хранене , \ tтъй като този зеленчук съдържа огромни ползи за тялото. Растението е рекорд сред зеленчуците по отношение на съдържанието на витамини и микроелементи, от които се нуждаем.

Листата от трева са особено полезни за храносмилателната система. Зеленчукът също нормализира кръвното налягане, почиства кръвоносните съдове. Успешно използван спанак в козметологията.

Полезни свойства за тялото

 • Растението е богато нафибри , диетични фибри, необходими за нормалното функциониране на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт. Спанакът улеснява храносмилането и помага за бързото премахване на токсините и отпадъците от червата.
 • Зеленчуците могат да бъдатефективни при лечение на запек , хранително отравяне, подуване на корема или повишено газове.
 • Поради високото съдържаниена витамин А(каротин), спанакът подобрява зрението и служи за предотвратяване на много очни заболявания.
 • Зелените многократноускоряват метаболизма , помагат бързо да се отървете от излишни килограми.
 • Растението съдържаантиоксиданти , благодарение на които почиства кръвта и укрепва кръвоносните съдове от вредни вещества и намалява риска от рак и заболявания на сърдечно-съдовата система.
 • Спанакът има благоприятен ефект върху здравето на мъжете.
 • Зеленчуците също са изключително полезни за жените, тъй като листата на спанака имат положителен ефект върху красотата и здравето на косата и кожата (поради наличието на антиоксиданти, витамин Е, селен и много други вещества в състава).
 • Озеленяване успокояващ ефект върху нервната система , помага за борба със стреса, безпокойството и безсънието.
 • Калций, калий, витамин К, съдържащи се в спанак, укрепват костната тъкан и зъбния емайл.
 • Помага на зеленчука да нормализира кръвното налягане.
 • Препоръчително е да се включва спанак в детска храна, тъй като този зелен цвят участва в растежа на костите и тъканите на детето, предпазва от рахит и бери-бери.
 • Поради високото съдържание на витамин Срастението засилва имунната система и помага на организма да се бори с болестите и инфекциите.
 • Сокът от спаначен лист помага за подтискане на настинки, бронхит, облекчаване на симптомите на астма и подобряване на белодробната функция.
 • Употребата на зелен зеленчуци има положителен ефект върху състоянието на репродуктивната система, както при мъжете, така и при жените.
 • Зеленитемогат да помогнат за нарушаване на ендокринната система . Продуктът е силно препоръчителен за употреба при заболявания на щитовидната жлеза.
 • Спанакът, почистването на храносмилателната система от вредни вещества и токсинидопринася за появата на усещане за жизненост , перфектно тонизира и придава на тялото леко състояние.
 • Листата от зеленчуци могат да се използват и в козметологията. Маските от зелено подмладяват и подхранват кожата, я почистват, намаляват риска от бръчки и възпаления.

Противопоказания и възможни вреди

 • Съществува гледна точка, че сортовете спанак, отглеждани в Европа, могат да провокират уролитиаза поради високото съдържание на оксалова киселина.киселини в състава. Ето защо, трябва да следите отблизо зеленчуците, чието производство консумирате, и давате предимство на азиатския спанак.
 • Поради киселините, съдържащи се в зелените растения, не е разрешено използването на растението за бъбречни заболявания, както и при наличие на стомашна язва или гастрит. Хората с тези заболявания, обаче, имат право да имат млади, не досадни, спаначни листа.
 • Ако има алергия, продуктът, разбира се, е забранен.
 • Противопоказания за употребата на зеленчуци е лошото съсирване на кръвта.

Препоръки за употреба

 1. Листата от спанак могат да се консумират или сурови, или като зеленчукови салати, като подправка за супи или зеленчукови странични ястия. Заедно със Зелените можете да се пекат, например, картофи или тиквички, както и месо или риба.
 2. За да получите максимална полза от продукта, трябва да изберете само най-пресните зеленчуци. Когато купувате зеленчук, обърнете внимание на неговите листа: те не трябва да бъдат избледнели, апатични, почерняли. Цветът на добрия спанак е светлозелен. Когато кликнете върху листата, можете да чуете пращенето на пресни зеленчуци.
 3. Пресните листа на растението могат да бъдат замразени и след това да се пържат заедно със зелен фасул или карфиол. Оказва се, че е богата на витамини, много здравословно и вкусно ястие.
 4. Сокът може да се изстиска от зеленчуци. Напитката ще бъде полезна за нормализиране на съня и за проблеми с храносмилането.
 5. Листата на младия спанак са идеално комбинирани с лимонов сок, ароматни растителни масла и ядки.

Заключение

Необходимо е да включите спанак в диетата си, ако още не сте го направили. Зелените ще обогатят организма с витамини, значително ще подобрят здравето ви, ще подобрят настроението и нормализират съня.