Fiber - ползите и възможните вреди

Този продукт като влакно често се използва не като самостоятелно ястие, а като добавка в готовите продукти. Научно е доказано, че редовната употреба на това вещество подобрява много функции на човешкото тяло. Но не много хора знаят за евентуалната й вреда за здравето.

Какво е влакно?

Диетичните фибри, които се срещат не само в зеленчуците и плодовете, но и в много други растения, се наричат ​​влакна. Те имат положителен ефект върху човешкото здраве поради техния състав.

Разделени на два вида:

 1. Разтворим.
 2. Неразтворим.

Пулпата от плодове и зеленчуци се нарича разтворимо влакно, а кората се нарича неразтворима. И двата вида са много полезни.

Разтворимото вещество съдържапектин , който се намира главно в ябълки и моркови в големи количества. Пектинът понижава нивото на вредния холестерол в кръвта, спомага за намаляване на глюкозата и подобрява храносмилането. В допълнение към пектина, съставът съдържа лингин. Тя може да се получи от зърнени култури, както и от зеленчуци, които са легнали малко и стават презрели.

Неразтворимото съдържа основноцелулоза . Най-често се среща в зеле, трици и зелен грах. Използването на целулоза се дължи на специфичната структура на това вещество.

По същество тази суровина е растителни влакна . Не съдържа витамини и минерали, но въпреки това ползите за тялото са големи. Плодовете и зеленчуците съдържат един или друг вид фибри, но често са и двата вида.

Човешки ползи

На първо място, той е полезен за стомашно-чревния тракт, защото поради специалната структура на влакната и техните свойства, този продукт преминава през хранопровода, подуване иподобрява чревната подвижност . Използването му е необходимо за тези, които страдат от хроничен запек, включително и при деца на възраст 2 години.

Разтворимите суровини се усвояват дълго време, така че след като ядат за храна, човек се чувства пълен за много дълго време. В този случай се забелязва ефектът от намаляването на теглото. В допълнение, продуктът има склонност да абсорбира захарта от кръвта, която е необходима за диабетиците.

Абсорбира шлаки и токсини от червата, отделяйки се от метали в тялото. В процеса на преминаване през хранопровода той абсорбира течността сама по себе си, така че заедно с нея, използвайте много вода. Предимства на използването:

 • Подобряване на чревната подвижност.
 • Намаляване на телесните мазнини.
 • Дългосрочно усещане за пълнота.
 • Елиминиране на токсини.
 • Намалена кръвна захар.
 • Намаляване на холестерола.
 • Помага при запек.
 • Намалява загубата на тегло.
 • Предотвратява образуването на камъни в жлъчката.

Много фибри се срещат не само в плодовете и зеленчуците, а могат да бъдат инамерени в хлебни изделия, изработени от едро брашно, зеленчуци, трици, плодове и семена. Всички тези продукти трябва да се консумират в големи количества, тъй като те също съдържат много витамини и минерали.

Съдържанието на калории е ниско, така че може да се консумира в големи количества, най-важното е да се пие вода.

Вреди

Твърде голямото използване на продукта може също да причини увреждане на човешкото тяло. В този случай човек може да получи запек, подуване на корема, диария. Ако го консумирате без достатъчно вода в стомаха и червата, може да изпитате дискомфорт и такава консумация може да доведе до дехидратация.

Необходимо е да се внимава за тези, които страдат от заболявания на панкреаса, тъй като прекомерната употреба на този продукт засяга състоянието на този орган.

Как да се използва правилно

Понастоящем в магазините можете да намеритеготовия вариант на веществото . Такова влакно се продава в обработена форма в банка или опаковка. Може да се приема по една или няколко супени лъжици на ден, изцежда се с вода или да се прибавя към готовите ястия. С него можете да приготвите много вкусни и здравословни ястия. Например, чийзкейк от ниско съдържание на мазнини извара с фибри може да замени конвенционалните висококалорични чийзкейци с грис и брашно. В този случай, ястието ще бъде нискокалорично и много полезно, особено за тези хора, които искат да отслабнат.

Добреядат такива храни, които съдържат фибри, вместо някои. Например, вместо закупени сокове в тетрапак, по-добре е да се ядат плодове и зеленчуци като цяло. Трябва да се помни, че в естествената си форма всеки продукт ще бъде по-полезен за тялото, отколкото в обработения. Затова трябва внимателно да обмислите избора на продукти в диетата си.

Когато се консумират храни, които съдържат фибри, трябва да се помни, чее по-добре да се разделят приема на храна няколко пъти . Невъзможно е да се използва твърде много фибри в една стъпка, тъй като възниква метеоризъм и запек или обратно диария.

За диабетиците ще бъде полезно да се вземат в големи количества, най-важното е да се пие необходимото количество вода. Можете да замените всички сладкиши с плодове и зеленчуци, като ги приготвите във фурната или на пара. Също така ще бъде вкусно да изсушите плодовете, да получите вкусна и здравословна сладка закуска.

Ще е полезно за децата да вземат фибри, да го смесват с кисело мляко или кефир, както и да прибавят към каша. Децата, които са предразположени към запек, е полезно да приемате този продукт ежедневно. Забелязва се, че при редовна употреба при деца, дори и при хроничен запек, храносмилането се подобрява.

Влакната са много полезни за всяко лице, особено за тези, които страдат от различни ендокринни заболявания и патологии на стомашно-чревния тракт. Освобождава организма от токсини и токсини, но не е напълно алергичен. Може да се приема от всички хора, тъй като няма абсолютно никакви противопоказанияприлагане.

Най-важното нещо, което трябва да се помни е, чеможе да се приема само с голямо количество вода , тъй като има способността да абсорбира течността, преминавайки през червата. В допълнение, не трябва да забравяме за балансирана диета. Хранейки храни, съдържащи такъв продукт, не можете да се отклонявате от консумацията на други продукти. Тъй като тази суровина почти не съдържа витамини и минерали, потреблението на други стоки е просто необходимо.