Ползи и възможна вреда на доматите върху тялото

В продължение на много години доматите заемат водещо място в леглата и масите. Кетчуп от домати, макаронени изделия, домати, мариновани за зимата, превръзка за супи, повечето салати и само сочен и вкусен зеленчук не оставят никого безразличен. Много хора обичат доматите, но не много хора мислят за техните безценни ползи и възможна вреда за тялото. Какво представлява този червен кръгъл продукт?

Какво е това

Доматът - зеленчук, чието родно място е Южна Америка, принадлежи към семейството насоляни . Открит е през 15 век от Фернандо Кортес.

Преди това се смяташе, че един домат е в състояние да действа като афродизиак, като помага на хората да привлекат противоположния пол към себе си. За това в Европа той е наречен "ябълката на любовта".

Съществуват голям брой сортове домати - от много малък (череша) до огромен ("сърце на бик"). Цветовата палитра на този зеленчук също е много разнообразна - жълто, червено и дори черно.

Каква е безценната полза от този зеленчук?

Ползите от доматите

\ t
 • Има антибактериални свойства.В студения сезон доматите ще бъдат полезни, защото могат да имат противовъзпалително и антибактериално въздействие върху човешкото тяло. Това се дължи на съдържанието в тях на биологично активни вещества, които инхибират растежа на бактериите. Ето защо, в сезона на настинки и вируси огнища, домати в диетатахората ще бъдат полезни и ще бъдат отлична и вкусна алтернатива на хапчета и отвари.
 • Регулиране на нервната система.Серотонинът, съдържащ се в доматите, или, както се нарича "хормон на щастието", помага в борбата с депресията. В допълнение към терапевтичния състав, ярък зеленчук може само да вдигне настроението на човека и да предотврати лошите мисли.
 • Принос към превенцията на рака. Наличието на ликопен прави този зеленчук безценно полезен, тъй като ликопенът е способен да предотврати превръщането на клетките в ракови и да потиска растежа на съществуващите.
 • Да се ​​предотврати образуването на кръвни съсиреци. Доматите участват в образуването на кръв и са способни да разреждат кръвта, което предотвратява образуването на запушвания в съдовете. В това те открито се подпомагат от лекари от Америка P3. Затова се препоръчва да се използва за хора със съдови заболявания, предразположени към тромбоза.
 • Почистете червата. Кората и семената от домати изпълняват функцията да търкат тялото, да се придържат към чревните стени и да носят със себе си различни шлаки и токсини.
 • Предотвратете стареенето на кожата на лицето.Поради голямото количество витамин В, необходимо за кожата, доматите подобряват тена и насищат кожата с основни елементи, като по този начин го подмладяват. Ето защо, този зеленчук е много полезен за хора, които на всяка възраст се опитват да изглеждат млади, благодарение на чистата и добре поддържана кожа.
 • Нормализира кръвното налягане. Поради съдържанието на пектинови вещества в състава на доматите са в състояние да понижат холестерола и нормализират кръвното налягане.
 • Лекува рани.В допълнение към полезните свойства на доматите като храна, той се използва широко за лечение на външни заболявания. Поради своите бактерицидни свойства, доматът се счита за добър помощник в борбата срещу язви и рани по кожата. Помага му в този въпрос, като гликоалкалоид.

Но, въпреки големия брой полезни свойства, този зеленчук не е за всеки. Освен това, честата му употреба може да навреди на тялото и да влоши съществуващите проблеми. Каква е опасността му и кой трябва да се въздържа от неговото използване?

Домати за вреди

 • Може да предизвика алергии . Доматите са най-силните алергени. Хората, които са склонни към нетолерантност към определени продукти, трябва да внимават за въвеждането на този зеленчук в диетата си. Струва си да си припомним, че липсата на алергия към този продукт не означава, че може да се използва в големи количества. Алергията има кумулативна собственост и твърде честото използване на домати може да ви накара да се сбогувате с този вкусен и здравословен зеленчук за дълго време.
 • Противопоказан при хора с гастроинтестинални проблеми . Поради съдържанието на домати в състава на голямо количество киселини, те не се препоръчват за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт. В периода на обостряне на стомашните проблеми, този зеленчук е абсолютно противопоказан. също така,Не може да се използва от хора, страдащи от киселини, дължащи се на висока киселинност.
 • Противопоказан при заболявания на пикочно-половата система. Киселината в състава също е в състояние да наруши водно-солевия баланс в тялото, да задържа вода и да разруши бъбреците. Също така, не е разрешено да се използва за хора, страдащи от уролитиаза. Факт е, че доматите могат да карат камъни от бъбреците и така да доведат до запушване на каналите с камъни.
 • Никотиновата зависимост се влошава. Смята се, че доматите по някакъв начин влияят на жаждата за тютюнопушене поради съдържанието на специфични съединения в тях. Но не се разстройвайте и изоставяйте този зеленчук. Само честата консумация на домати в големи количества може да доведе до възникването на това
  сцепление.
 • Следва също да се отбележи, че консумирането на кисели домати в големи количества може да навреди на организма. Голям брой соли причиняват подпухналост и влошават много заболявания.

Заключение

Въз основа на всички полезни и вредни свойства може да се заключи, че използването на домати може да подобри организма и да влоши вече съществуващите проблеми. Само компетентното и разумно използване на този зеленчук няма да доведе до сериозни последствия за организма. По време на топлинната обработка хранителните вещества на този зеленчук се удвояват, а отрицателното въздействие върху тялото се намалява. Ето защо, да се откаже от този продукт не си струва.

Има голям брой рецепти, в които един отОсновните съставки са доматите. Те са печени, варени, задушени, мариновани и подложени на различни обработки. Наличието на домати в готовото ястие не само ще го украси с вкус, но и ще му донесе доста полезни свойства.