Фунчоза: ползи и възможна вреда

Страстта към източната кухня нараства от година на година. Смята се, че такава диета е полезна за здравето. Всички ястия изглеждат невероятно леки, вкусни, диетични. Въпреки това, преди да въведете непозната екзотична храна в ежедневната си диета, трябва внимателно да проучите ефекта й върху тялото, да прецените ползите и вредите от храненето, да научите как да я избирате и подготвяте правилно.

Какво е „стъклена юфка“?

Фунчоза (или фунчеза) не изненадва никого. Тя е водеща съставка в салати, супи, основни ястия, приготвени в китайски стил.

Основата на самите юфка еmung beansилизелен боб , отглеждани в Югоизточна Азия, Китай, Индия. В процеса на преработка бобеното нишесте се комбинира с вода, което му придава прозрачност и лекота. Нищо чудно, че се нарича "стъкло" или "пластмаса". На тази основа може да се разграничи качествен продукт. Ако по време на топлинната обработка фунчезата е бяла, тя съдържа евтино нискокачествено царевично нишесте.

Има ли полза на тялото?

Употребата в дадено хранене на дадено ястие, особено характерна за дадена географска област, следва да се основава предимноза ползите за тялото.

Ефектите върху здравето се оценяват чрез показатели като състав, калоричност, алергичност, смилаемост. Въз основа на тези критерии можем да кажем, че „стъклените спагети“ носи безспорни ползи:

 • Тяе много питателна , бързо наситена, поради съдържанието на бързи въглехидрати, тя се усвоява доста дълго време. Правилно приготвената вермичели може да бъде отлична храна преди тренировка за сила, дълъг поход или тежка физическа работа. Умерената употреба не носи чувство на гравитация, не препълва стомаха, като в същото време поддържа работата на организма.
 • Юфката включва обработени с нишесте зърна и вода. Мазнините отсъстват. Трудно е да се нарече funchozaдиетичен продукт , но той, заедно с много зеленчуци на плоча, ще спомогне за поддържане на теглото на удобно ниво.
 • Поради скромния си състав, продуктът не е богат на витамини и микроелементи. Част от фунхози може да осигури на организма витамин В1 с около 40% от дневната нужда, желязо - с 12%, селен - с 11%. Съдържа малко количество витамин В6, цинк и фосфор (по 4%). Броят на полезните съединения в проценти не е голям, но в комбинация с други продукти ползите са очевидни.
 • „Стъклена фиде“ се отнася до категориятабез глутен . Не предизвиква алергични реакции. Няма противопоказания за употребата на храна.
 • Фунчоза има доста нисък гликемичен индекс -45 единици .Това означава ниска степен на абсорбция на въглехидрати и захар в кръвта. Може безопасно да се консумира от хора с диабет.

Ако разглеждаме фунхоза от кулинарна гледна точка, тя има редица съществени предимства:

 1. Скорост на готвене . Няма нужда да се готви, можете просто да излее вряща вода върху него за 3-5 минути и се насладете на бърз и лесен обяд.
 2. Съвместимост с други продукти . Неутрален вкус ви позволява успешно да го комбинирате с месо, зеленчуци, риба, скариди.
 3. Отказ на сол . Пластмасови ястия от вермичели не трябва да се осоляват. В екстремни случаи може да се добави соев сос за подобряване на вкуса.
 4. Универсалност . Фунчоза добре в гореща, топла и студена.

В чистата си форма "стъклена фиде" няма да донесе значителни ползи за тялото. Има смисъл да го използвате с нискомаслено месо, морска или речна риба, много пресни зеленчуци.

Фунчо е вредно за здравето?

Не е възможно даден продукт да се разглежда единствено от гледна точка на ползите от него. Необходимо е да се изчисли възможната вреда за здравето.

 • Значителен минус на китайските юфки е неговото високо калорично съдържание -около 320 kcal на 100 грама . видимата лекота и прозрачност са измамни. Неограничената консумация може да доведе до нежелано повишаване на теглото.
 • Не всички китайски продукти са с високо качество. Това важи и за Фунхози. Репутацията на Noodle беше счупена от няколко, които избухнахапоследното десетилетие на световните скандали. Безскрупулните производители, вместо мунга или мунг бобови култури, използватевтино и нискокачествено царевично нишесте . За представяне на презентацията са използвани такива опасни вещества като олово, алуминий. Опасни страни бяха открити и отстранени навреме. Но кой гарантира качеството на новите доходи?
 • Самата по себе си вермицелае почти безвкусна . За придаване на яркост, изтънченост, различни подправки, подправки, сосове се добавят към ястията, които раздразняват апетита, чувстват глад, увеличават консумираната порция.
 • Привидната лекота и прозрачност на съда допринасят запрекомерното използване на юфка . За да се избегне това, фунхозата не трябва да бъде основният компонент на плочата. Тя трябва само да допълва зеленчуците или месото, скривайки се зад тях.

Китайската фиде не вреди на здравето. Важно е умереността, разумният подход.

Как да изберем funcho?

Препоръките за избор на юфка са доста прости:

 1. Вермичелито трябва да се купува на големи мрежови пазари или специализирани пунктове. Вероятността за придобиване на фалшификат е по-ниска от тази на малките продавачи.
 2. Качествените юфки не са евтини поради високата цена на истинския боб. Ниската цена трябва да бъде подозрителна, вероятно фунхоз, направена от царевично нишесте.
 3. Съставът на етикета следва да бъде преведен на руски език. Това е единственият начин за изследване на съставките в продукта.

Внимателно проучване на състава и. \ Tсрок на годност ще ви позволи да закупите качествен продукт, не се тревожете за здравето си.

Как да готвя funchose?

Ароматизаторът е даден чрездопълнителни съставки , включени в съда. Юфка хармонизира с почти всеки продукт: сладко-кисели сосове, телешко, пуешко, месо от раци, гъби, моркови, чушки, лук. Списъкът с рецепти е огромен, обхватът на въображението не е ограничен, можете да изберете ястие за всеки вкус.

Подготовката на юфка е много проста: първо, налейте вряща вода за 5 минути, след това наклонете на гевгир, добавете съставки на вкус. Vermicelli не обича дългосрочна топлинна обработка, тя става лепкава, когато се охлажда, попада в бучки.

Висококачествената, правилно приготвена фунхоза може да заеме достойно място на дневна или празнична маса. Вкусни, здравословни съставки в азиатското ястие, приготвени с участието й, ще ви помогнат да се задоволите, да подобрите храносмилането и настроението.