Сухите въглеродни бани - ползите и вредите

Методи за оползотворяване с помощта на въглероден диоксид се използват още през 19 век, тъй като вече тогава е било известно за неговите полезни свойства. Днес тя е една от най-популярните процедури, предписани за пациенти в санаториуми, медицински центрове и дори минерални извори.

Сухи карбонови бани: описание на процедурата

\ t

Процедурата е получила името си поради факта, че по време на него човешкото тяло е засегнато отвъглероден диоксид(въглероден оксид, CO2), упражняващ терапевтичен ефект. Под действието на газ температурата на човешкото тяло се повишава, порите се отварят и газът лесно влиза в тялото.

Банята е малка, херметична каюта, където човек се вписва с цялото си тяло, винаги оставяйки главата си навън. Около врата се затяга специален маншет, който предпазва главата от излагане на въглероден оксид. След това започва въвеждането на въглероден диоксид в банята, нивото на което се регулира в зависимост от индивидуалните характеристики на пациента. Една процедура траеза 10-20 минути . Човек може да лежи на дивана или да седи на удобно столче, в зависимост от структурата на апарата.

Газът не спира веднага след като човек напусне кабината. Той се натрупва в клетките на тялото и упражнява терапевтичния си ефект за 4 часа. Обикновено се провеждат сесииден, но в някои случаи се извършват ежедневно. Курсът на лечение е 10 процедури.

Ползи

CO2 активира жизнените процеси и образуването на биологично активни вещества в тялото. Полезният ефект на въглеродните бани е както следва:

 • Сърдечно-съдовата система се подобрява . Поради термични ефекти, всички кръвоносни съдове (дори малки капиляри) се разширяват, кръвообращението се подобрява, образуването на червени кръвни клетки се повишава в кръвта и се елиминират кръвни съсиреци. Сърдечният мускул е подсилен, съдовете стават по-силни и еластични.
 • Метаболитните процеси се ускоряват , което допринася за отслабване и премахване на целулита. В допълнение, в процеса на интензивно изпотяване се отстраняват излишните мазнини и течности, в резултат на което тялото престава да набъбва и придобива красиви очертания.
 • Работата на нервната система се нормализира . По време на сесията автономната нервна система се развълнува и след това се успокоява, в резултат на което сънят се подобрява, човекът се чувства по-лесно. В допълнение, вани с въглероден диоксид са полезни за тези, които страдат от вегето-съдова дистония.
 • Мозъкът е наситен с кислород и хранителни вещества . Когато циркулацията на кръвта се увеличава в тялото, органите започват да получават повече хранителни вещества. Подобряването на мозъчното хранене води до активиране на мозъчната дейност, нормализиране на паметта и вниманието.
 • Кашлица и недостиг на въздух се елиминира, дишането се подобрява .Поради наситеността на СО2 белите дробове са излекувани, бронхоспазъмът се елиминира и за пациента става много по-лесно да диша.
 • Рани и ожулвания заздравяват по-бързо , дерматологичните заболявания се елиминират. Кожата става мека и еластична. По време на сесията от кожата се отделят натрупани мръсотия, подкожни мазнини и други вредни вещества, така че порите на тялото се почистват и възпалението изчезва. Също така, CO2 баните имат антисептичен ефект и спомагат за елиминиране на сърбеж по кожата.
 • Тялото се възстановява по-бързослед интензивен физически и психо-емоционален стрес. Особено полезни са вани за спортисти, тъй като въглеродният диоксид има положителен ефект върху мускулите.
 • Стареенето на организма се забавя , поради което бани често се предписват като профилактично средство за възрастни пациенти в санаториуми (при липса на противопоказания).
 • Имунитетът се засилва , тялото става по-лесно да се противопоставя на вируси и инфекции. Също така въглеродните вани нормализират хормоните.

Вреди

Въпреки техните предимства, баните с въглероден диоксид могат да навредят на организма. След процедурата са възможни следните нежелани реакции:

 • Влошаване на общото благосъстояние, главоболие, слабост, гадене . Тези симптоми могат да възникнат, ако температурата и нивото на газ в кабината са твърде високи за пациента.
 • Ускорен туморен растеж . Тъй като всички процеси се активират и ускоряват от CO2 в организма, туморите същозапочват да се развиват с бърза скорост. Поради тази причина процедурата не може да бъде предписана за онкология, миома, кисти и др.
 • Повишено кръвно налягане . Това е особено опасно за тези, които имат хипертония, коронарна болест на сърцето и са претърпели миокарден инфаркт през последните 6 месеца.
 • На бременните жени е строго забранено да извършват процедурата , тъй като въглеродният оксид може да повлияе неблагоприятно върху развитието на плода. Майките и децата под 14-годишна възраст не трябва да бъдат излагани на въглероден диоксид.

Правила за провеждане

За да бъде курсът на лечение успешен, следва да се следват някои препоръки:

 1. Преди процедурата е необходимода се премахнат всички дрехи(с изключение на бикините, сутиените също са по-добри за жените, за да се отстранят), така че газът по-лесно да проникне през клетките на кожата в тялото.
 2. По-добре е да се въздържате от баня с въглероден диоксид в случай на неразположение, по време на грип, ARVI или ARD, както и по време на менструация. В противен случай можете да получите отрицателен ефект.
 3. Ако по време на сесията се чувствате по-зле, замаян, бързо сърцебиене, трябва незабавно да кажете на лекаря, който е винаги в офиса, и да следите процедурата.
 4. Не можете да се къпете на празен стомах.
 5. След сесията е по-добреда почиваш в продължение на 10-15 минути , да пиеш чаша вода. Препоръчително е да излезете след 20-30 минути, в противен случай може да получите лош студ, тъй като тялото ще се загрее с топъл газ.

Сухите въглеродни диоксидни бани леко засягаттялото, по-здравословно отвътре. Те спомагат за установяване на функционирането на целия организъм и започват важни жизнени процеси, но е необходимо да се вземат предвид противопоказанията и да не се предписват самостоятелно бани без лекарско назначение. Все пак, въглероден диоксид вани - повече медицински процедура, която може да причини вреда.