Бат - ползите и в това, което може да бъде вреда

Преди няколко века никой не говореше за полезните или вредните свойства на банята. Това беше единственият начин да се поддържа личната хигиена. С течение на времето процедурите за баня са се променили. Сега се използва по-скоро като форма на релаксация и морална релаксация, но това не пречи на неговите лечебни свойства. В тази статия ще разгледаме:

Външен вид в Русия

Повечето хора свързват баня с Русия, но тя се появява много по-рано. Корените са дълбоки в древен Китай. Тогава тази идея беше прехвърлена в Гърция. След като се разпространи в Римската империя и едва след това в Русия.

Руската баня е дървена конструкция, изработена от кедрови трупи, трепетлика, липа, лиственица и други дървета. В парната има пещ, с вградени големи камъни. Под печката се прави огън, камъните се загряват. При промиване на камъни с вода - водата се изпарява рязко, превръщайки се в гореща пара. Този метод поддържа температурата и влажността на помещението. В предната част на парната има съблекалня, където можете да оставите неща и аксесоари за измиване.

Ползи за органа

Дълго време посещението на банята се счита за средство за възстановяване на силата, за отстраняване и предотвратяване на различни заболявания и почистване на тялото.

 • Сърдечно-съдова система.С редовни и умерени посещения, засиленисърдечно-съдова система. Гореща пара и повишена топла влажност спомага за разширяването на кръвоносните съдове, изтичането на кръв от мозъка. Кръвното налягане е намалено. Правилното редуване на високи и ниски температури допринася за обучението и укрепването на сърдечния мускул, което намалява вероятността от сърдечен удар.
 • Метаболизъм и храносмилане.Разширяването на кръвоносните съдове и повишеното кръвообращение стимулира насищането на организма с кислород и хранителни вещества. Всички метаболитни процеси в организма се подобряват. Повишеното изпотяване и метаболизма подобряват бъбречната функция. Редуването на топлина и студ благоприятно засяга всички храносмилателни органи, помага за премахване на нарушения в храносмилателния тракт и червата.
 • Кожа.Същата повишена температура и влажност спомага за отварянето на порите на кожата в цялото тяло. С това излиза не само мръсотия и фин прах, но и различни отрови и токсини, които се натрупват с времето. Високата температура убива множество вредни микрофлори на повърхността на кожата. Всичко това допринася за подмладяването, разширяването на микросудите, дишането и отделянето на мъртвите кожни клетки.
 • Мускулна система.Горещата пара и влагата облекчават мускулния тонус и помагат за отпускане на уморени части на тялото. Намалена болка след тренировка. Увеличеното изпотяване премахва натрупаната млечна киселина, което намалява времето за възстановяване. Този метод се използва от много спортисти. Във всички модерни фитнес залиИма финландска или турска сауна.
 • Нервна система. Намаляването на активността и отпускането на тялото допринася за моралната рехабилитация. Човек може да се откъсне от реалността и всичките си собствени тревоги, което помага както за физическото възстановяване, така и за моралното възстановяване. Намалява се физическото и нервно напрежение. Като цяло, процедурите за вана се възприемат най-вече като средство за почивка, а по-нататък и като средство за лечение.

Противопоказания и вреди

При безспорни ползи посещението в банята може да навреди на тялото. Това се дължи главно на противопоказания по здравословни причини.

 • Сърдечно-съдова система. В никакъв случай не трябва да приемате процедури за къпане, ако сте в нетрезво състояние с алкохол. Големи натоварвания на сърцето могат да доведат до сериозни тъжни последствия, а не до полза. Заболяванията на кръвоносните съдове и сърцето също са противопоказания.
 • Метаболизъм и храносмилане.Преди посещението не струва много, за да запълни стомаха. Тялото няма да се справи с топлинните натоварвания и с храносмилането на големи количества храна. В резултат на това могат да се появят замаяност, повръщане или припадък.
 • Дълъг престой.Струва си да преброим силата си, особено за начинаещи или за тези, които рядко посещават банята. Ако се появи дискомфорт под формата на замаяност, затруднено дишане и тежест в гърдите, е необходимо да отидете в хладно помещение. Не седи насила и издържи, всичко полезно трябва да бъде в умереност! Когато посещавате,Необходимо е да се използват специални капачки, за да не се получи топлинен удар. Не можете да намокрите главата си със студена вода, тъй като водата е отличен проводник на топлина и можете да получите нежелан топлинен удар.
 • Дихателни пътища. Инхалационните или въздушни процедури са полезни за лечение на заболявания на дихателните пътища. Въпреки това, при остри заболявания или патологии такива процедури са противопоказани.
 • Различни заболявания.Процедурите за вана могат да навредят на хора с различни заболявания, като тумори, онкология, туберкулоза, сърдечно-съдови заболявания, инсулти и инфаркти, епилепсия, възпаление на кожата, заболявания на очите и ушите. Необходимо е най-малкото да се консултирате с лекар и да се въздържате от посещение на процедури за баня.

Полезни съвети

 1. Необходимо е постепенно да свикнеш с топлината, преди да влезеш в парната баня, можеш да затоплиш тялото с топъл душ, без да намокриш главата.
 2. В парната баня е по-добре да бъде в хоризонтално положение, така че тялото да се загрява равномерно.
 3. Препоръчително е да използвате метла по време на второто влизане в парната баня, така че тялото да е свикнал да се нагрява.
 4. Охлаждането в снега и в отворите за лед трябва да бъде краткотрайно, за да се избегнат настинки.
 5. След парната баня е препоръчително да не се избърсва, а да се изсушава, за да не се запушат отворените пори на кожата.
 6. Една добра компания е предпоставка за добра почивка, но си струва да си припомним, че посещението на алкохол по време на празник ще причини повече вреда, отколкото полза. Преди да отидете в парната, трябва да си починете от пиене.и се консумира най-малко1,5 - 2 часа .

Редовните посещения в банята ще помогнат за укрепване на тялото, за намаляване на стреса, за предотвратяване на различни заболявания, особено за укрепване на кръвоносните съдове и сърцето. Ако има възможност да напишете тези процедури в ежедневието си, това трябва да се направи! По-добре е да си почивате в добра компания, отколкото да пиете хапчета за възстановяване на сърцето и нервите.