Скачащо въже: полезната и възможна вреда

Много хора третират скоковете на въже с пренебрежение: те казват, може ли това да се счита за сериозно и ефективно натоварване? Така че, забавление за момичета! Радваме се да Ви информираме, че този изглед на това упражнение е напълно неправилен.

Ако искате да изградите високо интензивна кардио тренировка, практикувайте почти всички мускулни групи, укрепвайте сърцето и белите дробове, и скачането на въжето - точно това, от което имате нужда!

Скачащо въже - същността на упражнението и неговото въздействие върху тялото

Както споменахме по-горе, грешите, ако мислите, че скачането е просто безполезна детска забава. Това упражнение е задължително включено в програмата за добра кардио тренировка, тъй катоотлично зарежда всички мускулни групи , укрепва сърдечно-съдовата система и изгаря лудо количество калории.

Скачащото въже ще бъде отлично решение за хора, които по някаква причина не могат да проведат пълноценна тренировка или да отидат на бягане. В допълнение, скачането на въже ще бъде изключително полезно за тези, които искат да отслабнат или да коригират фигурата.

Ползите от скачането на въже

Нека разгледаме по-подробно ефекта от това упражнение и неговите достойнства:

 • Вече беше казано, че скачащото въже е изключително полезно за желаещитеотървете се от излишни килограми и ето защо - скока еедно от най-енергоемките упражнения . След половин час скокове можете да изгорите триста или четиристотин калории, а след час, осемстотин и дори повече! За справка: за един час джогинг на улицата ще изгорите не повече от петстотин калории.
 • Приятна премия е фактът, че това упражнениее достъпно за почти всички . Няма да е трудно да си купите въже, а можете да се впуснете в скокове не само в салона, но и у дома. По този начин това упражнение е не само ефективно, но и много бюджетно.
 • Скоковетеперфектно обучават всички мускули в нашето тяло . Огромният товар е върху цялото мускулно тяло, и по-специално - върху краката и седалището. Въжето ще ви помогне да се отървете от проблеми като яздене на гащи ("уши" на бедрата) и мазнини от вътрешната страна на бедрото. Скоковете също са ефективни при справяне с дебеличка и отпусната корема и могат да затегнат слабите мускули на телетата.
 • Повдигането на бедрата, докато скача перфектно , укрепва задните части и корема .
 • Сърдечните натоварвания, сред които също принадлежат скокове, отличнотренират сърдечносъдовата система . Редовните кардио тренировки значително укрепват сърцето и подобряват работата му, нормализират кръвното налягане и, разбира се, са превенция на много сърдечни заболявания.
 • Скачане - ефективно обучение за нашата дихателна система. Редовното състояниеподобрява състоянието на белите дробове , техният обем се увеличава и всички тъкани и органи се насищат с кислород.
 • Мускулно-скелетната система също е подсилена от този вид натоварване: гръбначния стълб и ставите.
 • Скоковете са големитренират издръжливост и сила .
 • За да се постигне максимален ефект от скачане на въже, свържете се с тренировката.
 • Скачащото въже има положителен ефект върху координацията на движенията. Значително подобрява гъвкавостта на тялото.
 • Също така трябва да се отбележи, че по време на всяка тренировка (включително кардио) в човешкото тяло се освобождава „хормонът на щастието“ -ендорфин . Това води до повишаване на настроението и затова е отлично средство в борбата срещу депресивните и тревожни състояния и униние.

Противопоказания и възможна вреда

Уви, това упражнение, подобно на всяко упражнение, има някои противопоказания, които можете да прочетете по-долу:

 • Преди всичко трябва да се каже, че на скокове е забранено да се ангажират хора, които имат сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система (сърдечна недостатъчност, сърдечни заболявания, инфаркт, както и проблеми с кръвното налягане).
 • Скачащото въже може да навреди на хората с наднормено тегло, защото този вид стрес има разрушителен ефект върху коленните стави.
 • Съдови заболявания (например разширени вени) също са противопоказание за спорта.
 • При хора с мускулно-скелетни проблеми (остеохондроза, артрит, съществуваща херния), прескачането не се препоръчва.
 • По отношение на вредата от упражненията си заслужава да се разгледатова скачащо въже може прекалено да тренира мускулите на телетата и да ги направи твърде забележими. Това е особено важно да се има предвид, момичетата.

Препоръки

Да поговорим за това как да започнем и след това да разнообразим обучението с въже и да го направим по-ефективен:

 1. Ако сте нов и никога преди не сте играли спорт,започнете с три до пет минути скокове на ден . Това ще позволи на тялото ви да свикне с товара и да избягва прекомерната умора. Освен това ще научите правилната техника за извършване на упражнението.
 2. Увеличете продължителността на скоковете, след като научите как да издържите пет минути скачащо въже. Постепенно увеличавайте времето за тренировка: от пет минути на десет, от десет на петнадесет, и така нататък, докато не се научите да прескачате трийсет минути без почивка. Трябва да се има предвид: за да се достигне това ниво, ще е необходимо поне един месец редовно обучение.
 3. Обучението с въже може да се променя с помощта на следните елементи: прекъсване на скокове за бягане (за няколко минути) или ходене (една до две минути).
 4. Не забравяйте да загреете и затоплите мускулите си, преди да започнете да скачате.
 5. Скочи само в удобни спортни обувки! Тази мярка ще намали значително риска от нараняване по време на тренировка.
 6. Не забравяйте да пиете вода по време на тренировка- това ще помогне да се избегне обезводняване.

Заключения

Jump Rope - просто и изключително ефективен начин за бързоотслабнете и поддържайте форма. Искате ли да увеличите издръжливостта на тялото, да изпомпате мускулите и да укрепите сърцето - направете скокове!