Pecanise рожков - ползите и вредите

Като се имат предвид настоящите тенденции в здравословното хранене, нараства търсенето на сладки храни, които не само ще бъдат вредни за здравето, но и ще имат положително въздействие. Един такъв продукт е сироп от рожкови.

Да видим какво е, как се получава, какви са положителните свойства, дали има противопоказания за употреба, както и да разгледаме възможностите за използване на този продукт в готвенето.

Какво е това

Pekmez представлявакондензиран кондензиран сок от рожково дърво(керамични шушулки). Този вид дърво расте в средиземноморския регион, е вечнозелен и достига дължинадо 10 метра . Благодарение на силната коренова система дървото може да расте на скалиста и безплодна почва. Местните вярват, че дървото е свещено, защото на него няма абсолютно никакви паразитни насекоми.

За сироп се използват плодове, които наподобяват кафяви шушулки с мек фасул вътре. Те достигат дължина до20-25 сантиметра . Без преработка, плодовете на това дърво не се консумират, защото има горчивина на вкуса поради голямото съдържание на групата свързващи вещества.

Непосредствено преди началото на готвенето, повече от единзрели плодове и накисване. Важна процедура еотрязване на ръбовете на гнездото , тъй като в тях се натрупват горчиви елементи. След това, боб се отстраняват от средата на плода, смачкани и поставени в специални ястия за удебеляване на чифт. Резултатът е тъмен вискозен сироп, който е повече от половин въглехидрат.

Редица европейски държави участват в производството на този сироп, както и в Америка, Индия и Северна Африка. Сиропът, произведен в източната част на Средиземноморския регион (Сирия, Палестина, Ливан), е с най-добро качество. Въпреки това, на рафтовете на местните магазини най-често можете да намерите продукти, които също не са по-качествени от Кипър и Турция. Тези страни са водещите износители на pekmez за внос.

Пряко в родината на рожковото дърво сиропът от плодовете му е бил използван дълго време за укрепване на тялото, както по време на болестта, така и след нея.

Полезни и лечебни свойства

 • Сиропът от рожкови съдържа голямо количество от такъв микроелемент катожелязо , което има благоприятен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове и сърдечната функция.
 • Калиятнормализира процеса на консумация на вода и соли, пълното им усвояване и разпределение от организма, което спомага за премахване на излишната влага и оток, а също така има диуретичен ефект и поддържа тонуса на мускулната система.
 • Комплекс от витамини , които са в състава на сиропа в комбинация с желязо и мед, се бори свободнорадикали, и следователно, произвежда профилактика на развитието и помага при лечението на онкологични заболявания.
 • Танините , съдържащи се в излишък в пекмез, спомагат за бързото оздравяване на порязванията и малките рани, имат противовъзпалително действие върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, подобряват процеса на екскреция на химичните съединения на клетъчно ниво, повишават чревната подвижност. Също така, танините имат превантивен ефект при нежеланото отлагане на тежки соли, спомагат за справяне с диария, ефектите от облъчване и токсичните ефекти на околната среда.
 • Друг важен компонент на този продукт е пектин . Ускорява метаболизма в организма, нормализира периферното кръвообращение, овладява стомаха, което е важно за гастрит и язви, а също така намалява нивото на захар и холестерол в кръвта. Продуктът се препоръчва за употреба от диабетици.
 • Важно е също така да се отбележи положителният ефект на пектина върху процеса на разделяне на мазнините , който играе ключова роля в процеса на намаляване на теглото.
 • Органичните киселиниспомагат за нормализиране на изпражненията, както и за намаляване на гъбичната микрофлора, растежа на гнилостните бактерии, ферментационните процеси в червата и също допринасят за развитието на стомашен сок.
 • Сиропът от рожкови има положителен ефект върху организма, не само в периода на борба с вирусна инфекция, но и след като като помощно средство при възстановяванетоотслабен имунитет.
 • Лечебният ефект на този вид сироп се простира и донервната система , като спасява човек от прекомерна раздразнителност, депресия, тревожност, емоционална нестабилност, сътресения на деня. Pekmez има ефект, подобен на приема на билкови тинктури и чайове.
 • Съдържанието на водоразтворими витамини помага в борбата срещу болестите на зрението, а също така значително подобрява неговата острота.
 • Качественият продукт не съдържаникакви химически добавки от трети страни , е напълно естествен, което означава, че може да бъде включен в хранителния режим на хора, които следват здравословна диета и следват вегетариански начин на живот.
 • Предвид сложните положителни ефекти, сиропът се препоръчва на бременни жени.

Противопоказания за употреба

 • Категорично е забранено да се използва орех от рожково месо в случай на индивидуална непоносимост към компонентите. Например, необходимо е да се откаже употребата му при хора, чувствителни към съдържанието на фруктоза.
 • Важно е внимателно да се проучи етикета и да се обърне внимание на отсъствието на вредни хранителни добавки.
 • Ако прекомерната употреба на този продукт може да влоши процеса на усвояване на определени микроелементи, както и възможни колики и подуване на червата.

Употреби

Pekmez се използва катопревръзка за плодови салати , като съставка и декорация за сладкарски изделия, като превръзка за агнета, палачинки илитопинг за сладолед. Използва се също в обикновени и алкохолни напитки.

Ярко изразеният шоколадов аромат и нискокалоричното съдържание в сравнение със самия шоколад дават поле за кулинарни дейности.

Заключение

Сиропът от рожково дърво е не само отлична алтернатива на шоколада и познатите сладки сиропи, но и хранилище на полезни микроелементи и лечебни свойства, които не се изпитват само от едно поколение хора.