Пъстърва - ползите и вредите за тялото

Пъстървата е представител на червената риба от семейството на сьомгата. Тази сладководна риба живее далеч от всички води на Русия и света. Червеното месо от тази риба е много вкусно, затова е от голяма кулинарна стойност. Хайвер "сьомга" оранжево-червен цвят е известен в целия свят и се счита за деликатес.

Пъстърва - каква е тази риба?

Наименованието „пъстърва“ се дава на няколко вида риба от семейството на сьомгата. Те имат някои общи характеристики:

 • Къса и пресечена муцуна.
 • Плавниците съдържат същия брой лъчи, които не са подобни на другите салмониди.
 • При този вид зъбите се намират по специален начин.
 • И други признаци, които само специалисти могат да разкрият.

Този вид риба живее в напълно различни условия, поради което иматразлични цвята . Цветът на тялото им има камуфлажни функции и варира в зависимост от средата, в която живеят. Ако някой наскоро отплава от морето, то има сребрист нюанс, докато обитателите на езерото имат по-ярки цветове по телата си. Страните са обикновено жълти, а гърбът е с маслинено оцветяване.

Петна по тялото са сиви, черни, бели и също червени. Има индивиди с равномерно тъмен цвят. А понякога тези риби са много леки. Техните цветовеварират в зависимост от времето на годината, цвета на дъното на резервоара, храната.

Тази червена риба може да бъде приготвена по различни начини: варете, печете, печете и т.н. Тази риба съдържа много полезни микроелементи и витамини.

Полезни свойства на пъстървата

\ t

Микроелементите, съдържащи се в пъстърва, имат благоприятен ефект върху различните функции на организма: метаболизма на протеините и мазнините, образуването на червени кръвни клетки и други процеси.

 • Пъстървата е богата на полиненаситени мастни киселини . Самото човешко тяло такива киселини (те се наричат ​​Омега-3) не се възпроизвеждат, затова е наложително да ги изядете. В резултат на употребата на Омега-3 можете да избегнете появата на депресия. Също така, полиненаситените киселини имат противовъзпалителен ефект и намаляват риска от ревматизъм, както и от сърдечни заболявания. Омега-3 е добра и за мозъка. Една или две порции от пъстърва на седмица е достатъчна, за да получите необходимото количество вещества, толкова ценни за организма.
 • Този продукт съдържаретинол- витамин, който има благоприятен ефект върху зрението, косата, костите, зъбите, кожата и имунните процеси на тялото и потиска процеса на стареене.
 • Състоянието на мозъка и костите е благоприятно засегнато отфосфор , съдържащ се в тази риба. Освен това, фосфорът е източник на сила и жизненост за организма.
 • Пъстървата еизточник на витамин D , който подобрява състоянието на кожата, спомага за абсорбцията на фосфор иважен за организма, калций.
 • Гореспоменатата риба в големи количества съдържа водоразтворим витаминкобаламин , който е от голямо значение за правилното функциониране на нервната система. С неговия дефицит може да има негативни промени в организма.
 • Тази представителна сьомга е идеална за хора, които се опитват да отслабнат, тъй като калорийното му съдържание на 100 грама е около89 Kcal .

В тази риба е установено високо съдържание на аминокиселини:

 • Лизин , тази аминокиселина осигурява силата и еластичността на кръвоносните съдове и сухожилията. Благодарение на лизина възниква регенерация на тъканите и растеж на тялото. С помощта на лизин се произвеждат ензими. Използването на тази аминокиселина може да намали риска от поява на инфаркти и инсулти, както и от атеросклероза и остеопороза.
 • Левцинътпредотвратява умората, предпазва мускулните клетки от гниене, намалява концентрацията на захар в кръвта, подпомага лекуването на рани, укрепва имунната система.
 • Идруги аминокиселини , благоприятно въздействие върху тялото.

Възможна вреда от консумация на пъстърва

 • Противопоказания за прекомерна употреба на този продукт са наличието на хронично чернодробно заболяване, стомашно-чревния тракт и стомашни язви.
 • В речните риби има много паразити, поради което може да има вреда от недостатъчна топлинна обработка на пъстърва.
 • Понякога тази риба може да съдържа живак, който е опасен за всички и особено за бременни жени, поради факта, чеможе да провокира отравяне на плода.
 • Ако съдържащият се в продукта излишък на ретинол може да причини отравяне на тялото. При такава интоксикация е възможно: гадене, разширяване на черния дроб, главоболие и други симптоми.
 • Не се препоръчва използването на такива риби в случай на алергии.
 • Ако морската пъстърва не е добра, тогава не трябва да го приготвяте с главата си, тя може да съдържа вредни вещества, натрупани във водата, където са живели рибите.

Нещо за готвене на пъстърва

Този вид сьомга се използва в хранителния режим, а не само в храненето. Ако е възможно, използвайте охладена, а не замразена риба. Червени рибни ястия се предлагат в почти всички кухни на света. Най-често се пече, както и варено и пържено. Този продукт е много мазен, благодарение на което особено вкусни са ястията на скара. Лимон, джинджифил и зеленина се комбинират добре с пъстърва.

Когато приготвяте ориенталски ястия, червеното месо е една от съставките за приготвяне на ролки, суши, както и различни яхнии и супи. В Кавказ се сервира със сос от нар. В Америка е обичайно този продукт да се запържва дълбоко, но в Япония пъстървата не се приготвя дълго време и те се хранят почти сурово. В европейските страни червеното месо се маринира с подправки преди готвене и след това се пече на скара или барбекю.

Солените риби често се консумират със силни алкохолни напитки и се пушат с вино и бира.

Интересни факти

 1. Хабитатите на тези сьомги са: морета, езера, реки и потоци.Дъгова пъстърва живее първо в морето и след това плува в реката.
 2. Когато пъстървата е в океана, тя се нарича сьомга. Отличителна черта на тази риба е, че тя не може да живее в мръсна вода. Ако в езерото попаднат вредни вещества, тази риба умира. Тази функция се използва от хората за тестване на качеството на водата.
 3. При жената главата е по-малка от тази на мъжката, а тялото, напротив, е по-голямо.
 4. Учените са открили, че ако често ядете тази риба, то е по-малко вероятно да изгорите на слънце.