Trampolining - добра и възможна вреда

Хиподинамията твърдо навлиза в живота на населението на нашата планета. Батутът наистина е находка при решаването на проблема за компенсиране на липсата на движение както за деца и възрастни, така и за хора в напреднала възраст, които не изискват специална физическа подготовка.

Относно ролята на класовете върху батута при решаване на проблема с хиподинамията

Хиподинамията се генерира от някои специфични фактори на нашето време:

 1. Работата на по-голямата част от населението на нашите градове (офис работници, оператори на автоматични линии, водачи на превозни средства и редица други професии) изисква допълнителна физическа активност.
 2. Личният автомобил или общественият транспорт, ставайки основен начин за преодоляване на разстоянието до мястото на работа или обучение, не спомага за решаването на проблема.
 3. Гледането на телевизия или разговор в социалните мрежи - стандартна вечерна програма - само изостря ситуацията.

За да се поддържа здравето, е необходимо да се попълни двигателният глад.

Безспорното предимство на скачането на батута при решаването на този проблем е доказано теоретично и потвърдено от мненията на практикуващите. Според тях, скокове, летене, батут обръщаактивнообучават всички мускули на човешкото тяло , развиват координация и са полезни за физическото развитие. Ако 8 минути "лети" на батут, тялото получава товар, равен на бутам на разстояние най-малко 3 км. Нещо повече, емоционалният фон от скачането на батут - състояние на удоволствие, наслада за тялото, дори неописуема еуфория - е безценен от гледна точка на уелнес и подмладяващ ефект върху всички системи на човешкото тяло.

Рационален е начинът, когато се тренира2-3 пъти седмично , в един урок се правят няколко посещениядо 20 минутис кратка почивка между сесиите на „полети“ на батут. Опитните атлети тренират по-дълго. Занятията могат да бъдат започнати от тригодишна възраст, избирайки една от програмите: спорт или развлечения. Има и възможности за семеен престой.

Положително въздействие

Както вече беше отбелязано, липсата на физическа активност в спецификата на заседналия труд, липсата на свободно време за пълноценни тренировки с достатъчно натоварване върху всички мускулни групи, е изненадващо просто запълнена от тези хора, които решават проблема за спестяване на време и осигуряване на достатъчна физическа активност с помощта на батут. В резултат на систематично обучение по този снаряд, органът ще получи следното положително:

 • Сърдечно-съдовата, храносмилателната, дихателната система са активирани, работата им е значително подобрена.
 • Фитнесът на батута допринася занормализиране на артериалнатаналягане , ускорява всички метаболитни процеси в организма.
 • Батути принуждават вестибуларния си апарат да поддържа точно баланс, да координира точно движенията, така че, приземявайки се в скок, да не излитат от симулатора.
 • Физическата форма се подобрява , координацията на движенията се подобрява и целият организъм стабилно укрепва.
 • Циркулацията на кръвта се увеличава , която активира метаболизма, отстраняването на токсините и токсините от тялото спомага за отслабване.
 • Отслабените мускули на гърба и гръбначния стълб са подсилени , което е важно при остеохондроза, в резултат на продължителни и редовни упражнения не само намалява болката, но и се осъществява пълно излекуване.
 • Благодарение на еластичната повърхност на батута, скокът върху негооблекчава възпалителните процесипри болни стави на коляното, укрепва сухожилията, облекчава ги от телесното тегло: те не се натоварват толкова, колкото при шоково натоварване, като при ходене или бягане. ,
 • Стимулира се развитието на епифиза на мозъкаендорфин- хормонът на радостта и удоволствието, а допълнителна доза щастие не нарани никого, подобрява психичното здраве, облекчава умората, елиминира се депресивното настроение, стабилизира емоционалното настроение.
 • Редовните упражненияоблекчават световъртеж , което е особено ценно за възрастните хора.

Против на обучението в батутния симулатор

Към коварния минус на батутните скокове се увеличавариск от нараняване.

Грешка е да се смята, че компетентно проведеното обучение не изисква специални знания, умения и спазване на правилата.

Доводите са погрешни:

 • Прескачането не изисква прилагането на специални правила за безопасност,
 • Не е необходимо нито обучение, нито концентрация на вниманието, за да се контролира тялото ви по време на полет.
 • Ако човек се чувства замаян или гаден, човек трябва незабавно да се откаже от такива дейности, тъй като за много възрастни и деца трамплин не е налице.
 • Не постепенно и внимателно адаптирайте своя вестибуларен апарат за определен период от време до натоварването.
 • Проблемът не е решен, независимо колко човек е свикнал да тренира на батут, не може да се спечели замаяност.
 • Възможно е да се преодолее негативната реакция на организма към товара на батута без етапа на привикване.
 • Не обръщайте внимание на сигналите за проблеми, които са възникнали в тялото от скокове, опитвайки се бързо да достигнат състоянието на еуфория от полета на собственото си тяло.

Мнението на тези, които смятат, че е трудно да се организират във фитнес клубовете, където симулаторите са близо един до друг, е безопасно обучение, без да се отчита фактът, че в такива зали е необходима защита срещу наранявания - дупки от пяна , които осигуряват безопасност при падане от черупката.

Тези отрицателни ефекти са условно възможни, те могат да бъдат сравнително лесно премахнати, ако са компетентни, в съответствие с инструкциите за безопасно използване наспортно оборудване, за провеждане на обучение по нея.

Ролята на подкрепата за коучинг

Правилната техника за извършване на скок може да се овладее самостоятелно. Но не бива да се пренебрегва ролята на треньора, като се приеме, че погрешното твърдение, което е широко разпространено по отношение на класовете на батута, че тренировъчната подкрепа не е необходима. Участието на обучителя допринася за правилния избор на хармонично натоварване за всеки индивид с цел оптимално правилно привеждане на тялото във физически здраво състояние без претоварване.

Противопоказания за класове батут

Не всеки, който иска да скочи на батут, ще бъде приет от тялото без никакви проблеми. Замайване, леко гадене, потъмняване на очите. По правило при такива реакции почти всеки нетрениран организъм реагира на натоварването на вестибуларния апарат. За да се адаптирате по-бързо, трябва да изработите правилната стратегия за поведение, като следвате тези правила:

 1. За да скочи върху батута , не е необходимо да се подлага на специален преглед , за да се получи разрешение от лекар. Но ако има състояние на дискомфорт (повишен натиск или влошено хронично заболяване), е необходимо да се намали натоварването, да се осигури почивка от няколко минути до няколко часа или дори дни, да се консултира със специалист, да работи под ръководството на опитен треньор.
 2. Препоръките на лекаря за класове батут са жизненоважни за някои пациенти. Когато е в историята, трамплинът може да бъде забранен или ограниченпациентът има такива състояния като: посттравматично състояние, следоперативният период, трябва да бъде особено предпазлив за такива упражнения бъдещи майки, като се започне от втория триместър на бременността, посещаването на батут е противопоказано за тях. Ако има отклонения от нормата при измерване на налягането, експертите съветват да се въздържат от посещение на този симулатор, същото за хората с обостряне на хронични заболявания и кърмещи жени.
 3. реакция на организма може да бъде непредсказуемо , така че лекарите срещу професията на пациенти на батут в следните заболявания: хипертония, диабет, съдова дистония, бронхиална астма или други респираторни заболявания, тромбофлебит, някои заболявания на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата системи.

Заключение

Систематични упражнения за батут, систематично почистване на работата на всички органи и системи, премахване на токсините, мускулите, подобряване на състоянието на косата, кожата, ноктите, цялото тяло. За да се постигне това, не е трудно: трябва да упражните, да следвате съветите на експертите и правилата за безопасност. Наблюдавайки използването на вода и храна, батутът прави възможно:

 • В по-кратко време, отколкото на други симулатори, получавате желания ефект
 • .
 • Винаги трябва да бъде във велика физическа форма.