Сирене с косъм: добра и възможна вреда

Със сигурност всеки от нас поне веднъж в живота си опитвал пушено сирене под формата на "пигтейли". Този деликатес е популярна закуска за бира и често се консумира точно така, без никаква напитка.

Сиренето с косъм е широко разпространено в нашата страна поради ярко изразения си вкус и богат аромат на сирене. И каква е употребата на този продукт? Има ли някакви витамини и микроелементи? Какво може да бъде злоупотребата със сирене?

Сирена - какъв е самият продукт

\ t

За някои може да се окаже изненадващ фактът, че сиренето с косъм (Chechil) е било измислено от арменци преди много векове и е традиционен деликатес на тези хора.

Чечилът се приготвя по правило откозе мляко(но често се използва и обичайното краве мляко), кисело в естествени условия, с добавка на специални хранителни добавки - пепсин. Това е пепсин, който придава на сиренето необходимата консистенция и консистенция.

Характерната форма на чечил, пигтейл от нишки от сирене, се дължи и на метода на приготвяне на продукта. Плюнката "тъкат" в производствения процес и в тази форма оставя сиренето до пълно узряване. Последната стъпка, като правило, се пуши, въпреки че можеш да направиш и без нея. Пушено сиренепо-изразен вкус и аромат, въпреки че ползите от този продукт са много по-малко.

Както всяко сирене, Chechil има достатъчно високо калорично съдържание и голямо количество мазнини в състава. Хранителната стойност на продукта е около300 калории на 100 грама . Между другото, сиренето е известно и с достатъчно количество протеин в състава и затова може да бъде много полезно за хора, които искат да изграждат мускули.

Опаковката за сирене обикновено се използва като закуска за бира или за други алкохолни напитки (например вино). Чечил се използва като украса на различни ястия.

Полезни качества

 • Припомнете си, че основната съставка на сирената Chechil е млякото, което е богато на калций и микроелементи, необходими за нашия организъм. Така продуктът, приготвен от млякото, също запазва всички тези вещества. Калций и фосфор, съдържащи се в сиренето, участват в образуването и развитието на костната тъкан, укрепват опорно-двигателния апарат и служат за превенция на неговите заболявания. Калцият е особено полезен за растящ организъм, тъй като той е пряко отговорен за развитието на костите и зъбите при дете.
 • Продуктът съдържа и достатъчномагнезий и калий , необходими за нормалното функциониране и здравето на сърдечно-съдовата система. Тези вещества подпомагат укрепването на сърдечния мускул и кръвните канали и значително намаляват риска от заболявания на изброените органи.
 • Витамин Аили ретинол е полезен за зрението, зъбите, ноктите икости. Той намалява чупливостта на костите и служи като превантивна мярка за очни и мускулно-скелетни нарушения.
 • Продуктът е богат ивитамините В . Тези витамини са включени във важни метаболитни процеси, протичащи в нашето тяло. Без тях нормалното усвояване на храните и веществата, получени с него, би било невъзможно. Също така, витамините В регулират работата на храносмилателната система и са отговорни за дейността на нервите и психиката. Недостигът на витамин В може да доведе до нарушения на съня, загуба на сила и ниско настроение, в тежки случаи - до сериозни неврологични заболявания.
 • Желязото , присъстващо в състава на сиренето, участва в синтеза на червените кръвни клетки и допринася за повишаване на индексите на хемоглобина в организма. В допълнение, желязото е необходимо за предотвратяване на анемия.
 • Чечилът също е богат натокоферол(витамин Е) и селен. Тези вещества са особено полезни за здравето на женската репродуктивна система и за поддържане на красотата на кожата, косата и ноктите. Много често недостигът на токоферол води до проблеми с косата, поява на сухота, крехкост и увеличена загуба на коса. Ето защо, при наличието на тези проблеми, се препоръчва в храната да се въведат храни, богати навитамин Е .
 • Микроелементите, съдържащи се в сиренето, допринасят за подобряване и подобряване на кожните кожни покрития.
 • Сиренето на Chechil съдържа доста протеини в състава - повече от 20 g на 100 грама продукт. Поради тази причина яденето на сирене ще бъде особено полезно за хора, които искат да изграждат мускули илидефицит на протеин в храната.

Възможни вреди и противопоказания

 • Сиренето с косъм, по правило, съдържа достатъчно голямо количество сол и следователно може да бъде противопоказано при лица, страдащи от бъбречно заболяване.
 • Злоупотребата с продукта може да доведе до подуване.
 • Не се намесвайте в Чечил и тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система.
 • Трябва да се напомни, че сиренето на плитките е много калорично и затова неограничената му консумация може да бъде изпълнена с бърз набор от допълнителни килограми.

Съвети

 1. За да получите максимална полза от сиренето, трябва да сте в състояние да изберете качествен и натурален продукт. Така че е необходимо да се обърне внимание на цвета : добрият чечил не трябва да бъде твърде ярък по цвят или да има досаден аромат - това показва използването на багрила и аромати в производството.
 2. Като правило традиционното арменско сирене е много тънко пигтейлово - в идеалния случай те трябва да са с размер надебел низ . Вкусът на този продукт е по-изразен.
 3. Пушеният продукт е по-малко полезен от нормалното. Той има по-малко хранителни вещества и микроелементи. Това трябва да се вземе под внимание от тези, които следват диетата.
 4. Съхраняван естествен Chechilне повече от 3 месеца . Но по-дълъг срок на годност показва наличието на консерванти в състава.
 5. Питите от сирене обикновено се използват като закуска за бира, но ако не ви харесва тази напитка, опитайте се с лека закуска.сурово червено вино. Висококачественият натурален продукт ще подчертае вкуса на напитката и ще служи като идеална закуска за него.

Заключение

Чечил е не само вкусна, но и много здравословна закуска. Трябва обаче да се разбере, че само оригинално, висококачествено сирене, произведено от естествени суровини, може да донесе полза.