Пюре от картофи: полза и вреда

Картофите, внесени в Европа през 16-ти век от Южна Америка, не станаха незабавно култура за трапезата на европейците. За известно време той украсявал цветните лехи като декоративно растение. И едва по-късно той започва да се отглежда като зеленчук и заема достойно място в готвенето.

Сред многото рецепти, които споменават картофи, приготвени по различни начини, има една рецепта, която е заслужено популярна. Става дума за картофено пюре, което може да се разглежда като отделно ястие, и универсална гарнитура за зеленчукови, месни и рибни ястия.

Картофено пюре. Свойства

Характерните качества на ястието не могат да се разглеждат, без да се вземат предвид свойствата на клубените, от които се приготвя. И така, какво е забележителен зеленчук, който е основната съставка на картофено пюре?

Картофите са не само достъпни и широко разпространени зеленчуци, широко използвани в готвенето. Вкусна и питателна, тя има биологична стойност за човешкото тяло. Поради своята енергийна стойност на клубените, ястията от тях се считат за продукт, даващефекта на бързото насищане .

Поради високото калорично съдържание съществува погрешно мнение, че картофите не могат да се консумират от хора, страдащи от затлъстяване. Всъщност, този зеленчук е включен в вегетарианското меню за хора, които искат да отслабнат.

Класическа рецепта за картофикартофено пюре:

За да направите картофено пюре, ще ви е необходимо:

 • Картофи - 0,5 kg.
 • Вода - 750 ml.
 • Мляко (сметана, домашна сметана) - 100 мл.
 • Масло 82,5% - 15 гр.
 • Сол, смлян черен пипер на вкус.

Белени картофи трябва да бъдат измити старателно и поставени в тенджера. Твърде големите грудки трябва да бъдат разделени на няколко парчета, за да могат да заври по-бързо.

Изсипете съдържанието на тигана с предварително подготвена гореща вода (вряща вода). Това ще предотврати загубата на хранителни вещества. Водата трябва леко да покрива клубените. Добавете сол към водата и варете, докато омекне. Когато картофите се варят, трябва да се декантира водата, в която се сварява.

Сварете млякото и добавете маслото. Най-добре е да избутвате картофите на ръка, като постепенно се налива горещо мляко и масло в тенджерата. За да може картофеното пюре да придобие пикантен вкус, можете да добавите смлян черен пипер или други подправки.

Пюрето, приготвено с блендер или кухненски комбайн, губи своята „въздух“. Оказва се, че е твърде вискозен, което причинява не само външния вид, но и вкусовите качества.

35) ползите от храните

За да се определи колко полезен е картофеният пюре за човек, е необходимо да се разбере колко полезен е зеленчукът, от който се приготвя това ястие.

Учените и лечителите от Средновековието спориха за ползите от картофените клубени, които се появиха в Европа само преди няколко века. Ехото на тези спорове понякога достига дона нашите дни.

От гледна точка на химическия анализ, картофите съдържат голямо количество полезни и хранителни вещества. Суровите картофени клубени съдържат:

 • Витамини от група В (тиамин, рибофлавин, ниацин, пиридоксин, фолацин).
 • Витамини С, К, РР, Е, N.
 • Каротин.
 • Zeaxatin.
 • Лутеин.
 • Холин.
 • Калций.
 • Желязо.
 • Магнезий.
 • Фосфор.
 • Калий.
 • Натрий.
 • Селен.

Термичната обработка на картофите води до това, че част от съдържащите се в нея хранителни вещества, които променят нейната структура, се унищожават.

Становището на диетолозите е, че картофено пюре, направено от картофи, са идеални за деца (от ранна детска възраст) и диетична храна за хора от различни възрастови категории.

Високото съдържание на фибриправи това ястие необходимо за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт. Стимулира храносмилателния процес и допринася за екскрецията на гниене и продукти на разпад.

Диетичните фибри помагат за намаляване на холестерола в кръвта, служи като профилактика срещу рака на дебелото черво.

Нишестето, съдържащо се в картофено пюре, има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система на човека. Високото съдържание на витамини К и група В допринася за укрепването на сърдечния мускул.

В същото време, скорбялата с обгръщащи свойства е полезна за хора с гастрит и пептична язва. Необходимата диета екартофено пюре и за хора с артрит, заболявания на жлъчния мехур и черния дроб.

Освен че се консумират, натрошените картофи могат да се консумират външно. При силен бронхит те приготвят топъл компрес от варени картофено пюре. Не заобикаляйте любимото ястие и представителите на красивата половина на човечеството.

Козметична маска от картофено пюре, нанесена върху почистената кожа на лицето, създава кадифен и тъп ефект.

Противопоказания

Има погрешно схващане, че картофено пюре, направено от картофи, не трябва да се консумира от хора, които са с наднормено тегло. Този мит се основава на факта, че картофените клубени са богати на въглехидрати.

Всъщност картофите са сред зеленчуците, предписани за отслабване. Ястието от картофено пюре няма специални противопоказания. За да не се навреди на здравето, е достатъчно да се спазва нормата при използването на картофено пюре и някои правила:

 1. Използвайте с повишено внимание при пациенти с панкреатична болест, захарен диабет и състоянието, предшестващо това.
 2. Ограничете консумацията при затлъстели хора. Една разумна част от любимото си ястие няма да навреди нито на здравето, нито на формата на тялото.
 3. Не използвайте зелени картофи за готвене поради съдържанието на вредното вещество - соланин.
Външният вид и вкус на картофено пюре са пряко зависими от сорта картофи. Колкото по-високо е съдържанието на нишесте в оригиналния продукт, толкова по-високо"Стоката" изглежда и вкус на готовото ястие.

Заключение

Без значение колко често поддръжници и противници на картофено пюре спорят за неговите ползи и вреди, това ястие е едно от най-популярните. Това го прави вкус, голяма енергийна стойност и гъвкавост. Този кулинарен продукт е не само самостоятелно ястие, но и основа за други ястия.