Активен въглен - ползите и вредите за тялото

Много хора прибягват до използване на активен въглен, когато имат проблеми с храносмилането. Въпреки това, не всеки знае какви ефекти тези хапчета имат върху нашето тяло. Помислете за ролята на активен въглен, какви полезни свойства притежава, в кои случаи може да навреди на тялото, както и как правилно да приложите това лекарство.

Характеристики на активен въглен

Активираният въглен се използва от древни времена. Това лекарство е черно хапче, което е направено от специално обработен торф или въглища. Основната функция на активния въглен е елиминирането на вредни вещества от организма. Така в повечето случаи се използва за почистване.

Активираният въглен има и антидиарейни и детоксикационни ефекти върху организма. Така че, с прости думи, активен въглен събира всички шлаки и токсини в тялото и ги премахва.

Предимства на активирания въглерод

Активираният въглен има редица полезни свойства, а именно:

 • Почистване на тялото . В допълнение към факта, че активен въглен ще премахне всички отпадъци от тялото, той може също да допринесе за образуването на свеж дъх, тъй като именно проблемите с стомашно-чревния тракт \ tводи до миризма от устата.
 • Чревното прочистванесъщо води до подобряване на състоянието на кожата, т.е. лекарството се използва за лечение на кожни заболявания. Маските, които съдържат активен въглен, ефективно почистват порите. Те могат да се използват и за предотвратяване на появата на различни обриви, като акне или черни точки.
 • Почистване на кръвта, понижаване на холестерола.
 • Елиминиране на метеоризъм, диария.
 • Избелване на зъби . Активираният въглен спомага за борбата с плаката.
 • Подобряване на храносмилането.
 • Отслабване . Трябва да се разбере, че активен въглен е само косвено свързан със загуба на тегло, тъй като подобрява обмяната на веществата, което от своя страна допринася за по-лесно отслабване.
 • Антидот . Активираният въглен предотвратява разпространението на различни отрови и токсини в организма. Освен това, той премахва соли на тежки метали, което не може да се направи по друг начин. Въглищата са полезни при алкохолно отравяне, диария, гастрит.
 • Предотвратяване на увреждане на бъбречни и чернодробни клетки . В случай на излагане на вредни продукти с правилното използване на активен въглен, функциите на тези органи дори ще се подобрят.

Увреждане на активен въглен

Въпреки многото полезни свойства на активен въглен, не забравяйте, че в някои случаи тя може да бъде вредна за организма:

 • Както бе споменато по-горе, активен въгленспомага за почистванетоорганизъм , което от своя страна води до загуба на тегло. Въпреки това, не трябва да злоупотребявате с приема на това лекарство, за да намалите теглото си. Първо, това лекарство не се отърва от мазнините, то само ще почисти червата. Второ, активираният въглен премахва не само шлаки от тялото, но и различни микроелементи. В този случай е необходимо да се вземат витамини, за да се възстанови баланса им в организма. Трето, това лекарство води дозабавяне на перисталтикатаи в резултат на това може да възникне запек, който допълнително може да допринесе за развитието на хемороиди. И накрая, въгленът може да доведе до загуба на коса, крехка коса, скучна кожа.
 • Важно е също така да се знае, че активен въглен няма да предоставя помощ за отравяне, причинено от психотропни или наркотични вещества.
 • Забранено е да се правят маски за лице с активен въглен за гнойни кожни лезии, открити наранявания, както и след новоприложени шевове.
Всички тези фактори още веднъж доказват, че активен въглен трябва да се използва само когато е наистина необходимо за здравето.

Приложение с активен въглен

Най-често това лекарство се използва в следните случаи:

 • Отравяне с храна, соли, химикали.
 • Алкохолен синдром.
 • Инфекции, например: вирусен хепатит, дизентерия, салмонелоза.
 • Цироза на черния дроб, гастрит, холецистит, както и бъбречна недостатъчност и бронхиална астма.
 • Нарушаване на метаболизма.
 • Метеоризъм, диария, диспепсия.

По този начин това лекарство се препоръчва в много случаи. Въпреки това, има някои противопоказания:

 1. Болести на стомашно-чревния тракт, по-специално язви.
 2. Колит.
 3. Хипотония.
 4. Запек.
 5. Употреба на антитоксични лекарства.
 6. Нетолерантност към компонентите с активен въглен.
 7. Кърмене.

По отношение на периода на бременност, това лекарствоне представлява никаква опасност за развитието на плода . Освен това, активен въглен може дори да бъде полезен за жена, носеща дете, ако страда от колики, запек, газове, киселини в стомаха.

Препоръчва се използването на активен въглен два часа преди хранене или 2 часа след хранене. Дозата за възрастни е средно определена като 1 таблетка на 10 килограма тегло.

Важно е да се разбере, че тъй като активният въглен е адсорбиращ агент, едновременното използване на висока доза от това лекарство с други лекарства може да доведе до намаляване на ефективността на други лекарства.

По този начин, активен въглен имамного полезни свойства за човека . Независимо от това, си струва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на Вашето тяло, а именно наличието на заболявания, при които употребата на това лекарство е противопоказана, непоносимост към отделните компоненти на активния въглен. Важно е това лекарство да се използва правилно.правилната доза, в точното време, за да получите желания ефект. Само с отговорно отношение към лекарствата, които приемате и как точно можете да постигнете подобрение в здравето си и, най-важното, да не му навредите.

При вземане на решение за вземане на активен въглен, за да се лекува всяко заболяване, е по-добре да се консултирате с Вашия лекар, за да разберете всички подробности за употребата на това лекарство.