Ечемик и ечемична каша: ползите и вредите

Наименованието на перления ечемик произлиза от думата "перла", което означава "перла". Това не е изненадващо, защото обработеното зърно изглежда като речен седеф, а хранителните качества на продукта са от особено значение.

Какво е това

Въпреки своите предимства, ечемикътне е много общ продукт . Всички заради голямата си популярност преди няколко години. След като това е задължителен елемент в менюто на войници и затворници, поради което крупата с течение на времето започва да се третира като евтин и нискокачествен продукт.

Но това становище е погрешно. Ниската цена на зърнените култури се дължи на високите добиви и лекотата на отглеждане. Но какво да кажем за ниското качество.

При производството на ечемик се използва стъкловиден ечемик. Изсушава се, полира се в специални уреди и получава зърна с различни размери. Големите са добре приготвени ястия, а малките са предназначени да се наливат в яхния и супи.

Ползи

Perlovka е продукт,богат на калории . Но диетолозите смятат, че почти всички хора, които искат да отслабнат, могат да ядат зърнени култури. Растителният протеин в състава се абсорбира много по-добре от животинския аналог. Това ви позволява да получите точното количество протеин, без пренасищане на тялото с мазнини и въглехидрати.

 • Perlovka съдържакалций , изискван от коститетъкани, особено при тежки товари. Позволява ви да забавите естествения процес на унищожаване на ставите, свързан с възрастта. Веществата, включени в състава, предотвратяват появата на артрит и други подобни заболявания.
 • Влакнатаса важен компонент на зърнените култури. Помага при проблеми с храносмилането, въпреки че не се абсорбира веднага. Препоръчва се за употреба от хора, страдащи от гастрит, панкреатит, язви и други подобни проблеми. Влакното почиства организма от токсични вещества. Поради тази причина в следоперативния период се препоръчва ечемична каша, за да се ускори процеса на възстановяване на тялото.
 • Често се прилага едновременно с употребата на лекарства, насочени къмотстраняване на холелитиаза . Поради неговата употреба е възможно да се намали количеството на жлъчната киселина, произвеждана в организма. Отвар от зърната - чудесен инструмент, който намалява риска от образуване на камъни. Освен това, той премахва добре токсините.
 • Употребата на каша от ечемик само 5-10 пъти месечно допринася зазаздравяването на кожата и косата . Съдържа витамин Е, който е необходим на всички жени. Това е отлична превенция на ранните бръчки. Същият ефект има и лизинът, който участва в създаването на колаген. Освен това подобрява кръвоносната система. Подхранва клетките с кислород, предпазва капилярите от вредните ефекти. Участва в процеса на съсирване на кръвта.
 • Зърната съдържат вещества, които са полезни за хора с гъбични заболявания.Gordetsinима антибактериален ефект, който намаляваразвитие на тези проблеми.
 • Ечемичната кашае необходима за диабетиците и страдащите от алергии . Съдържа аминокиселини, които повишават имунитета срещу някои дразнители по време на алергии.
 • В ечемика от перли има много фосфор . Този микроелемент е необходим за ендокринни смущения. В допълнение, тя помага за подобряване на състоянието на нервната система. Той е полезен за жените по време на менопаузата, тъй като намалява проявлението на редица симптоми, например повишена раздразнителност.
 • Perlovka, която се използва едновременно с предписани лекарства, спомага за постигане на висококачествени резултати при лечението на сърдечносъдови заболявания. Причината е, че съдържа магнезий и калий, които са необходими за добрата работа на сърцето.

Редовната употреба на ечемична каша има положителен ефект върху мускулната тъкан. Мускулите, получаващи необходимото количество протеини и аминокиселини, се развиват и развиват.

Вреди

Ако зърнените култури се използват прекалено активно, то може да не е помощно средство при лечението на болести, а на техния източник.

 • Ечемикът е нежелателно да се използва в менюто на деца под 4-годишна възраст. Продуктът попада в категорията трудно усвоими, така че детето може да има сериозни проблеми с храносмилането.
 • Не се препоръчва за хора с алергии.
 • Крупата съдържа много калций, но в него има компонент, който допринася за засиленото му извличане от тялото. Ето защо, честата употреба може да провокира редица свързани заболяваниямалки деца.
 • Овесената каша съдържа много глутен, който може да предизвика стомашно разстройство. Ето защо, тя трябва да се използва внимателно за хора, склонни към газове и бременни жени.
 • е забранено с често запек или гастрит с висока киселинност. Особено, ако болестта е в острата фаза.

Съвети: Как да се използва правилно

Вкусът на перления ечемик зависи пряко от метода на неговото приготвяне. Преди това овесена каша традиционно се приготвяше в руски фурни, оставяйки ги да изнемогват няколко часа. Поради това храната придобива специален вкус и аромат.

Сега те използват тенджера и печка за готвене. Разбира се, за да се постигне такъв резултат, както в пещ, това е много трудно. Но като малка алтернатива, можете да използвате бавната печка.

В тенджера

Първо, зърната трябва да бъдат измити внимателнопод течаща вода . Това се прави, докато мътната течност спре да тече. Тогава една част от ечемика отнема вода повече от два и половина пъти. Промитите зърна се прехвърлят в тигана, изливат се напълно и се варят на средна температура около час и половина. Ако крупата остане накиснат в студена вода за една нощ, приготвянето ще отнемене повече от 30 минути . Оказва се ронлива и деликатна гарнитура.

В мултикукер

Основната разлика между готвене на овесена каша в бавен котлон - пропорциите на зърнените култури и водата са 1: 1. С този метод гарнитурата ще стане вискозна. Ако желаете, можете да поставите допълнителни съставки, напримермесо или гъби.

Заключение

Ако ечемикът е част от главното меню, следва да се вземат предвид всички негови предимства и недостатъци. Подобрява функционирането на целия организъм, но ако се използва неправилно, може да предизвика редица заболявания. Когато крупата е въведена в диетата, трябва внимателно да следите реакцията на тялото.