Брюкселско зеле - полезни свойства

Брюкселско зеле - диетичен продукт. Той съдържа много антиоксиданти, повече от всеки друг кръстоцветен зеленчук, включително броколи. В сурова и готова форма намалява холестерола. Феталните влакна подобряват работата на жлъчния мехур. Стойността на продукта се състои в това, че има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Какво е това?

Брюкселско зеле -кръстоцветни зеленчуци , неговото родно място е Белгия. Тя се разраства недалеч от столицата на Брюксел и затова я нарича Брюксел. Зеленчукът дойде в Европа по време на Първата световна война. Прилича на зеле с глава с диаметър2,5 sm. Главите растат на стъблото на растениеот 20 до 50 броя . Стъблото на растението достигадо 90 см височина . Има растение с ярко зелен или лилав оттенък. Това е добър източник: протеини, витамини, фибри, манган, калий, холин. Съдържа кафеена киселина, съдържащи сяра съединения. 100 грама продукт съдържа:

 • Натрий - 9.00 mg.
 • Калций - 31,00 mg.
 • Калий - 450,00 mg.
 • Магнезий - 22,00 mg.
 • Фосфор - 84,00 mg.
 • Желязо - 1,10 mg.
 • Витамин А - 94.00 mcg, B1 - 0.13 mg, E - 0.60 mg, B3 - 0.70 mg, B2 (рибофлавин) - 0.13 mg, B6 - 0.30 mg, C - 112,00 mg.

Ползи

Кръстоцветният зеленчук съдържа повече органични съединения от монозахариди, отколкото горчица, репи,броколи, бяло зеле и карфиол. Той има полезни свойства:

 • Хроничното окисление на организма означава постоянно присъствие на прекалено модифицирани кислород-съдържащи клетки, които се натрупват в организма и се превръщат в рисков фактор за повечето видове рак. Зеленчукът съдържасъдържащи сяра съединения , които имат способността да стимулират правилния жизнен цикъл на клетките на тялото. Хранителните вещества осигуряват подкрепа на клетките на тялото, които са предразположени към оксидативни увреждания. Брюкселското зеле намалява риска от развитие на рак на гърдата, простатата, яйчниците, дебелото черво и дебелото черво.
 • Излагането на токсини на околната среда, злоупотребата с наркотици, честото стрес, липсата на движение, липсата на сън, нискокачествената диета допринасят за риска от хронично възпаление в организма. Хроничните възпалителни процеси могат да бъдат избегнати чрез включване на диетата на кръстоцветни зеленчуци. Богатото съдържание на органични съединения на монозахаридите в брюкселското зеле помагада се предотврати възпалението в организма .
 • Второто противовъзпалително вещество в кръстоцветните зеленчуци евитамин К . Трябва да ядете храни, богати на този витамин, за да избегнете настинки и възпалителни процеси в организма. Витамин К е необходим за синтеза на протеини и осигурява достатъчно кръвосъсирване.
 • Третият противовъзпалителен компонент в брюкселското зеле еполезни мастни киселини .Една и половина чаши брюкселско зеле осигуряват 480 mg мастни киселини. Това е третата част от дневната норма, препоръчана от диетолозите. Полезни мастни киселини ускоряват метаболизма на организма.
 • Зеленчуцитенамаляват риска от сърдечни и съдови заболявания , като например: сърдечен удар, коронарна болест на сърцето, атеросклероза и невроза. Той е включен в диетата на хора с хипертония и аритмия.
 • Съдържанието на протеини и влакна в брюкселското зелепомага на храносмилателната система да усвоява храната . Хранителните вещества на зелените фибри се комбинират с жлъчните киселини в червата и подпомагат потока на жлъчката и доброто храносмилане.
 • Той има способносттада понижи холестерола . Черният дроб използва холестерола като основен материал за производството на жлъчна киселина. Той замества изгубените жлъчни киселини, като използва съществуващия запас от холестерол, така че нивото на холестерола се намалява. Зеленчукът има фибри, които допринасят за потока на жлъчката, подобрява храносмилането и намалява холестерола, независимо от формата, в която продуктът се консумира (в сирене или след топлинна обработка).

Вреди

Въпреки своите лечебни свойства, зеленчукът има редица противопоказания:

 • Продуктът е противопоказан при пациенти с тиреоидна болест. Растението съдържа органични съединения на монозахариди, които инхибират работата на щитовидната жлеза.
 • Продуктът е противопоказан при пациенти със синдром на Crohn и синдром на раздразнените черва.
 • Зеленчукова кутияповишаване на риска от рак на панкреаса.
 • Продуктът допринася за образуването на прекомерни газове.
 • Не злоупотребявайте с продукта.
 • Забранено е да се яде с повишена киселинност на стомашния сок, обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт, след инфаркт, след операции на коремната кухина и гръдния кош.

Как да изберем и правилно да използваме

Главите се продават отделно или със стеблото. Прилича на малко зеле. В хранителните пазари, зеленчуците са на разположение през цялата година, но е по-добре да ги купувате през есента.

Перфектно приготвеното брюкселско зеле има гъста консистенция и леко сладникав вкус. От него се приготвят салати, супи, гарнитура за риба и месо. Когато са замразени, малките зеле не губят своята хранителна стойност. Термичната обработка унищожава съединенията на монозахариди, които помагат за предпазването на клетката от увреждане на ДНК и образуването на нови ракови клетки, така че ще има повече ползи, ако я ядете сурово.

Препоръчва се да се ядене повече от веднъж седмично . Храната трябва да бъде разнообразна, затова е необходимо да се ядат други кръстоцветни зеленчуци, като броколи, бяло зеле и карфиол.

Заключение

Окислителните процеси в организма са рисков фактор за различните видове рак. Брюкселското зеле защитава организма от окислително увреждане на клетките. Четири органични монозахаридни съединения, открити в кръстоцвения зеленчук, са противоракови.компоненти. Диетичният продукт спомага за укрепване на имунната система, предпазва от възпалителни заболявания, подобрява зрението и мозъчните функции.