Savoy зеле - ползите и вредите за тялото

Една от най-популярните зеленчукови култури в Русия е бялото зеле. Въпреки това, има много разновидности на този полезен хранителен продукт. Вторият най-известен есавойско зеле . Притежава и полезни свойства, богат витаминен състав и приятен вкус.

Произход и характеризиране

Савойското зеле е подвид на градината и е включен в сортовата групаSabaudia . Листата са светлозелен цвят с вълнообразна текстура, но по-мека структура. Външно тя прилича на бяло зеле. Растителната култура е способна да понася температурни капки, до -6 ° C, както и периоди на суша. Добивът е малко по-нисък от белия. Срок на годност - до 2 месеца. Не е предназначен да прави кисело, но е чудесно за приготвяне на различни салати, задушаване и печене.

Историята на този сорт зеле вече е отчетена500 години . За първи път е изнесена в северната част на Италия и е наречена точно същата като херцогството. Въпреки че престава да съществува през 18-ти век, името е запазено. В самата Италия това разнообразие от зеле се нарича милански. Чехите я познават с името френски. Особено обичаше канадците и американците.

Полезни свойства

По отношение набиохимичен състав, савойското зеле е изключително ценна зеленчукова култура. Съдържа лесно смилаеми протеини, макро- и микроелементи, които подобряват функционирането на тялото. Зеленчукът съдържа вещества като:

 • Фитонциди- укрепване на имунната система.
 • Горчичните масла- нормализират работата на храносмилането, подпомагат укрепването на стените на кръвоносните съдове, ускоряват метаболизма на мазнините.
 • Диетични фибри- подобрява функцията на червата.
 • Хлорофил- предотвратява клетъчната мутация.
 • Комплекс от минерали и витамини(бета-каротин, Са, фолиева киселина, А1, витамини К, В, U, калий, Se, Cu, S, йод, Mn и др.).

Витамин С намалява риска от подагра. Причината е излишъкът от пикочна киселина в ставите. Ако редовно добавяте този зеленчук към вашата диета, рискът е значително намален.

Зелето Savoy съдържа разтворими диетични фибри, което забавя процеса на храносмилане. Това ви позволява да поддържате оптимални нива на кръвната захар, което допринася за повишаване на инсулиновата чувствителност при пациенти с диабет. Въпреки това, при прекомерна консумация на диетични фибри се наблюдава обратния ефект на инсулиновата чувствителност. Само в този сорт зеле е манитолов алкохол, който е естествен подсладител.

Савойското зеле е богато на биологично активни вещества:

 1. Полифеноли- предотвратяват появата на атеросклероза и редица неврологични заболявания.
 2. Аскорбиген-предотвратява развитието на рак.
 3. Глутатион- неутрализира радикалите, предпазва организма от канцерогените и спомага за забавяне на стареенето.

Витамини А, D, C, K намаляват появата на заболявания на устната кухина (пародонтоза, стоматит). При честа употреба на зеле, броят на бактериите в устата намалява. Витамин К взаимодейства с вещества, като по този начин намалява появата на кариес и риска от увреждане на зъбния емайл. Подобрява клетъчния метаболизъм. Има антиоксидантно действие.

фолиева киселина присъства в състава . Този витамин е особено важен в ранните етапи на бременността. Активно участва в процеса на прехвърляне на въглехидрати, което значително увеличава метаболитната скорост на аминокиселините и допринася за бързия синтез на нуклеинови киселини. По-активно е образуването на нови клетки. Недостигът му в организма значително увеличава риска от развитие на мозъчен дефект, аномалии в образуването на невралната тръба на плода и възможни патологии по време на развитието на гръбначния стълб.

Савойското зеле има няколко положителни свойства:

 • Нормализира кръвното налягане.
 • Добре премахва подуването.
 • Обогатява тялото с витамини.
 • Помага за отслабване.
 • Ускорява заздравяването на раните.
 • Намалява холестерола в кръвта.
 • Подобрява мозъчната функция.
 • Почиства черния дроб от токсините.

Приложение в диетологията

\ t

Савойското зеле е отличен хранителен продукт: общо28 kcal на 65 g . Зеленчукът принадлежи към групатапродукти с т.нар. отрицателни калории. Това е, когато тялото харчи много повече енергия за храносмилането, отколкото получава ккал от зеленчука. Заслужава да се отбележи, че зелеът от савоя съдържа по-малко фибри, отколкото бялото зеле. Но в състава му има четири пъти повече мазнини.

Продуктът е напълно способенза подпомагане на активната загуба на тегло . Той спомага за ускоряване на метаболизма и премахване на токсините от организма.

Бяха съставени редица ефективни диети за детоксикация от зеле, при които основният продукт е савойско зеле. Въпреки факта, че той има ниско калорично съдържание, той все още е в състояние да поддържа състояние на пресищане за дълго време. Това е важно предимство в процеса на намаляване на теглото.

Савойското зеле отлично разкрива вкуса си в комбинация с месо и риба. Салатите с него имат по-деликатен вкус. Готвене възможности за този зеленчук, има много. Препоръчителната дневна доза за продукта е200 g .

Противопоказания

Въпреки че сайското зеле е изключително полезна зеленчукова култура, все още има някои противопоказания:

 • Деца на възраст под 8 месеца . От годината можете да предложите на детето малко зеле, но само в яхния или варено. В противен случай това ще предизвика колики и газове.
 • Гастрит и редица други заболявания на стомашно-чревния тракт.
 • В следоперативния период на гърдата.
 • Възрастни хора.

Не се препоръчва Savoy зеле да се ядев големи количества., особено в суров вид. Струва си да се обърне внимание на факта, че зелените ястия с боб или мляко могат да повлияят неблагоприятно на функционирането на черния дроб.

В суровия си вид голямото количество зеле може да предизвика увеличаване на газове, което може да доведе до болезнени усещания в червата, както и до неприятно оригване.

Много по-лесно е да се задушат, варят или пържат зеленчуци.

Все пак си струва да се вземат предпазни мерки, ако има редица заболявания. Ако имате съмнения, можете да се консултирате с Вашия лекар. Да обобщим, е фактът, че Savoy зеле има много повече полезни свойства и може да заеме полагащото му се място в ежедневната диета.