Пшенично брашно: полезни свойства и вреда

Пшеницата е най-важната зърнена култура за хората. Тя се отглежда в почти всички краища на земното кълбо, а хлябът и неговите производни се използват от всички народи по света. Зърната се използват както цели, така и фино смлени. Какви видове брашно има? Какво е полезно и кога може да бъде вредно? Учим се!

Пшенично брашно - какво е това?

Всеки знае, че пшеничното брашно се приготвя от пшенично зърно поради неговотосмилане . Той прави вкусни хлебни изделия с висока хранителна стойност. Брашното съдържа частици от глутен и нишесте, необходими за придаване на вискозитет на тестото по време на приготвянето на продуктите. Освен хлебните хлебни, те правят сладкарски изделия, тестени изделия, пайове и др.

Брашното съдържа големи количества витамини и микроелементи. Такива като калций, мед, желязо, хлор, натрий, калий, цинк, фосфор и други.

Съгласно технологията за смилане се различават различни видове пшенично брашно:

 • Клас I . Най-често срещаният тип. От брашно от този вид се получават вкусни ролки, пайове, палачинки;
 • Втори клас- пълнозърнесто брашно. Отличава се с пискливост и порьозност, бисквити, джинджифилов билки;
 • Горен клас . Продуктите от това брашно се оказват обемни и малки порести.Добре подходящ за бутер, дрожди и продукти от пясък, както и за макаронени изделия;
 • Крупчатка . Главното тесто от дрожди се прави с високо съдържание на захар и мазнини, като например печене или кулич;
 • Тапети . Пълнозърнесто брашно се използва за печене на хляб, практически никога не се използва за готвене.

По-висок клас не означава по-добър, а напротив, съдържанието на витамини и минерали в него е по-малко.

Средното калорично съдържание на продукта е300-350 kcal на 100 грама . Калоричното съдържание се влияе от фактори като метода на обработка на зърната, условията на съхранение и мястото на растеж. От това следва, че най-висококалоричното пшенично брашно е първият вид, той съдържа най-празните въглехидрати.

Как е полезно пшеничното брашно?

 • Огромното количество витамини, както и макро- и микроелементиправят продуктите от тази съставка незаменими за всеки човек. Не само насищането на тялото, но и снабдяването му с всички необходими полезни компоненти. Целият сорт е най-здрав. Продуктите от това брашно могат да се използват дори при затлъстяване, захарен диабет и хипертония. Второто място по полезност е брашното от втори клас. Но в първия клас полезните компоненти са много по-малки, но съдържанието им в висококачествено брашно е още по-малко. Финото смилане превръща брашното в нишесте, благодарение на тези малки частици, хлябът се получава чрез въздух. Цели зърна запазват всички хранителни и полезни елементи. В брашното на второтокласове и грубо смилане на минерали, като калций, фосфор, магнезий, калий, натрий, желязо, два пъти повече, той също съдържа много витамини от групи В, Н, РР, А и Е, които са необходими за правилното функциониране на тялото, те са важни за нервната система. Предпочитането на тези видове брашно дава на хората, които следват здравословна диета. Оказва се, че колкото по-апетитен и ароматен изглежда хлебният продукт, толкова по-малко витамини и ползи носи тялото.
 • Освен това ползата се състои в това, чеметаболитните процеси в организма се ускоряват , мозъкът се стимулира, естрогенът се произвежда. Хранителните вещества, съдържащи се в брашното, допринасят за лечението на болестта на Алцхаймер, което има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.
 • Полезните свойства на влакната се изследват навсякъде. И за добра причина! В крайна сметка, фибринормализира холестерола и захартав човешкото тяло. Хората, които водят здравословен начин на живот, знаят, че могат да си възвърнат теглото и да възстановят чревната микрофлора. Той перфектно премахва шлаките и токсините от тялото.
 • Редица елементи, включени в хлебните изделия,защитават от болести , включително възпалителни процеси, засилват имунната система на човека.
 • Освен това, съществуват известни случаи на лечение на бронхит и астма чрез създаване на бариера за появата на свободни радикали в организма.

Може ли храненето с брашно да навреди на човек?

 • Ако ядете хляб и сладкишибез ограничение, могат да причинят такова заболяване катозатлъстяване . Високата енергийна стойност на продукта не може да се каже на фигурата, когато се злоупотребява. А затлъстяването води до куп болести. Сърдечно-съдовата и дихателната система страдат, атеросклерозата се развива. Ето защо, хората, които са предразположени към мазнини, е по-добре да ядат продукти от грубо брашно.
 • Продуктът допринася заувеличаване на налягането , следователно, при хипертонични заболявания, за да се намали консумацията.
 • При приготвянето на тестото и яденето на различни хлебни съдове, частиците се слепват заедно поради високото съдържание наглутен . Консумацията на излишните количества глутен-съдържащи продукти се обработва слабо и се абсорбира от организма и може да причини проблеми в стомашно-чревния тракт.
 • Едрозърнестото брашно съдържа целулоза, която е необходима за здравословното функциониране на човешкото тяло. В същото време прекомерната консумация може да доведе до дисбаланс на чревната микрофлора .
 • Случаина алергични реакциис индивидуална непоносимост не са необичайни в последно време.

Когато купувате пшенично брашно за домашна кухня, трябва да обърнете внимание на маркировките, като правило те трябва да бъдат: ГОСТ, РСТ или "Доброволна сертификация", ISO.

Съвети и трикове

 1. Трябва да помним датата на изтичане! Продуктът трябва да се съхраняваза не повече от 9 месеца . Ако посоченият период на съхранение за контейнери е по-дълъг от 9 месеца, може да са добавени химически вещества.стабилизатори, удължаващи "живота".
 2. Най-доброто място за съхранение на продукта е горният рафт в хладилника.
 3. Невъзможно е напълно да се откажат от продуктите от брашното, по-добре е да се спазва мярката и да се избере подходящата степен. Забраната може само да наложи лекар.
 4. Могат да се смесват различни видове брашно, както и брашно от други житни растения, ориз, например, според вкуса и полезността.

Всеки продукт, с умерена употреба, е от полза, може да се каже и за пшенично брашно. Яж! И бъдете здрави!