Ползи и възможна вреда на чая от морски зърнастец

Любителите на билков чай ​​трябва да обърнат внимание и на някои плодове. Например, морски зърнастец плодове, които отдавна са известни със своите лечебни свойства.

Нека да видим какво е толкова полезно за естествените дарби на този храст, какви са възможните вреди и противопоказания за употреба, както и как да се събират и събират правилно листата и плодовете на тази слънчева инсталация.

Какво е това

Зърнастецът едървовиден храст , който е силно устойчив на температурни промени и цялостна непретенциозност. Сладкият и кисел вкус на плодовете се вписва добре в специфичния аромат на ананас.

С появата в аптеките на голям брой различни лекарства, полезните качества на природните дарби около нас са забравени. Морският зърнастец обаче е ярък пример за комбиниране на важните природни сили, като например слънцето и слана. В края на краищата, не е за нищо, че нашите предци наричали морски зърнастец плодове слънчеви плодове. Още през ІІІ в. Плодовете на това растение бяха широко приети от воините като средство за бързо заздравяване на рани и подпомагане на бързото възстановяване.

На мястото на отглеждане на храсти на зърнастец можете да разнообразите запасите от конфитюр, компоти и сокове, както и да приготвите морски зърнастецмаслото. Но най-простата подготовка е чай от листата и плодовете на това растение. Количеството на витамини и полезни елементи в такава напитка изобщо не е по-ниско от съдържанието им в пресни плодове. Този чай ще помогне за бързо утоляване на жаждата, което означава, че ще бъде полезно по време на лятната жега.

В процеса на приготвяне на чай от морски зърнастец, независимо дали използвате плодове или листа, можете да експериментирате и да добавите съставки като черен чай, канела, джинджифил, мед, мента, карамфил и цитрусови плодове. Можете не само да варите плодове, но и да ги варите за5-7 минути след варенето .

За простото приготвяне на плодове в чайник можете да направите предварително таван или дори да смилите. 0,5 литра вода ще трябва до 150 грама плодове. По-добре е да се използва чай, след като се влива за около четвърт час.

Полезни и лечебни свойства

 • Чаят от морски зърнастец помагада понижи нивата на холестеролаи да подобри метаболитните процеси в организма, което ще помогне на хората, които се борят с наднорменото тегло. За да направите това, тази напитка ще бъде най-ефективна за пиене преди ядене, както и преди извършване на физически упражнения. В допълнение, самите плодове са с ниско съдържание на калории и също така съдържат ненаситени мастни киселини.
 • Съдържанието на аскорбинова киселина в морски зърнастец не само помага за борба с настинките и проблемите с имунитета, но също така оказва благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система, укрепва стените на кръвоносните съдове и нормализира работата на сърцето.
 • ПлодовеТова растение есилен природен антибиотик , който осигурява безспорна помощ в борбата срещу респираторните заболявания, както и остри инфекциозни заболявания на дихателните пътища.
 • Плодовете също иматпротивовъзпалителни и дезинфекциращи свойства , което води до активно стимулиране на имунната система и нормализиране на нейната работа.
 • Приготвянето на листа и клони на това растение помага особено в борбата с чревните разстройства, особено при диария. За целта е достатъчна една супена лъжица ситно нарязани листа и клони от200 мл .
 • Група водоразтворими витамини подобряват функционирането на щитовидната жлеза и също така укрепват нервната система.
 • Приготвянето на листата на това растение ще спомогне за справяне с ревматизма и възпалението на ставите.
 • Експертите отбелязват положителния ефект на този продукт при наличие на очни заболявания като катаракта и конюнктивит.
 • Важно е да се отбележи ползата от този вид чай при процесите на регенерация на тъкани , подмладяване на кожата, подобряване на ноктите и косата.
 • Известен е също метод за приготвяне на чай от кората на храста, който съдържа невротрансмитери, които помагат в борбата срещу депресията, тревожността и нарушенията на съня.

Противопоказания за употреба

 • Прекомерната консумация на морски зърнастец или продукти, базирани на нея, както и индивидуална непоносимост към съставните компоненти, може да доведе до отрицателни последствия иразвитие на алергична реакция.
 • Този продукт е забранен за употреба при хора с холецистит, заболявания на урогениталната система, стомашна язва, черен дроб и възпалителни заболявания на панкреаса.

Събиране и събиране на реколтата

Морски зърнастец едвудомно растениеи този факт трябва да бъде взет под внимание по време на засаждането. За да могат да получават плодове, е необходимо да се отглеждат храсти от женски и мъжки тип. Един мъж ще бъде достатъчен за няколко храсти от женски тип.

Важно е също да се избере правилното разнообразие, като Някои от сортовете имат ниска плодовитост, докато клоните на други сортове се огъват от тежестта на плодовете върху тях. В допълнение, по-благородни сортове имат по клоните си по-малък размер на бодли, което значително ще улесни процеса на събиране.

Струва си да започнем пълно събиране спървите силни замръзвания . По това време има възможност да се къса гъсто растящи плодове, без да ги смачкване, или дори се опитват да ги пиле от храста до разпространението кърпа. Освен това при този метод не е необходимо да влизат в контакт с бодлите, разположени на клоните на растението. Сами по себе си, плодовете твърдо държат на клоните и страх за преждевременното им проливане на земята не си струва.

Листата трябва да се събират през лятото. Добре измити и изсушени, те се разпределят частично и се съхраняват на тъмно място при стайна температура.

Плодовете за дългосрочно съхранение се подлагат на замразяване и се съхраняват във фризера за не повече от шест месеца.След изтичането на този период полезните свойства на продукта започват постепенно да изчезват.

Заключение

В случай на правилна и умерена консумация, чайът от морски зърнастец става еликсир, богат на основни микроелементи и витамини, както и отличен начин за борба с депресията и депресията. Това е особено вярно за периодите извън сезона, когато човешкото тяло изпитва най-голям недостиг на хранителни вещества.