Кефир: ползи и възможна вреда за организма

Кефирът е един от най-популярните млечни напитки. Той се счита за най-добрия начин да отслабнете, да пие за нормализиране на стомаха за проблеми с него, използвани за борба с махмурлук, някой го използва само защото е вкусно. Във всеки случай, кефирът като всеки продукт трябва да се използва пестеливо и с повишено внимание.

Какво е кефир

Кефирът енапитка с ферментирало мляко . Получава се от цялото и пастьоризирано краве мляко чрез ферментирало мляко и алкохолна ферментация, като се използват специални "кефиринови гъби" (това е симбиозата на около две десетки микроорганизми). Това е хомогенна непрозрачна напитка от бял цвят.

Наименованието на напитката идва от кавказки езици. Мегрелийската дума"кипури"означава "кисело мляко, приготвено в кожа". Неговото активно разпространение започва около края на 19-ти век, когато учени Стамен Григоров и Илия Мечников започват да популяризират ползите за организма от използването на млечни продукти.

Тайната на млекопроизводството в Северния Кавказ дълго време се пазеше в тайна и следователно е била достъпна само за тези, които са дошли да почиват в тези региони. Смята се, че технологията на приготвяне на кефир има много общо с технологията на производство на кумис.

Понастоящем напитката е на пазара в големи количества.Те се различават помежду си от производителя, съдържанието на мазнини и вкуса. Последното обикновено се дължи на различни производствени техники за този продукт.

В Северна Осетия тя традиционно е основната съставка на супите. Продуктът се охлажда в горещо време, насища се в случай на глад, на базата на него се правят козметика за лицето, ръцете и косата.

Ползите от кефира

Напитката може да бъде категоризирана безопасно като „вкусна и здравословна“. Първият критерий е доста субективен, но вторият е неоспорим факт и ето защо:

 • Съставът съдържаголямо количество полезни витамини и минерали , а именно: витамини А, С, В2, В5, В9, В12, калций, фосфор, магнезий, калий, сяра, натрий.
 • Микроорганизмите , които са част от състава, имат благоприятен ефект върху микрофлората в стомашно-чревния тракт, намаляват броя на патогенните бактерии в стомаха и укрепват имунната система.
 • Той също така спомага за усвояването на други продукти.
 • Благодарение нависока плътност , млечният продукт бързо запълва стомаха и запълва, безопасно е да се пие нощем, тъй като не се отлага в тези излишни килограми.
 • Кефир -Източник на калций и витамин К2 , който помага на организма да абсорбира калция, така че редовната употреба на кефир намалява риска от остеопороза и укрепва костите.
 • Пиенетоможе да се използва от хора с непоносимост към лактоза , тъй като този продукт е преминал през процес на ферментация на млечна киселина и лактоза (мляко).захар) в него, благодарение на бактериите, се преработва в млечна киселина.
 • Отстранява токсичните вещества от тялото порадилекото си слабително действие .
 • Благодарение на веществототриптофан , който е част от кефира, тази напитка успокоява нервната система и се показва на хора, страдащи от безсъние.
 • В народната медицина тя, заедно със заквасена сметана, се използва катосредство против изгаряне .
 • Поради високото си съдържание на протеини, напитката има добър ефект върху растежа и укрепването на мускулите.

Увреждане на кефира

За съжаление, няма магически продукти, които да отговарят на всички нужди. Следователно, кефир, има някои противопоказания, а именно:

 • Molokoprodukt е противопоказан за употреба от хора с гастрит, язва с висока киселинност в стомаха, панкреатит, склонни към лошо храносмилане и чревни нарушения.
 • Може също да причини коремни спазми и запек, но обикновено тази реакция е характерна при първото използване на този продукт.
 • Не е необходимо да се дава напитка на деца под една година, а децата на възраст до пет години трябва да се поливат внимателно. Това се дължи на факта, че бебетата под една година не се препоръчват да пият мляко от животински произход, а при по-големи деца това може да причини симптомите, описани в горния параграф.
 • Не е желателно да се използва продукт, по-стар от 14 дни от датата на производство, тъй като продуктът до този момент губи по-голямата част от положителните си свойства, по-дълго се обработва от организма и съществува опасност от рязъкповишаване на киселинността в стомаха.
 • Не трябва да се консумира в случай на алергия към казеин - протеин, който се образува в млякото по време на наслояването.
 • Невъзможно е да се замени с цялата твърда храна, дори и при диета, тъй като с всички неоспорими предимства на този продукт тя не съдържа вещества, необходими за организма.

Съвети за използване

За да се увеличи ефективността на използването на този продукт, трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. За загуба на тегло и с протеинова диета се препоръчвада се пие кефир на празен стомах , тъй като напитката "събужда" стомаха и я населява с полезни микроорганизми.
 2. За по-добро храносмилане можете да пиетечаша кефир преди лягане , така че да избегнете теглото и подуването, освен това, употребата преди лягане е много по-полезна от отхвърлянето на вечерята, тъй като съдържащият се в него протеин активира метаболизма вещества и спомага за бързото усвояване и преработване на храни без да се отделя мазнина.
 3. За дисбактериоза е полезно да се пие на малки порции преди хранене.
 4. Да не се яде кефир с други млечни продукти, например, с извара, това може да причинилошо храносмилане .
 5. За безсъние е полезно да се пие чаша преди лягане, тъй като кефирът успокоява нервната система.
 6. Не трябва да пиете напитка, по-стара от две седмици от датата на производство , тъй като рискът от хранително отравяне е висок, както и старият кефир може да доведе до т.нар.
 7. От стария кефир могат да се пекат палачинки и палачинки, да се използваткато маски за коса и лице.

Заключение

Кефирът не е чудотворно средство за всички болести. Това е обикновена ферментирала млечна напитка с ограничен срок на годност, която е противопоказана за хора с тежки поражения на стомаха и малки деца. Но в същото време, ако се използва умерено и замислено, той може значително да помогне на организма да възстанови някои функции на стомаха, да намали теглото си и да се стресира.