Витамин В6: ползите и вредите за организма

Нашето тяло е невероятно сложна система, в която едновременно се случват стотици сложни процеси. За правилното функциониране на тази система и предотвратяване на повреди в работата й са необходими различни вещества, които обикновено се получават от консумираните храни - витамини.

Името на тези вещества говори само за себе си: “Vita” на латински означава “живот”, а витамините са наистина необходими за нормалното съществуване на всеки човек.

Има много витамини и в зависимост от ефекта върху тялото, те могат да бъдат разделени на няколко групи. Тази статия описва ефектите на витамин В6 върху нашето здраве.

Витамин В6 - основна информация

Като начало, малко позоваване на химията: под широкото име „витамин В6“ обикновено се разбирацял комплекс от химични съединения , подобни по структура и действащи по подобен начин. Имената на тези вещества: пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин. В някои източници този витамин се нарича пиридоксин.

Веществото е открито през първата половина на миналия век от унгарски учен. Присвояване на витамин В6 на хора, страдащи от нервни разстройства, загуба на сила, умора на тялото, както и хора, склонни към депресия и апатия.

Пиридоксинучаства в най-важните метаболитни процеси, протичащи в нашето тяло, благодарение на това вещество, разделянето на хранителните вещества и абсорбцията на протеини. липсата на В6 е изпълнена със сериозни заболявания и здравословно състояние.

За щастие, за да запълни недостига на пиридоксин е достатъчно лесно, ако започнете да използвате храни, богати на това вещество: някои зеленчуци и плодове, месо, морски дарове, млечни продукти.

Основни източници:

 1. Риба и морски дарове.
 2. Месо: агнешко, говеждо и пилешко (включително черния дроб, бъбреците).
 3. Бобови растения (соя, грах).
 4. Зеленчуци и плодове (зеле, моркови, чесън, картофи, тикви, чушки, домати, банани, череши).
 5. Ядки (орехи, лешници).
 6. Зърнени храни и зърнени храни (овесена каша, ечемик).
 7. Масло, млечни продукти (сирене, извара), яйца.

Признаци на недостатъчност

Недостигът на пиридоксин може да бъде идентифициран чрез следните характеристики:

 • Бледа и суха кожа, напукване близо до ъглите на устните.
 • Крехкост и увеличена загуба на коса, тяхната тъпота.
 • Конюнктивит, често възпаление на очите.
 • Възпаление на устата (стоматит)
 • Постоянно ниско настроение, умора, сънливост и слабост, апатия, в особено тежки случаи - депресивни разстройства. Повишена раздразнителност и атаки на немотивирана агресия. Намалено внимание и концентрация, психични разстройства.
 • Чести пристъпи на гадене, загуба на апетит.
 • Припадъци, изтръпванекрайници.
 • Повишена сънливост и в същото време невъзможност за сън.
 • Лошо храносмилане и храносмилане.

Ефекти върху тялото

 • Пиридоксин играе важна роля в метаболитните процеси , а именно в разграждането на мазнини и протеини от храни.
 • Участва влипидния метаболизъм , или по-просто, помага на тялото да натрупа енергия от мазнините. Участва в хемопоетичната функция,повишава хемоглобина .
 • Подпомага имунната система , помага на организма да се бори с вирусите и инфекциите и да противодейства на болестите.
 • Регламентира работата на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт, предотвратява развитието на болести на тези органи.
 • Нормализира дейността на нервната система , като осигурява наситеността на “нервните клетки” с глюкоза и съответно тяхната стабилна работа. В резултат на това умствената дейност се подобрява, настроението и производителността се увеличават, паметта и скоростта на мислене се възстановяват, а сънят се подобрява.
 • Тя има много благоприятен ефект върхусърдечносъдовите заболявания , като значително намалява риска от много сърдечни заболявания, както и от нарушения в кръвоносната система.
 • Достатъчно количество витамин В6 в диетата служи като превенция на захарен диабет , много неврологични и психични заболявания, храносмилателни нарушения и заболявания на бъбреците и сърцето.
 • Той има добър ефект върху работата на бъбреците, предотвратява появата науролитиаза.
 • Нормализира репродуктивната система на жените , допринася за установяването на постоянен менструален цикъл и намалява болката по време на менструация.

Препоръки за употреба

 1. Препоръчителният дневен прием на витамин В6 е средно1,5–2 mg за възрастен . Малките деца не се нуждаят от повече от 0,5 мг, деца от 11 до 15 години - от 1,2 до 1,6 мг, юноши на възраст 16-18 години - най-малко 1,8-2 мг. Възрастните хора трябва да приемат поне 2-2,5 мг на ден. Приблизително същата доза се предписва на бременни жени, тъй като нуждата на организма от витамини се увеличава.
 2. Предозиране или алергия към пиридоксин не съществува , отрицателна реакция към веществото се наблюдава много рядко и в случай на индивидуална непоносимост. Въпреки това, предпазливостта е да се използват витамин-съдържащи продукти за хора, страдащи от заболявания на стомаха: гастрит или язва, защото В6 може да повиши киселинността на стомаха.
 3. При приемането на витаминни комплекси си струва да си припомним, че пиридоксин се намесва в абсорбцията на витамини В1 и В и взема това предвид при разработването на хранителен план.
 4. Недостигът на витамин В6 може да бъде причинен от злоупотреба с алкохол, небалансирана диета с недостатъчни количества плодове и зеленчуци, зърнени храни и бобови растения в храната, някои заболявания на имунната система, както и продължителна употреба на някои лекарства (например, антибиотици, антидепресанти, лекарства за туберкулоза).
 5. Също така по време напри бременност жената може да има недостиг на витамин В6. Препоръчва се диверсифициране на диетата с витаминносъдържащи храни или започване на прием на витаминен комплекс.

Заключение

Липсата на витамин влияе най-добре на състоянието и функцията на тялото. Бъдете внимателни със собственото си здраве и се уверете, че консумирате достатъчно количество от подходящите вещества.