Пластмасови бутилки: вреда и ползи за тялото

Днес съвременният човек трудно може да си представи живота без пластмасови прибори. Пластмасови плочи, вилици, контейнери и други подобни артикули се използват в ежедневието на всяко семейство.

Въпреки това, много хора не знаят, че за търговски и хранителни цели те са се появили едва преди 70 години. По това време цената на такъв контейнер беше значително по-висока от сегашната, а използването й в големи обеми се смяташе за нерентабилни разходи за производството.

Но до 60-те години пластмасовите бутилки, които бяха лесни за използване и много по-лесни за употреба, започнаха да придобиват популярност. В хранително-вкусовата промишленост почти напълно започна да се отървете от стъкло.

В хранителните магазини пластмасовите контейнери с газирани напитки и сокове стават все по-чести. Въпреки това, много скоро, учените започнаха да узреят интерес към техните способности да упражняват по-вредни или полезни качества върху човешкото тяло. Този въпрос трябва да бъде подробно проучен, тъй като той е пряко свързан със здравето на цялото население.

История на създаването

Американският изобретателNathaniel Wyethсе счита за създател на пластмасови бутилки, които купувачите са свикнали да виждат на рафтовете на магазините. Именно той, работещ в химическия концерн DuPont, мислеше за създаването на удобни ястиятечност за пиене. Трябва да кажа, че по това време вече съществува пластмасова опаковка за химикали. Натаниял започна да провежда експерименти. Колегите несъмнено реагираха на неговата идея, осъзнавайки, че корабът не може да издържи на налягането на въглеродния диоксид.

Wyeth е непреклонен и отново експериментира с полимери. Добре запознат с молекулярната химия, той осъзна, че е необходимо да се засили найлон.

Това може да бъде направено чрез увеличаване на износоустойчивостта на материала в няколко посоки. Постигнал е подравняването на полимерите по необходимия начин с помощта на форма за плаващ съд с малки разфасовки. Nat също заменя полипропилена с по-лек и по-гъвкав полиетилен терефталат. По-късно успешният му опит успя да улесни живота на милиони хора.

Използване на пластмасови кухненски съдове

\ t

Такъв синтетичен продукт има както положителни, така и отрицателни качества. Някои от общите решения са митични измислици и не носят истината зад тях.

Съществуват цели групи от съмишленици, които се противопоставят на производството на изделия от пластмаса. Струва си да се разгледа по-подробно кои истински полезни качества могат да се различат при използване на пластмасови прибори.

 • Пластмасата е лек и траен материал . Контейнер, изработен от този материал, е лесен за използване, можете да го вземете със себе си на пътя, без да натоварвате тялото с излишни килограми.
 • Течностите като минерална вода или квас са много капризниконтейнери и могат да загубят вкуса сислед няколко часа. Но нови разработки в заводите за пластмасови бутилки помагат за запазването на вкуса и качеството на напитката по-дълго.
 • От тази суровина могат да се произвеждат много занаяти, декорации и дори строителни материали. Основното нещо, за да събуди въображението и да получите невероятни неща, които ще бъдат полезни в живота.
 • Всяка пластмасова посудалесно се събира и рециклира . Не е необходимо да се унищожават вековни гори за производството на тази суровина.

Вредни качества

Както всеки предмет, получен чрез комбиниране на химични елементи, пластмасовите бутилки имат значително количество свойства, вредни за човешкото здраве. Основната им част се осъществява в хранително-вкусовата промишленост, което допълнително придава значение на вредните свойства на това ястие.

За да се притежава пълната информация и да се разбере описаната тема, е необходимо да се знаят използваните маркировки. Те са обозначени на етикета на всеки контейнер и информират потребителя за вида на пластмасата. Всяка от обозначенията показва определена степен на опасност от пластмаси, които могат да повлияят на здравето на тялото:

 1. PET или PETE . Такива са контейнерите за еднократна употреба, чиниите и бутилките. Опасно е да се използва с всяко отопление, дори и през летните жеги, такива ястия не трябва да се използват повторно. Бутилки с полиетилен терефталат при повишена температура отделят в течността вредни елементи.
 2. HDP или HDPE . Прибори от полиетилен с висока плътност се считат за най-безопасни. Използва се при производството на чаши, кутии и бутилки. Много експерти съветват да купуват храна в такъв съд, защото е най-малко податлив на изпускане на вредни вещества. Той обаче също не може да се нагрява, тъй като е възможно отстраняването на формалдехида. Това органично съединение причинява много заболявания, включително развитието на онкологични заболявания.
 3. PVC или V . Пластмасата, съдържаща поливинилхлорид в допълнение към бутилките, също е любим хранителен филм. Те не могат да бъдат охлаждани и нагрявани, всяко неправилно приложение ще доведе до освобождаване на опасни токсични вещества (фталати, диоксид, бисфенол-А, тежки метали, винилхлорид). Всички тези елементи принадлежат към отрови и канцерогени.
 4. LDPE . Полиетиленът с ниско налягане се използва за производство на чанти, бутилки за масло и контейнери за съхранение. Тези елементи могат да освобождават формалдехид при нагряване.
 5. PP . Тази маркировка показва съдържанието в опаковката пропилен. Той е много устойчив на повишени температури. Алкохолът и мастните храни не трябва да се консумират от такива контейнери. Ако се използва неправилно, полипропиленът може да повлияе неблагоприятно на здравето на бъбреците и зрението.
 6. PS . Един от най-евтините материали, от които се правят съдове за еднократна употреба, е полистирол. Най-често прибори за PS се намират в кафене за бързо хранене. Не може да се нагрява и съхранява по същия начин.(консумират) алкохол. Ако нарушите това правило, има възможност за освобождаване на стирен. Този канцероген има огромен негативен ефект върху функциите на размножаване.
 7. PC или други (смес от пластмаси) . По-често в офиси могат да се намерят бутилки с етикети с компютър. Именно там се използва охладителя за питейна вода. Поликарбонатът е най-опасният вид пластмаса и може да освободи бисфенол-А. С повишено съдържание на такова вещество, дразнене на лигавиците на очите, горните дихателни пътища, появата на рак, диабет, затлъстяване, аутизъм.

Как да се използва правилно

Специалистите единодушно са на мнение, че пластмасовите бутилки правят повече вреда, отколкото полза. Въпреки това, ако човек не е в състояние напълно да се отърве от тази позиция, си струва поне да спазва някои правила, когато ги използва:

 1. Да не се нагрява в микровълновата печка.
 2. Не съхранявайте консерви и млечни продукти.
 3. Струва си да се отбележи, че някои от горепосочените етикети не позволяват съхранение на алкохол, горещи и мазни храни.
 4. Да не се използва повторно.

Заключение

Става ясно, че пластмасовите бутилкине са напълно безопасни за човешкото тяло . Честата им употреба и неспазване на правилата за предпазливост могат да засегнат сериозни здравословни проблеми. Основният съвет е да се използват пластмасови бутилки възможно най-малко, като се дава предпочитаниестъклени или порцеланови съдове. В крайна сметка, какво може да бъде по-скъпо от здравето и благосъстоянието!