Леща, ползите от нея и възможната вреда

От древни времена лещата е от особено значение в хранителния свят. Ястията от зърната са неразделна част от храната на повечето хора, започвайки от бронзовата епоха. Той е бил разпространен в много части на планетата, от Рим до древен Египет.

Понастоящем лещата като хранителен продукт не е особено популярна в Русия. Въпреки това е важно да се знае какви полезни свойства има.

Какво е това?

Леща от храна (обикновена) е едногодишно растение, принадлежащо към семейството набобови растения . Нейните зърна съдържат много протеини и други полезни елементи, тъй като от древността хората са приготвяли различни ястия от тях. Но с течение на времето лещата постепенно беше изместена от други селскостопански култури, като картофи, боб и грах. В Русия малко хора си спомнят годните за консумация свойства на този продукт.

Понастоящем са разработени няколко вида, които се различават по вкус, цвят и текстура. Различни сортове се използват както в готвенето, така и в медицината.

Основни видове леща:

 1. Зелено- незрели зърна, които имат свойството да запазват формата си по време на готвене. Те се добавят при готвене на салати и други вегетариански ястия. Използва се също при хепатит, пептична язва, ревматизъм и хипертония.
 2. Червен- има по-изразена пикантност на вкуса, използва се като подправка за супи и картофено пюре. Той съдържа много хранителни вещества. Тяхното високо съдържание ще помогне при лечението на анемия.
 3. Кафяв- има силен вкус на ядки. От нея се приготвят супи, различни ястия. Помага при заболявания на дихателната система (туберкулоза), мускулни и костни увреждания.
 4. Черно- има малки зърна, на външен вид прилича на зърна от черен пипер или черен хайвер. Ястията от него имат неоценими ползи за стомаха. Някои сортове от него имат пикантен вкус и не сваряват меко при готвене.

Във всички форми, с изключение на протеини, има много такива полезни вещества като: мазнини, въглехидрати, фибри, нишесте, витамин В, съединения на фосфор, калий, калций, желязо, манган.

Ползи

С витамини и хранителни вещества лещата се характеризира с голям брой полезни свойства.

Прилагайте го за:

 • Емоционално подобрение поради съдържанието на голямо количество вещество, наречено"триптофан" , което има успокояващо действие върху центъра на човешката нервна система.
 • Оттегляне на холестерола от тялото , повишаване на хемоглобина в кръвта, което има добър ефект върху здравето на страдащите от анемия.
 • Укрепване на мускулите на сърцето и подпомагане на функционирането на миокарда , тъй като лещата съдържа магнезий, калций, цинк и желязо.
 • Лещата еекологично чистапродукт , той се противопоставя на абсорбцията на вредни токсини и радионуклиди.
 • Високи ползи за човешката имунна система порадивисоко съдържание на витамин С .
 • Противопоставянето на растежа на раковите клетки и развитието на рак, както по време на готвенето, съдържащите се вътре хранителни вещества не излизат.
 • Нормализира нивата на кръвната захар , което е полезно за хората с диабет.
 • Лещата често се използва в медицината за лечение на изгаряния, зарастване на рани, като анестетик.
 • Тя може лесно да замени хляба и различните видове зърнени култури и дори месо, като дава разнообразие от хранителни вещества.

Възможна вреда

Струва си да се отбележи, че лещата също може да навреди при някои обстоятелства.

  Той е противопоказан за хора, страдащи от подагра, дисбиоза и други възпалителни заболявания.
 • В случай на индивидуална непоносимост при някои хора, поради това е препоръчително да се консултирате с лекар преди употреба.
 • Един от недостатъците на този продукт ениско съдържание на веществото „метионин “, което предотвратява пълното усвояване на други аминокиселини, необходими за организма.
 • Също така, лещата съдържа голям процент оксалати, които могат да провокират появата на уролитиаза.
 • Да не се яде твърде често, защотоголям брой протеинии бъбреците могат да бъдат тежко натоварени.
 • Тъй като продуктът принадлежи към семейството на бобовите растения, това може да доведе до честа употребаметеоризъм, подуване на корема или запек. Препоръчително е да се пие много вода с леща.
 • Храненето често се забавя поради съдържанието на вещества, разделящи протеините в лещата. Може да има тежест в стомаха.
 • Фитиновата киселинав състава на лещата пречи на организма да усвои минералите, от които се нуждае.
 • Коремният дискомфорт може да възникне при хора със заболявания в стомашно-чревния тракт, поради наличието на лектини в него.

Съвети за използване

Често се препоръчва лещата катодопълнителен компонентза различни диети, тъй като съдържа минималния брой калории. Протеинът осигурява усещане за пълнота за дълго време. Диета, основана на използването на леща, осигурява бърза загуба на тегло и нормализиране на организма.

Тя също е популярна в вегетарианството . При готвене, оризът трябва да се добавя към лещата, което ще осигури баланса на метионина. Понякога също така се препоръчва да се излее зърното с мляко, което омекотява вкуса.

Препоръчително е да се ядат ястия от леща и бременни жени, тъй като тази бобова култура съдържа много витамини и съединения, подобни на хормоните, които са добри за майката и детето. Те намаляват честотата на горещите вълни, изравняват ритъма на сърцето и предпазват тялото от патогенни клетки.

Преди употреба лещата трябва да се изплакне обилно с вода. След това се препоръчва да се вари в кипяща вода за известно време, като се разбърква от време на време.зърно, което ще ги спаси от залепване и ще им даде красив вид.

Заключение

Ползата от лещата е трудно да не се оцени. Тя може да бъде достойна замяна за различни продукти. Той съдържа голям брой полезни микро и макро елементи, което е голямо предимство пред другите бобови растения. Използва се за бърза загуба на тегло и нормализиране на организма. Разнообразие от ястия от леща го правят добро допълнение към диетата.