Ревен: ползи и вреди за организма

Напоследък в интернет все по-често се срещат снимки и рецепти за печене, които включват текстурирани розово-червени стъбла. Това растение се нарича ревен, а в Америка се нарича "растение за пай" и в момента е на върха на популярност. Ще разберем какво е ревен, каква е неговата употреба в готвенето и какви свойства има.

Уреди за готвене

Ревенът е многогодишно тревисто растение, чийто растящ диапазон поради устойчивостта на студ е достатъчно широк и обхваща територията на Азия, Европа и Сибир. Заводът не е капризен. Отглеждане в дивата природа, това е доста гъста гъсталаци с височинадо 45 см . При нормални условия растението периодично се разрежда и събира стъблата едва на втората година, когато дебелината им е достатъчна за консумация.

Единствено стволът е годната за консумация част от растението, но листата съдържат отровни вещества и са абсолютно противопоказани за употреба. Коренът се прилага само под формата на прах.

Ревенът се използва не само за печене, където се подхранва с много плодове и плодове. Това е съставка на компоти, желета,салати, сосове и гарнитури. Също така на базата на ревен правят вино, квас, тинктури, екстракти и сиропи.

Много от сладките ястия на основата на ревен са традиционни в националните кухни на много европейски страни.

Следва да се отбележи, че в продължение на много векове ревенът се използва не само за храна, но и за лечение на различни заболявания. Съвременната медицина също използва дръжките на това растение като едно от официалните лекарства.

Полезни и лечебни свойства

 • Поради високото си съдържание на витамини и микроелементи, ревенът е особено ефективен приборбата с храносмилателните проблеми , като гастрит и язви. При слаб апетит се препоръчват инфузии на основата на алкохол.
 • Също така неговите свойства са много полезни приборбата с чревните заболявания . Гликозидите, които образуват растението, имат слабително и в същото време антидиарейни и антисептични ефекти. В същото време веществата практически нямат ефект върху тонуса на стомаха и тънките черва.
 • Отварите и инфузиите на основата на бульони се препоръчват за тези, които страдат от хроничен запек, нарушен тонус на стената и чревни пукнатини, възпаление на жлъчния мехур и нарушения в свиването, газове.
 • Стъблата могат да бъдат полезни приборбата с ниския хемоглобин , термичните изгаряния, туберкулозата и общото изчерпване на тялото.
 • Ревенътне съдържа холестерол и кофеин . Той се използва като средство за стесняванеи почистване на съдовете, както и подобряване на кръвоносните и хемопоетичните системи.
 • Две стъбла на растението могат напълно да компенсират дневната липса на витамин С за възрастен.
 • Употребата на този продукт може да бъдепревенция на развитието на рак . Съдържащият се в състава полифенол предотвратява растежа на нежеланите клетки и ги убива. Учените са открили, че за да се увеличи съдържанието на вещества, които се борят срещу онкологичните образувания, е необходимо да се пече стволовото растение за 15-20 минути. Резултатите от това откритие се публикуват в специални списания и са научно доказани. Също така в бъдеще се планира разработването на нови лекарства на базата на полифеноли, които ще се отличават с по-ниско съдържание на токсични вещества. Особено ефективен в борбата с онкологията ревен от британски произход.
 • Лесен за изработване и ефективен диуретик епрах от корен на ревен . Този продукт има много положителни свойства (регулира менструалния цикъл, намалява болката върху стомашно-чревния тракт, черния дроб, далака, пикочната система)
 • При външна употреба се използва прах от ревен под формата на компреси. Те могат да помогнат при дерматологични проблеми (акне, акне), както и при синини, хематоми и малки рани.

Противопоказания за употреба

  Важно е да се разбере, че приемането на наркотици и отвари е твърде честоревен може да доведе допристрастяване , както и до значително намаляване на лекарствения ефект. При честа употреба могат да възникнат проблеми с чревната лигавица.
 • Възрастните хора, които имат проблеми с хемороидни вени, също не трябва да злоупотребяват с лекарства на базата на това растение.
 • Също така, за да се избегне спонтанен аборт,употребата не се препоръчва на бременни жени .
 • Ревенът, събран в края на юли, се използва най-добре след топлинна обработка. В неговите дръжки се натрупват огромни количества оксалова киселина, която в много случаи може да бъде противопоказана води до отравяне и интоксикация. Симптомите на това могат да бъдат парене в очите и устата, проблеми с дишането.

Как да изберем и съхраняваме ревен

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато купувате този продукт, е неговият цвят, който трябва да бъдеяркочервен . Дръжките трябва да бъдат еластични, плътни и хрупкави, без никакви нередности.

Също така в продажба може да се намери ревен със зелени стъбла. Притежава по-свеж и тревист вкус, така че по-често се използва за супи и салати.

Ревенът може да се съхранява в хладилник за не повече от 3 дни и непосредствено преди употреба да се измие и отреже няколко сантиметра от ръбовете. В същото време е необходимо да се отстранят и твърдите влакна, които значително ще достигнат зад ножа.

Възможна е и възможност за фино смилане и последващо замразяване. В такиваТози продукт може да се съхранява за около една година.

Заключение

Обхватът на полезните свойства на ревен позволява да се прилага едновременно за кулинарни и медицински цели. Това потвърждава много хранителни рецепти, от които е съставка. Въпреки това, за да се избегнат нежелани странични ефекти, е необходимо стриктно да се спазват препоръките при избора на ревен и неговата подготовка.