Ползите и вредите от слънчогледовите семена за тялото

Когато говорим за слънчоглед, виждаме картина на огромно цъфтящо поле, изпълнено с ярко слънце и преливащи се с богати жълто-зелени цветове. Но слънчогледът се отглежда, разбира се, не заради красотата на цъфтежите му съцветия. Ние се интересуваме от неговите семена. Това са самите "семки", които са толкова обичани от хората. Този деликатес беше обичан от много от нас заради нашия вкус.

Печените семена са незаменим атрибут на отдих и забавление в компанията на добра компания, гледане на телевизия, футболен стадион или по време на разходка на чист въздух. Що се отнася до кулинарното поле, нито една господарка в кухнята си няма да се справи без слънчогледовото масло, получено от това растение. Изглежда, че пред нас е ценен и полезен продукт. Да видим дали това е така. В тази статия ще говорим за ползите и възможното увреждане на семената, как да ги използваме и какво да се страхуваме.

Какво е това

Слънчогледът е билка от семейство Астров. В Европа тя е въведена през 1510 г. от испанците след посещение в южната част на Мексико. Появи се в Русия благодарение на усилията на Петър I.

Днес тя се отглежда по целия свят и намира многоцелево използване. Като завод има многоцелево предназначение, а именно:

 1. Храна.
 2. Кърмене.
 3. Лекарствен.
 4. Медоносни.
 5. Технически.
 6. Рекултивация.
 7. Декоративно.

Ползи от семена от слънчоглед

По отношение на хранителната стойност той е полезен хранителен продукт, съдържащ по-голямата част от хранителните вещества, необходими за организма. Възможно е да се отбележи високото съдържание на микро- и макроелементи, витамини (В, Е и др.), Фитостероли, полиненаситени мастни киселини и др.

Техните характеристики включват високо съдържание на калории и високо съдържание на мазнини. Калоричната стойност на 100 g белени семена е577–584 килокалории . Съдържанието на мазнини достига почти 53 г на 100 г продукт! Протеинът съдържа 20,7 грама, въглехидрати 3,4 грама.

Полезните свойства се дължат на съставните компоненти. Този продукт ще бъде полезен както за здравите хора, така и за тези, които имат аномалии в здравето. Положителният ефект ще се прояви при следните състояния или заболявания:

 • Патологии на сърдечно-съдовата система . Артериалното налягане, липидният метаболизъм се нормализира, нивото на холестерола намалява. Wit E има положителен ефект върху работата на сърдечния мускул, премахвайки недостига на кислород. Магнезий, калий и калций в комбинация с Омега 3 (ненаситена мастна киселина) имат нормализиращ ефект върху съдовия тонус и спомагат за запазване на еластичността на съдовата стена. Намален риск от холестеролни плаки.
 • Промени в опорно-двигателния апарат . Магнезият и калций укрепват костите и подобряват състоянието на зъбите. заПодобряване на абсорбцията на калций се препоръчва да се комбинират с продукти, съдържащи витамин D (мастна риба, говеждо черен дроб, яйца, извара, кефир).
 • Релаксация и нарушения на сексуалната функция(при мъжете и жените). Витамин Е, цинкът и някои други компоненти имат нормализиращ ефект, елиминирайки възможни нарушения.
 • Нарушения на щитовидната жлеза . Селенът и йодът, включени в състава, осигуряват правилното му функциониране.
 • Склонност към повишаване на кръвната захар . Високите нива на магнезий и цинк допринасят за производството на инсулин и елиминирането на инсулиновата резистентност, спомагайки за нормализиране на кръвната захар.
 • Влошаване на косата и кожата . Нестабилността на косата се елиминира, появяват се гланц и еластичност. Състоянието на кожата се подобрява.
 • Риск от развитие на рак . Такива ситуации се дължат на наличието на определени болести, вредни условия на живот или работа, наследствена предразположеност. Високото съдържание на антиоксиданти осигурява надеждна превенция на рака и има защитен ефект срещу много агресивни фактори на околната среда. Това се дължи на неутрализацията на свободните радикали и елиминирането на техните увреждащи ефекти върху клетката.
 • Ястия с изключение на месни храни(вегетарианство), диети за гладуване и загуба на тегло. Слънчогледово семе - склад на всички необходими телесни вещества. Въпреки високото съдържание на калории, те могатизползвайте тези, които искат да се отърват от излишни килограми. Тайната е в запазването на дневния прием!
 • Желанието да се откаже от тютюнопушенето . “Кликването на семена” може да замени “церемонията” на тютюнопушенето, да се освободи от обичайните стереотипи и да смекчи последиците от изоставянето на този вреден навик.
Качеството на използвания продукт, естеството на неговата преработка и изразходваното количество играят ключова роля. Зависи от това, дали "семената" ще бъдат полезни за вас или ще се превърнат във ваш враг, който може да причини вреда на здравето.

Възможна вреда

Твърдяната вреда може да бъде разделена на две условни категории: свързани с прекомерното потребление на количество и свързани с качеството на продукта. Превишаването на дневната консумация води до прекомерно приемане на определени вещества и калории в организма. Качеството зависи от местата на прибиране на реколтата, предходното третиране с химикали, метода на приготвяне.

Да видим в кои случаи приемането на слънчогледово семе е нежелателно или може да причини вреда на тялото. Това може да бъде в следните ситуации:

 • Налична подагра . Високото съдържание на пуринови бази може да влоши хода на заболяването и да повиши припадъците.
 • Наличие на бъбречно заболяване . Страстта към семената може да допринесе за кристализацията на солите и образуването на камъни. Рискът се увеличава с ограничен режим на пиене.
 • В случаи нахронични заболяванияхраносмилателния тракт(по време на периоди на обостряне). Трябва да слушате тялото си, като определяте поносимостта. Възможно е газове, гадене, увреждане на изпражненията. В такива случаи семената трябва да бъдат изключени от диетата.
 • Употреба на осолени или изгорени слънчогледови семена . Солта може да повиши кръвното налягане и да причини появата на оток. С прекомерна топлинна обработка много полезни вещества се губят и дори образуват вредни за здравето. Семената се сушат най-добре във фурната.
 • Ако имате навика да “оближете” в устата си . Възможност за влизане в тялото на странични вредни вещества върху „пилинг“ на нетретирани семена, както и увреждане на зъбите (пломби, емайл). Семената трябва да бъдат измити преди сушене.
 • Съществуващо затлъстяване . Прекомерната консумация на този висококалоричен продукт в такива случаи е неприемлива. В допълнение, излишъкът на препоръчваните дози е изпълнен с прекомерен прием на кадмий, който (вече доказано) се натрупва в семената при повишени концентрации. В големи дози той е токсичен за организма.
 • Използвайте „в движение“ и по време на разговор . Съществува опасност от попадане в "дихателното гърло" и асфиксията.
 • Алергични реакции и идиосинкразия.

Как да се използва правилно

Не е необходимо да се закупуват от случайни лица, продаващи "стоки за домакинството". Домашното производство може да означава най-нестандартни методи за готвене, до напояване на семената за печене"Подправки" от устата на домашния готвач. Това е неприемливо както от естетическа гледна точка, така и от хигиенни съображения.

Такива семена могат да бъдат източник на различни инфекции. По-добре е да ги купуват сурови и да се готвят сами. Или изберете тези, които се продават предварително опаковани в магазините и готови за ядене. Когато купувате от ръце, трябва да проверите качеството и да не купувате огнеупорни материали.

Използване

Могат да се консумират сурови, сушени, пържени, като част от салати, сладкиши и хлебни изделия. По-полезни сурови или сушени семена в пещта. Но, без съмнение, най-добрият вкус са пържени "Semyok".

Препоръчителната дневна доза е30–40 грама третирани семена . Това са средни показатели. Те зависят от индивидуалните характеристики на човек (височина, тегло) и някои други фактори (желанието да се запази съществуващото тегло, да се намали или увеличи). За хората с наднормено тегло препоръчителната дневна доза не трябва да се надвишава поради високото калорично съдържание.

Методи за обработка (препарати)

Що се отнася до метода на преработка, семената трябва да бъдат измити преди обработката и след това да бъдат подложени на топлинна обработка във фурната. Прекомерната топлинна обработка унищожава полезните вещества и увеличава калорийното съдържание. Не добавяйте сол към тях, за да подобрите вкуса. Прекомерният прием на сол уврежда нашето тяло чрез повишаване на кръвното налягане и задържане на течности. Почистете зърното по-добре с ръцете си.

Заключения

Слънчогледовите семена са ценен хранителен продукт. Използването му, като се имат предвид показанията и спазването на препоръчителните дози, ще бъде полезно за нашето тяло. Тя ще бъде ценна находка за вегетарианци, хора, практикуващи здравен глад и програми за отслабване. Този продукт може да се препоръчва като добавка към дневния хранителен режим за хора, отслабени от различни заболявания, възстановителни, ангажирани с тежък физически труд и спортна практика. Правилното хранене е ключът към вашето здраве!