Зелени орехи: ползите и вредите

Когато се говори за ползите и отличния вкус на ореха, те често означават зрели ядки в кафяв корпус.

Зелените орехи не са толкова популярни, защото не могат да се ядат, без първо да бъдат обработени. Въпреки това, те имат уникален химичен състав и свойства, които са уникални за тях.

Какво е зелен орех?

Зелените орехи са същите плодове от едно и също дърво, коетопросто не е било разрешено да узреят . Съберете ги през юни и началото на юли, докато вътре в зелената обвивка все още не е имало време да формират черупката. По това време зелената топка трябва да бъде лесно пробита с остър предмет, а в участъка вместо ядрото да има прозрачна белезникава плът с приятна йодна миризма.

Незрелите плодове са по-зрели по хранителна стойност, носъдържат по-голям брой хранителни вещества . Тяхната кожа и мекото ядро ​​съдържат магнезий, калий, желязо, йод, фолиева и никотинова киселини, витамини С, А, Е и РР, витамини от група Б. Наситени са с естествените антибиотични югон и танини.

Полезни свойства на зелен орех

 • Зелените орехи са първите помощници с липсатиреоидни хормони. Теподхранват тялото с йоди стимулират производството натироиден хормон .
 • Съдържанието на витамин С в младата кожа на плода е почти 50 пъти повече, отколкото в сока на известния лимон. Този витамин на младостта осигурява бърза регенерация на клетките, укрепва имунната система и предотвратява чупливостта на капилярите.
 • Масленият екстракт от зелени орехи имазарастване на рани и антициклум . Съдържа танин, дъбилен агент, който образува защитен слой върху повърхността на кожата, изсушава плачещите рани и предотвратява инфекцията.
 • Поради съдържанието наjuglon , най-мощният антибактериален компонент, зелените орехи се използват като антихелминтни средства. Паразитите са получени не само от червата, но и от тъканите, например, Giardia от черния дроб.
 • Тинктурата от неузрели плодове често се използва като превантивно и терапевтично средство при онкологични заболявания, особено при тумори на гърдата. Съдържащите се в него антиоксиданти укрепват здравите клетки и инхибират патологичните процеси в организма.
 • В традиционната медицина орехите на млечната зрялост саедно от най-добрите средства за безплодие . Витамините Р и Е, полиненаситените мастни киселини, с които този плод е богат, са много полезни за здравето на мъжете. Те подобряват качеството и ефективността на спермата. Жените се препоръчват да използват зелени орехови препарати за болезнена менструация, ендометриоза и кисти.
 • Тинктура върху зелени орехи се използва за стомашно-чревни заболявания, ревматизъм, заболявания на венците. Лекува се също от плешивост, псориазис, улцерозни лезии на лигавиците.
 • Месената зелена кожа помага да се отървете от брадавици. Необходимо е леко да се търкане мястото с него с растеж три пъти на ден за15-20 дни .

Вредни свойства на зелени орехи

 • Тъй като зелените орехи са много богати на йод, хората с излишък от този микроелемент трябва да се въздържат от използването им. Високите нива на йод могат да причинят треска, кожни обриви, гадене, повръщане, диария, слюноотделяне и кашлица.
 • Ако човек е склонен към алергии към ядки, тогава вероятността от алергиякъм зелени орехи е висока . Интензивността на реакцията на имунната система може да бъде много различна - от обрив до оток на ларинкса, всичко зависи от характеристиките на организма.
 • Човешкото тяло може да отговорина индивидуалната непоносимостна лекарства от неузрели орехи. Необходимо е да се въздържат от употребата на тези лекарства за хора с остър гастрит, кожни заболявания, диабетици, бременни и кърмещи жени.
 • Сокът, пресован от зелени плодове, увеличава съсирването на кръвта, поради което е противопоказан при склонност към образуване на тромби .
 • Танините, които изобилстват в неузрели орехи, могат да доведат до запек .
 • Съставът на зелените плодове включва веществото juglon.От една страна, той има най-силните бактерицидни свойства, от друга страна, той е агресивен компонент, който може да предизвика дразнене след продължителен контакт с кожата.

Какво и как може да се направи от зелени орехи

Традициите и рецептите за орехи с млечна зрялост произхождат от Италия, Франция и Обединеното кралство. Тук този плод отдавна се използва не само като лекарство, но се използва широко в готвенето и приготвянето на алкохолни напитки.

Събраните плодове се измиват и изсушават, нарязват на парчета или отрязват горния слой на кожата, в зависимост от вида на детайла.

Неварените черупкови плодове не се консумират сурови поради твърде острия си вкус. Въпреки това, има много начини да ги използвате за вашето здраве и удоволствие.

 1. Тинктура.За да получат екстракта от полезни вещества от неузрели орехи, те се събират в самото начало на лятото, измиват, нарязват на четвъртинки и настояват за 4 седмици алкохол или водка. Тази тинктура има широка гама от приложения в традиционната медицина, се използва вътре и се използва външно.
 2. Маринади и десерти.Млади орехи, мариновани в оцет и подправки, са любима закуска от англичаните, особено ако са направени от сирене чедър. Но италианците и гърците ги накисват със захарен сироп или мед, служат като самостоятелен десерт или се използват при приготвянето на сладки закуски. За да се облекчат орехите от горчивина, те са били подготвени за няколко дни.напоени с вода.
 3. Ликьор.Основата на италианския ликьор Nocino е зелени орехи. За да направите това, ви трябва 30 нарязани плодове, 1 литър водка, чаша захар, канела, лимонова кора, ванилия и други подправки. Тази сладка напитка е много добра в коктейли, добавя се към сладолед, десерти и сладкиши.
 4. Етерично масло.От зелена кора можете да натрупате богата на масло масло. Това вещество, освен бактерицидните си свойства, има и свойствата на багрилото. Използва се за оцветяване на косата в нюанси на кафявото. Днес juglon се добавя към козметика за самозапалване и защита от слънцето.

Препоръчително е да се работи с ръкавици и престилка за домашни препарати, тъй като сокът, който излиза от плода, оставя твърди петна по кожата и дрехите.

Заключение

Зелените орехи са източник на жизненост, дадени на човека от самата природа. Всички продукти, които са направени от тези плодове укрепват имунната система, имат противовъзпалителни и антипаразитни свойства, нормализират хормоните и действат като леко успокоително. Най-важното, което трябва да запомните е, че те трябва да се консумират в умерени количества.