Корен от женско биле: полезни свойства и възможна вреда

Може би всеки от нас от детството е запознат с вкуса на инфузия със сладък корен. Но малко хора знаят какво е дадено растение, какви са неговите лечебни свойства и какви ползи той съдържа само по себе си и каква вреда може да причини.

Какво е женско биле?

Това растение е използвано от човечеството повече от едно хилядолетие. Той има второ име - сладък корен. Стойността не е цялото растение, а само нейните корени, които са изкопани през пролетта или есента, когато достигнат размерс дължина 25 сантиметраипоне 1 сантиметър в диаметър .

Има няколко вида женско биле, но за медицински цели се използват само голи и уралски. И както показва дългогодишната практика, не само кашлицата може да излекува това растение. Расте в Северна Африка, Централна и Западна Азия, в Европа, както и в Русия. Намерете и купите бульон сладък корен лесно във всяка аптека, или можете да го приготвите сами у дома, като закупите сушени корени.

Ползи от корен от женско биле

Защо това растение стана много популярно в медицината? Съставът на корена е много богат и включва:

 • Много витамини и минерали.
 • Пектини.
 • Скорбяла.
 • Минерални соли.
 • Глюкоза.
 • Захароза.
 • Аспарагин и много други полезни предмети.

По отношение на ползите от организма могат да бъдат разграничени следните:

  Отделно, трябва да се обърне внимание на уникалните съединения, съдържащи се в състава, които иматнай-силен противовъзпалителен ефект . Употребата на женско биле има антипиретично, антивирусно, антимикробно действие. А сред болестите, които може да излекува, са пневмония, бронхит, астма, туберкулоза и други заболявания на горните дихателни пътища.
 • Също така, коренът от женско биде имаположителен ефект върху стомашно-чревния тракт , като помага при лечението на гастрит и язви, облекчава запек и подобрява чревната перисталтика.
 • Използва се и за лимфотоксикоза, като помагада се очисти тялото . Това заболяване силно натоварва червата, бъбреците и черния дроб, което може да доведе до по-сериозни последствия, като: дисбактериоза, ентерит или хепатит. Поради това, тя може да започне да забавя метаболизма, цистит, запек, както и да образуват неприятен кожен обрив.
 • Екстрактът от сладък корен, който е гъста кафява маса, еотлично средство за кариеси също така помага при лечението на херпес и при заздравяването на дерматити и белези.
 • Също така може да помогне за подобряване на нервната система , като помага за нормализиране на нейното функциониране, за борба с хроничната умора, умората и сънливостта. Той има положителен ефект върху хормоналната и пикочната система, както и върху черния дроб. В комбинация с други лекарствени продуктибилки, женско биле, помага за лечение на уролитиаза, възпаление на пикочния мехур, различни заболявания на черния дроб и бъбреците. Употребата на женско биле се препоръчва при отравяне, тъй като има отличен детоксикиращ ефект.
 • В допълнение към горното, това растениеповишава имунитета , понижава холестерола и кръвната захар, има тонизиращо действие върху цялото тяло и също така ефективно се бори с различни кожни заболявания.
 • Отделно е важно да се подчертаелечението на кашлица от женско биле , тъй като днес тя често се използва специално за заболяването на дихателните пътища. Кашлицата може да се прояви със студ или с продължително пушене, което причинява храчки в белите дробове. Ако оттеглянето на храчки е трудно, женското биле е незаменима помощ. Подобрява възпалителния процес, като по този начин стимулира имунната система, поради което сухата кашлица се превръща във влажна и болестта бързо спада.
 • Помага на корен от женско биле и , докато губи тегло , активно се бори с наднорменото тегло. С него можете да подобрите функционирането на стомашно-чревния тракт, задействайки елиминирането на токсините и шлаките, което би довело до обезвреждане на излишъка.
Дори древните китайски лекари твърдят, че коренът от женско биле притежава такова мощно средство, което може да удължи продължителността на живота, запазвайки младостта и красотата в продължение на много години.

В допълнение към лекарствата, сладникът се използва и в хранителната промишленост. неговИзползва се при производството на захар, кисели краставички, сиропи, както и различни напитки. И най-популярният и добре познат продукт, може би, са бонбони от женско биле.

Възможна вреда

Наред с неограничен списък от полезни свойства, женското биле може да причини вреда на тялото. Противопоказания за употребата му са: бременност и кърмене, чернодробна цироза, хипертония, чернодробна недостатъчност, аритмия и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Понастоящем лекарите са много скептични по отношение на женското биле и го предписват с изключително внимание, тъй като с дългосрочното си приложение могат да бъдат премахнати оток, дразнене на стомашно-чревния тракт и калий.

Увреждането на женското биле може да причини и неконтролирано използване и ето защо:

  Той има слабително действие, което може да доведе до чести изпражнения.
 • Също така, поради съдържащите се в хормоните, е необходимо да се ограничи приемът при деца, за да се избегне увеличаване на млечните жлези.
 • Сладъкът може да повиши кръвното налягане.
 • Сред тези, които не са напълно проучени, е въздействието на растението върху репродуктивната система. Според някои данни това влияние е много положително, а от друга - точно обратното.

Как да се вземе

Първо, преди да вземете корена, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Важно е да се знае, че не трябва да се яде женско биле с понижаващи кръвното налягане средства и диуретични свойства.за да се избегнат аритмии и мускулна атрофия.

Един възрастен не трябва да надвишава дозата от8 супени лъжици дневно(в същото време използвайте една или две лъжици 3-4 пъти дневно преди хранене), а децата трябва да използват една или три супени лъжици. 1-2 лъжици 3-4 пъти дневно преди хранене, съответно).

Заключение

Разбира се, коренът от женско биле има повече минуси, отколкото плюсове. Това растение се счита за наистина уникално и, ако се прилага правилно, може да излекува множество болести и също така да ги предпази от възникване.