Флуорид в паста за зъби: ползите и възможните вреди

Някои производители на пасти за зъби рекламират продукта си като съдържащ флуорид и затова са полезни за зъбите. Други се хвалят, че в пастата няма флуорид. Дали този елемент е опасен за зъбите и наистина ли е необходимо за тях?

За първи път в Съединените щати през 1914 г. се използва флуорид в паста за зъби. Оттогава споровете за ползите и вредите не са утихнали сред специалистите и сред обикновените хора. В някои страни, например в САЩ, те са толкова сигурни в ползите от този елемент, че добавят флуорид към чешмяната вода. В редица други страни тяхното използване е ограничено или дори напълно забранено.

Основна информация

В чист вид флуорът ежълтеникав газ . Това е силна отрова, чийто най-близък аналог хлор някога е бил използван като химическо отровно вещество. Работата с флуор в химическата лаборатория изисква специално одобрение.

Съединенията от този елемент не са толкова опасни за хората, но все пакса много токсични . Между другото, флуороводородна киселина е почти единствената, която разтваря стъклото. Затова се съхранява в пластмасови контейнери. Натриевият флуорид също засяга стъклото, така че често се използва в детергенти за стъкло, керамика и др. Това вещество се използва най-често в паста за зъби.

Но в емайлфлуорид се намира във флуорапатит - съединение на калций и фосфор. Това вещество е много твърдо и напълно неразтворимо. За да се образува тялото, флуоридът трябва да се влива в него.

Дневни изисквания и съдържание в продуктите

В допълнение към зъбите, флуоридът е необходим за образуването на кости и участва в процесите на образуване на кръв. Човек се нуждаеот около 2 mgот този елемент на ден за нормално функциониране. Дозата от 20 mg се счита за опасна.

По-голямата част от флуорида влиза в тялото от питейна вода, където в малки количества присъстват флуориди с естествен произход. Съдържанието му в питейна вода обикновено е0,2–0,5 mg /l . В някои страни водата е флуорирана изкуствено, по аналогия с хлорирането. Това се прави не само за дезинфекция на вода от микроби, но и за предотвратяване на кариес в популацията. Зъболекарите смятат, че концентрацията на 0,5-1 mg /l във вода е оптимална. Концентрацията по-голяма от 1,5 mg /l е обявена за нежелана от Световната здравна организация.

От хранителните продукти флуорът съдържа най-много:

 • Чай - черен и зелен.
 • Морски дарове и риба.
 • Зърна - елда, овесена каша, грис.
 • Ръжено брашно и трици.
 • Орехи.

Ползите от флуорид за зъби

Флуориди, намерени в паста за зъби:

  Те иматдепресивен ефект върху бактериите , които живеят в устната кухина. В присъствието на флуоридни йони, тези бактерии, ако не умрат, се размножават по-малко и растат.
 • Намалява образуването на вредни киселини в устата . Тъй като тези киселини разрушават зъбния емайл и причиняват кариес, флуоридът намалява вероятността от появата му.
 • Принос зареминерализация на емайла . Това означава, че актуализиране на твърда обвивка на зъбите, която съдържа флуорапатит. Тази черупка обикновено постепенно губи външния слой. А наличието на флуорид в пастата ви позволява да възстановите този слой. Това намалява чувствителността на зъбите.
 • Стимулиране на работата на слюнчените жлези.
 • Намалява превръщането на меката плака в твърд зъбен камък. Той предотвратява заболяване на венците.

Увреждане на тялото

За зъбите флуоридът не представлява опасност. Но ако се погълне, например, ако пастата за зъби се погълне, те могат да причинят много вреди.

Ако се погълне в големи количества, флуорид-йонът може да причини силно слюноотделяне, гадене, повръщане и стомашна болка. Дозата от около 5 грама за възрастен е фатална. За едно дете тази сума е дори по-ниска.

С натрупването на флуор в организма може да настъпи:

 • Флуороза на зъбите . В същото време се появяват бели кредни петна, емайлът става крехък.
 • Увреждане на щитовидната жлеза.
 • Костна флуороза . В този случай костите губят силата си, стават крехки и болките възникват в ставите и гръбначния стълб.
 • Намален имунитет , заболявания на горните дихателни пътища.

Има доказателства, че флуоридътТе имат депресиращо въздействие върху нервната система, когнитивната функция, т.е. те имат лош ефект върху умствените способности на човек.

Препоръки

 1. Флуоридната паста за зъбине може да бъде погълната . След като го използвате, изплакнете добре устата си.
 2. По-добре е децата да купуват паста без флуорид или с намалено съдържание на този елемент. Това се дължи на факта, че децата често го ядат - от небрежност или от любопитство.
 3. Зъболекарите препоръчват на четката да се прилагат макаронени изделия с размер на грахово зърно. Твърде много да се каже, че не си струва.
 4. По-добре е да не се използва флуорна паста в райони, където концентрацията на този елемент в питейната вода се увеличава.

Тъй като сега информацията за състава често не е на руски, а на английски, надписътнатриев флуорид(натриев флуорид) показва наличието на флуор. Открит е също калаен флуорид ( Stannum флуорид ) и редица други. Напротив, надписът без флуорид казва, че пастата не съдържа този елемент.

Понякога съдържанието на флуор е посочено в ppm, ppm.1% = 10000 ppm . Концентрацията на400–500 ppmсе счита за безопасна за деца и200 ppmза деца на възраст до 4 години. Това се дължи на факта, че малките деца неволно поглъщат част от пастата за зъби.

Заключение

Тъй като дори при дентални специалисти няма категорично мнение за ползите и вредите от флуоридната паста за зъби, най-добре е да се придържате към златната среда. В умерени количества тази паста спомага за предотвратяване на кариес и намаляване на чувствителността.зъби. Но е по-добре да се въздържат от закупуване на пасти с флуорид за деца, а възрастните не ги използват през цялото време.

Никаква паста за зъби не е панацея, за здрави зъби, трябва да се придържате към правилното хранене, старателно да изплаквате устата си след хранене и да не злоупотребявате със сладкото. Не пренебрегвайте и посещавайте зъболекаря - редовна инспекция, която ще помогне да се идентифицират проблемите на ранен етап и да се предприемат действия във времето.