Скумрия - ползите и вредите за тялото

Когато купуваме риба, искаме тя да бъде не само вкусна, но и полезна. Хранейки го за храна, ние искаме не само да получим достатъчно, но и да подобрим здравето си. Тази риба е скумрия. Тази морска риба е официално призната за една от най-добрите по своите свойства.

Какво е това?

Скумрията е ценна, хищна морска риба. Тегло приблизително300-400 грама , дължина30-40 cm . Плува в големи стада в много морета и океани. Най-вкусно и здравословно е Атлантическият океан. Това е, което ядем. Особено добър е в края на есента, когато се натрупва много мазнини. На руските сергии идва от Далечния изток. Той се лови от рибари от Мурманската флота в Баренцово и Северно море.

Ползи

Скумрията е мастна разновидност (8–20% мазнина). Той съдържаголямо количество от омега3 мастни киселини , които нашето тяло не синтезира. Те се наричат ​​незаменими. Благодарение на тях в нашето тяло настъпва нормално клетъчно делене.

 • Те намаляват риска от такова тежко усложнение като вирусна пневмония, която не се лекува с антибиотици.
 • Защитете мозъка от увреждане, причинено от алкохол.
 • Активирайте мозъка, като по този начин забавите развитието на множествена склероза, болестта на Алцхаймер, шизофрения.
 • Насърчаване на разтварянето и отстраняването на канцерогените.
 • Намаляване на вероятността от рак
 • \ t
 • Намалете риска от такива болести като инсулт, инфаркт.
 • Подтискайте развитието на рак на гърдата и помогнете на организма да се справи с остатъците си след отстраняване на тумор, предотвратявайки внезапна загуба на тегло.
 • Благоприятен ефект върху ставите.
 • Съдовете се изчистват от отлагания на холестерола- това означава, че кръвоснабдяването на сърцето се подобрява, което улеснява аритмиите.
 • Нормализира кръвното налягане и съсирването на кръвта.

В резултат на това омега 3 мастните киселинизабавят стареенето и удължават живота . Хората, които използват скумрия, са много по-спокойни и по-щастливи. В крайна сметка, те постоянно произвеждат "хормони на радост". Като ядем тази риба, получаваме необходимата доза от тези киселини.

Скумрията съдържа около90% от дневната доза на витамин D :

  Тя насърчава производството на мъжки полови хормони.
 1. Укрепва костите и зъбите, тъй като тялото с негова помощ по-добре абсорбира калция.
 2. Липсата на витамин D води до пълнота, диетичните експерти съветват онези, които искат да отслабнат, за да ядат тази риба.
И двете лекарства са необходими за нашето тяло да повиши имунитета. Доказано е, че след това рискът от ТОРС, както и усложнения след него се намалява с 40%.

Този продукт е богат на витамин В12 , той е повече от дневната норма. Ние получаваме от храната. Насърчава усвояването на клетки от протеини, мазнини, въглехидрати в правилното количество.

Необходимо за нормално кръвообразуване. Подобрява метаболизма на мазнините вчерния дроб. Неговата нужда се увеличава по време на бременност и кърмене.

Скумрията също съдържа витамини А и Р , които нормализират метаболизма в кожата и ни помагат да изглеждаме добре. Активирайте дишането на тъканта. Те са носители на здрача и цветното възприятие. Те елиминират симптоми като чупливи нокти, суха кожа. Подобрява състоянието на косата.

Скумрията съдържа различни минерали, микроелементи- йод, флуор, мед, цинк . Има блестящо висококачествено протеиново съдържание. Месото й е напълно асимилирано.

При проучването на различни видове живи сребро беше установено, че тази риба съдържа най-малко всички вредни вещества, по-специално живак.

Вреди

Когато става въпрос за опасностите от скумрия, трябва да знаете, че той принадлежи към продукти с висок индекс на алергичност. При осоляването и сушенето е голям риск от заразяване с паразити. Не може да се използва при някои заболявания:

 • Алергия към рибата.
 • Диабет.
 • Разстройство на кръвосъсирването.
 • Болест на черния дроб и жлъчните пътища.
 • Болест на стомашно-чревния тракт.
 • Възпаление на панкреаса.

Препоръчва се тази част да се намали до тези, които страдат от заболявания на отделителната система, от камъни. Внимавайте за хипотония, защото мастната риба може да понижи кръвното налягане.

Пушената скумрия не е много полезна за всички. В него се образуват канцерогенни вещества, които в процеса на приготвяне проникват вътретруп. Това може да доведе до рак.

В резултат на това продуктът се превръща от полезен в опасен. По-добре е да изберете студена пушена скумрия. Съдържа много малко канцерогени. Не яжте кожата му, тя натрупва всички вредни вещества.

Тези, които следват фигурата, трябва да знаят, чекалорийното съдържание на този деликатес е високо . Диетолозите съветват да използвате този продукт не повече от веднъж седмично.

Това е при условие, че рибата се приготвя в производството, при спазване на всички санитарни стандарти. И ако тя "варени" в мазето и напоена с химикали и багрила? Затова си струва да се мисли сто пъти, когато купувате пушена скумрия.

Как да се използва правилно

Поради добрите си хранителни и вкусови качества скумрията в диетичното хранене заема едно от основните места.

За да не навредите на здравето си, трябва правилно да приготвяте ястия от него. Удобен, лесен и бърз - сварете цели трупове или порции. За готвене парчетата се нарязват с кости и кожа. Такава риба може да се използва за всички диети. Рибните бульони също могат да бъдат изядени. Скумрия Navara ароматна и силна.

Много вкусна риба с пара . Пържолите се поставят един до друг, кожата на бульон, изсипва се гореща супа или вода. Сол, добавете подправка, можете да излее малко краставица туршия. Допуска се под затворен капак за 15 минути. Това ястие съдържа голямо количество екстракти (увеличава секрецията на стомашния сок). Следователно не е такапрепоръчва се при заболявания на стомаха, червата, черния дроб и бъбреците.

Рибите могат да се пържат на открит огън - на скара . Или основният път в тигана с минимално количество масло. Възможно е да се яде такова ястие за всички - при липса на лезии на храносмилателните органи.

Една от най-древните възможности за печене във фурната: сурова, варена, със или без сос, във фолио или в открита форма. Ястието, приготвено по този начин, ще бъде от полза за всеки, който се грижи за здравето си.

Можете да разнообразите менюто, ако изгасите скумрията. Този метод на топлинна обработка се счита за нежен. Продуктът запазва най-голямо количество витамини и минерали. Такова ястие е характерно за сочно и нежно месо. Можете да използвате без ограничения.

От нарязаната риба се приготвя маса за тесто и месо. Когато парата няма противопоказания.

Влизайки в диетата на скумрия, ние не само предоставяме на тялото ни физиологично адекватно хранене. Но предупреждаваме или елиминираме много болести. Това е перфектната риба, която да запази мозъка ни чист до старост.