Мляко без лактоза: какво е полезно и какво е вредно

Хората с непоносимост към лактоза са принудени да се откажат от употребата на мляко и някои млечни продукти. За щастие, технологията не стои на едно място и до днес производителите са се научили да създават мляко без лактоза, което не причинява дискомфорт след употребата му. Но тъй като този продукт е доста млад, не всеки знае за него и неговите ползи.

13. Мляко без лактоза
\ t

Млякото без лактоза (Lactose Free) е естествено мляко от крава (по-рядко козе или овце), в което съдържанието на лактоза (млечна захар) е намалено или напълно отсъства.

Има 3 основни начина за получаване на продукта:

 1. Добавяне на ферментирало кисело мляко . Млякото се смесва със специален фермент, в резултат на което се намалява количеството на млечната захар. Методът не е много ефективен, тъй като позволява само частично отстраняване на въглехидратите. Трябва да се отбележи, че при ферментиралите млечни продукти (извара, кефир, сирене и др.) Лактозата също се намалява.
 2. Ензимно разцепване . Към обикновеното мляко се добавя специален ензим лактаза, който разделя молекулата на лактозата на галактоза и глюкоза. По този начин 98% от лактазата може да се елиминира. Подходящ за хора с частично нарушено храносмилане.
 3. Мембранна филтрация . Първо, млякото се филтрира на специалномембрана, по време на която се отстранява част от лактозата. След това се добавя лактаза, която разгражда останалата млечна захар. Този метод позволява получаването на мляко с почти нулево съдържание на лактоза (около 0.01%). Подходящ за хора с пълна лактозна лошо храносмилане.

Млякото без лактозане губи своите свойстваи запазва всички протеини, витамини и минерали, които са полезни за човешкото тяло. Калоричната стойност на продукта е 39 калории на 100 грама (обикновеното мляко съдържа 46 калории на 100 грама). Нивото на съдържание на мазнини винаги е едно и също -1,5% .

Най-често молкопродуктът се бутилира втетрапаки , поради което срокът на годност е доста дълъг. Някои производители се бутилират в конвенционални опаковки и след това продуктът трябва да се съхранява в хладилник.

Ползи и ползи

В сравнение с обикновеното мляко, без лактоза има следните предимства:

 • Лесно усвояеми- продуктите със съдържание на млечна захар често се абсорбират слабо от организма и причиняват нарушения в стомашно-чревния тракт: подуване, газове, диария, гадене и др.
 • Не предизвиква алергии- млечният продукт е напълно хипоалергичен поради намаленото съдържание на въглехидрати, които причиняват кожни и храносмилателни реакции.
 • Помага за отслабване- отново, поради намаленото съдържание на захар (с почти 30%), млякото без лактоза влияе върху намаляването на теглото и намаляването на обема. Голямо количество захари причинява не само наддаване на тегло, но ираздразнение на корема, поради което изглежда по-голямо. Намаляването на теглото е да вкарате този продукт в експлоатация.
 • Много по-полезно за кърмещите майки , тъй като намалява риска от колики и газ при дете. Редовното пастьоризирано мляко може да причини неприятни симптоми на стомашно-чревни нарушения не само при бебето, но и при майката.
 • Облекчава бебетата от дискомфорт в корема- специални смеси без лактоза са разработени за деца, които не предизвикват ферментация в червата.
 • Помага за възстановяване на храносмиланетослед продължителна употреба на антибиотици или минали инфекциозни заболявания - пациентите намаляват синтеза на ензими, които спомагат за храносмилането, следователно продукт без лактоза може леко да нормализира чревната микрофлора и да предотврати храносмилателните нарушения.
 • Полезно за диабетици- пациентите трябва да ядат млечни продукти без лактоза, защото съдържат малко захар. Тялото ще получи хранителни вещества, докато нивото на кръвната захар няма да се повиши.

Вреди и недостатъци

Млякото без лактозане причинява почти никаква вреда . Може да се използва дори от тези, които не страдат от непоносимост към лактоза. Въпреки това, трябва да следите количеството консумиран продукт, тъй като то дори с намалено съдържание на захар може да предизвика неприятни симптоми.

Този молокопродукт не трябва да се използва за хора с глюкозо-галактозна малабсорбция. Пациентите с тази диагноза не трябва да се приемат.продукти, съдържащи галактоза и глюкоза и както е известно, в продукти без лактоза, лактозата се разделя на галактоза и глюкоза.

Не се препоръчва да се ядат млечни продукти, дори и с ниско съдържание на лактоза, ако има алергия към казеин.

Недостатъкът на млякото без лактоза е и високата му цена. Опаковка от 1 литър ще струва приблизително3 пъти по-скъпоот обикновеното пастьоризирано мляко.

Как да се използва правилно

За да не навредите на тялото, трябва да знаете колко мляко може да се консумира на ден:

 • Деца - неограничен брой (но е по-добре да не се злоупотребява).
 • Тийнейджъри и млади хора - не повече от 3 чаши.
 • Хора на средна възраст - не повече от 2 чаши.
 • По-възрастните хора - 1 чаша е достатъчно.
Тази зависимост се свързва с факта, че с възрастта синтезът на лактаза в тялото намалява и за него става по-трудно да абсорбира млечната захар.

Ако няма непоносимост към лактоза, тогавасе препоръчва да се замени млякото без лактоза с редовно мляко . Това ще помогне на тялото да поддържа правилното количество млечна захар.

Молокопродукт без лактоза може да се приготви у дома. За да направите това, ще трябва да закупите лактазен ензим в аптека или лактазна добавка (продавана в специализирани магазини) и да добавите към обикновеното мляко. Оставете сместа за известно време (около час) и можете да я изпиете. Точните инструкции трябва да бъдат написани на опаковката на лекарството.

Можете също така самостоятелноПригответе млечен продукт, несъдържащ лактоза, от растителни съставки: бадеми, соя, кокос, овесено брашно, ориз и др.

Млякото без лактоза е по-полезна алтернатива на обичайното. Можете не само да го изпиете в чист вид, но и да го добавите към зърнени храни, напитки, печени палачинки от него, палачинки и пригответе други ястия. Днес, този млечен продукт е много често срещан и може да се намери във всеки супермаркет.