Борен сапун: ползите и вредите

Здраве и хигиена - неразделни една от друга. Но в някои случаи тялото има няколко прости средства за поддържане на чистотата, а след това се използва специален дезинфекционен продукт - медицински сапуни. Carbolic, катран, камфор - има доста от тях. Борен сапун също е един от тях.

Продуктова информация

Борният сапун е медицински хигиенен продукт, който се използва за по-пълно почистване на кожата и за борба с кожни заболявания. Тя включва:

 • Естествена норна мазнина.
 • Козметичен глицерин.
 • Борна киселина.

Норка мазнина и глицерин - осигуряват добро пенообразуване, ефективно отстраняване на замърсяващите частици от набъбналата повърхност, овлажняване на кожата, предпазване от изсушаване и обелване.

Борната киселина -дезинфектира , унищожава патогенни микроорганизми и успокоява раздразнението на увредената кожа.

Наличието в състава на сапуна на други компоненти - аромати, оцветители - показва ниско качество.

Поради опасността от бор за бременни жени, кърмачки и бебета, сапунът, който съдържа, е забранен за употреба в акушерството и педиатрията от 1987 г. насам.

Каква е употребата?

Борната киселина се използва в медицината дълго време и успешно, както и продукти, които я съдържат. Сапун - не е изключение и съветва неговото използванепациентът може да лекува в много случаи.

 • Инструментътдобре почиства мазната кожа и запушва порите , защото често се предписва на юноши и млади хора за лечение на акне и акне, причинени от хиперсекреция на мастните жлези.
 • Сапунът с добавка на бор, в допълнение към почистващото свойство, притежава и противовъзпалителното свойство , тъй като се препоръчва те да обработват: силно замърсени рани и драскотини (например, получени в селска къща или в гората); ухапвания от животни и драскотини; места ужилвания оси, стършели, gadflies, gadflies, мравки.
 • При тежко изпотяване (хиперхидроза), ако не е причинено от нарушаване на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс или бременност, продуктът може да се използва в малки курсове на4-5 дниза лечение на подмишниците и краката, за да се намали броя на пот, секретиран; премахване на неприятната миризма; предотвратяване на появата на обрив от пелени и бодлива топлина.
 • Борният сапун се използва широко за лечение на: сухи мазоли (мазоли); напукани пети. Използването му омекотява възбудената кожа, позволявайки му да се отърве от нея безболезнено и дезинфекцира кожата, предотвратявайки възможното развитие на инфекция.
 • Лекарството помагада преодолее гъбичните заболявания на ноктите на ръцете и краката- както самостоятелно, така и в комбинация с други противогъбични лекарства. Засегнатите зони се къпят или правят къси (до 5 минути) вани със сапунена пяна. Ако проблемът не се стартира, промените в положителната страна се забелязват след 2-3.приложения.
 • Наличието на борен сапун в домакинството на всяка химическа лаборатория е задължително. Използва се за: третиране на кожата, когато алкалните разтвори са в контакт с нея; смекчат техническата "твърда" вода, която се измива и изплаква тръби и метално оборудване.
 • Продуктът се използва успешно заунищожаване на различни домашни насекоми- вредители: местата на честа поява се смазват със сапунена вода, към ядливата примамка се добавят фини стърготини. Такива начини се отърват от: хлебарки; мравки; спални бъгове.
 • В някои случаи малко количество от разтворения във вода продукт помага да се отървете от трудни петна върху дрехите, оставени от: шоколад, шоколадов сладолед или какао; плодови и плодови сокове; желязо.

Възможна вреда

Въпреки броя на проблемите, които борният сапун може да реши, той трябва да се използва внимателно и да не се забравя, че има сериозни противопоказания за неговото използване.

 • Не се заблуждавайте от неговите почистващи свойства: инструментът е предназначен само за лечение на малки части от тялото, затова не трябва да се използва както обикновено в баня или душ.
 • Честата и продължителна употреба не се препоръчва . Борната киселина е стабилно вещество, но въпреки това леко се разпада и борът е токсичен и може да се натрупва в организма. Характерните признаци на отравяне са: червен обрив, чревни нарушения, висока температура, възпаление на мозъка, гърчове.
 • Дори малко количество бор, което не може да причини видима вреда на възрастен човек, ако се приема веднъж в тялото на бременна жена, може да доведе до тежки патологии на развитието на плода. Ето защо, жените в ситуацията, особено в ранните етапи, не използват такъв сапун.
 • Не се разрешава използването на продукта за: измиване на спално бельо и бельо, особено за деца; къпане на бебета и деца под 14 години; всякакви хигиенни процедури за кърмещата майка.
 • Забранено е използването на агента за хора сбъбречни заболявания(пиелонефрит, бъбречна недостатъчност) както в хронична, така и в остра форма.
 • Борният сапун може да причини местнаалергична реакцияпри хора с чувствителна кожа. Ако върху третираните зони кожата стане суха, люспеста или зачервена, употребата се преустановява.

Съвети

Очевидната вреда, която боричният сапун може да направи, е основателна причина да се прилага само в стопанската дейност и да не се отклонява от предписанията на лекаря. Условията за ползване не са сложни.

 1. Ръцете с този инструмент се третират веднъж дневно, преди лягане, с лице -не повече от 2 пъти . След това е необходимо да се нанесе богат подхранващ крем.
 2. За да се намали възможното увреждане, проблемните области не се третират директно: сапунена пяна се нанася на правилните места с помощта на памучен тампон или козметична гъба за тази цел.
 3. Задължителни условия за съхранение: в суха, затворена сапунена чиния или в хартиена опаковка; от достъпа на деца и животни;отделени от продуктите за грижа за кожата, за да се избегне случайно объркване.

Въпреки че борният сапун е обществен продукт и можете да го купите не само в аптека, но и във всеки магазин, не трябва да го третирате небрежно. За да не се навреди на здравето, то трябва да се използва единствено по лекарско предписание или в случаите, когато няма други, по-безопасни средства за решаване на проблема.