Турция месо: ползи и вреда за тялото

Пилешкото месо е трудно да се конкурира с. Но има и птица, която по своите полезни свойства и хранителна стойност може да се конкурира с пиле. Става дума за пуешко месо.

Състав и характеристика на витамините

Месото от Турция отдавна се е превърнало в синоним на здравословно хранене и символ на празнично настроение. В Америка, откъдето птицата е докарана в Европа и на други континенти, е прието да се готви за Деня на благодарността. И дори когато разгледаха въпроса коя птица да постави върху емблемата на тази страна, имаше предложения да се постави пуйка там. Но това е само началото на историята на тази славна птица.

Потребителите харесвахазабележителни вкусови характеристикии витаминната стойност на месото им. Според неговата структура, тя е много нежна. Готвенето му не изисква специални кулинарни умения.

Подходящо е за различни ястия, независимо дали става въпрос за зърнени храни или зеленчуци. Месото, пълнено с гъби, зеленчуци и дори плодове, придобива специален привкус. Някои не ядат пуйка заради специфичната миризма, но натрива трупа с индийско орехче, с което лесно се отървава.

По отношение на съдържанието на витамини в продукта, така е и тяхното истинско хранилище. Турция съдържа почти всички необходими витамини и микроелементиза нормално функциониране на организма. Също така месото е богато на редки аминокиселини. Съдържа аргинин, лизин, метионин и много други. Турция, подобно на риба, съдържа полинаситени мазнини като Омега 3 и Омега 6.

Полезни свойства на Турция

\ t

Мнозина вярват, че това, което е полезно, не може да бъде и вкусно. Но ястията с пуйки опровергават тази теория. Ястията от него не само са вкусни, но и допринасят много за човека. Какво е толкова полезно месо от тази птица?

 • Той съдържа известно количество аминокиселинатриптофан . Той е просто незаменим за човек под постоянен стрес и раздразнителност. Тя участва в производството на сератонин и мелатонин. С нормалното съдържание на тези вещества в тялото, човек усеща прилив на сила и преживява положителни емоции.
 • Високото съдържание на протеини в произхода на животнотоще помогне не само на професионалните спортисти да запазят своята форма, но и на хората, които са далеч от спорта. Редовната консумация на месо може да намали умората и да запълни енергийния дефицит.
 • Нито едно от месото не съдържа толковаселен , колкото в пуешкото месо. Благодарение на този елемент се възстановява нормалното функциониране на щитовидната жлеза и се засилва имунитетът.
 • Укрепването на костите и зъбите ще помогнефосфор , съдържащ се в птицата.
 • След провеждането на многобройни проучвания за въздействието на пуйки върху човешкия организъм, учените заключават товаимапротиворакови свойства . Уникалният състав, богат на микроелементи, няколко пъти намалява вероятността от рак, по-специално рак на белите дробове, стомаха и храносмилателните органи.
 • С правилно се счита, че месото от Турция енай-добрият хранителен продукт . Факт е, че той почти не съдържа така наречения "лош" холестерол. Съдържанието на ниацин допринася за заместването на "лошия" холестерол с "добър".
 • В черен дроб от домашни птици се съдържа голямо количество витамин В12. Именно той допринася за по-доброто образуване на нови кръвни клетки, подобрява функционирането на кръвоносната система и регулира метаболизма на мазнините в чернодробните клетки.
 • Съдържанието на другивитамини от група Бспомага за нормализиране на метаболитните процеси в организма, ускорява метаболизма и допринася за подобряване на чревната функция и нейното пречистване.
 • Месото от Турцияе необходимо за професионалните спортисти . Той води до съдържанието на протеин в състава му, което позволява на спортистите бързо да изграждат мускулна маса.

Увреждане на тялото

Въпреки очевидните предимства на пуешкото месо, както и при всеки продукт, то има странични ефекти, които увреждат организма.

 • Потребление в големи количества . За да се получи ефектът и да се попълни тялото ви с витамини и микроелементи, не е необходимо да се яде пуешко месо в големи количества. Това може да има обратен ефект. Продукт, влизащ в червата, нямаима време да се смила и да започне процес на гниене на остатъци от храна. Това води до заболявания на червата и други органи на храносмилателната система.
 • Поради високото съдържание на протеини в трупа на пуйки, те не трябва да се злоупотребяват с хора, страдащи от бъбречно заболяване или подагра. Експертите препоръчват яденето на Турция не повече от два пъти седмично.
 • При консумация на пуйка в големи количества с кожата, тя може да предизвика повишаване на кръвното налягане .

Също така един от основните недостатъци на месото е неговатацена . Това се дължи на факта, че птицата се нуждае от специални грижи и храна. Турция е топлинолюбива птица и за нея е важно да създаде необходимите условия за нормален растеж и отсъствие на болести.

Диетолозите препоръчват яденето на пуешко месо не повече от четири пъти седмично. По-честата употреба може да причини редица заболявания, като например:

 • Безплодие.
 • Онкологични заболявания.
 • Заболявания на храносмилателната система.
 • Нарушения на сърдечно-съдовата система.
 • Повишено кръвно налягане и нива на холестерол в кръвта.
 • Повишаване на теглото.
В такива случаи популярната мъдрост, че всичко е умерено, е напълно оправдана.

Как да изберем и правилно да готвим

За да се извлече полза от пуйката, е важно да се знае как да се избере истински висококачествен продукт и да се подготви така, че да запази максималното количество витамини. При избора на труп трябва да се обърне вниманиецвят на кожата и еластичност на месото. Кожата на прясна птица винаги е лъскава и изглежда малко влажна.

Месото на птицата трябва да има деликатен розов цвят. Натискането му с пръст не трябва да оставя никакви следи. Експертите съветват да не преследвате голямо тегло на птиците. Като правило, Турция с тегло 30-35 килограма вече има доста гъсто месо, което трябва да се приготвя дълго време. Най-добрият избор ще бъде птица с тегло до 10 килограма.

За да се запазят максималните полезни свойства на трупа при готвене, трябва да знаете, че не трябва да го приготвяте, без да го размразите. Трябва също да вземете предвид средното време за готвене на птици. Средно 18 минути на килограм тегло.

Заключение

Обобщавайки резултатите, трябва да се каже, че при подходяща подготовка и консумация на пуешко месо може да се замени цял комплекс от мултивитамини. Също така, използването му позволява да се грижи за фигурата, без да вреди на здравето на тялото.

Умерената употреба ще позволи на човек да се чувства здрав и изпълнен с жизненост.