Пшеничен зародиш: ползите и вредите

Отглеждането на зърнени култури е придружавало човека още от праисторически времена. Поради идеалния състав на хранителните вещества, удобното отглеждане, зърнените култури скоро стават най-широко отглежданите култури.

По отношение на хранителната стойност най-важната култура за човешкото тяло е пшеницата. Въпреки че тази трева вече е „старомодна“ по отношение на отглеждане и употреба, тя може да изненада с нови благоприятни ефекти върху здравето и лекотата на използване. Една от възможностите за консумация на зърнени - пшенични зародиши.

Пшеничен зародиш - какво е това?

Зърнената пшеница се състои от4 части : зародиш (кълнове), ендосперма, тестиси, перикарп. От физиологична гледна точка най-ценната част са микробите, които са в долната част на зърното и имат зародишна форма. Кълнове играят важна роля в лечението на рак: те предотвратяват разпространението на туморни клетки, помагат за предотвратяване на увреждане на ДНК, ефективно се използват срещу рак на простатата.

Пшеничният зародиш помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, сърдечносъдови заболявания, различни белодробни заболявания. Тъй като пшеницата помага за подобряване на имунната система на организма и поддържа психологическия баланс, консумацията им се препоръчва особено.активни спортисти и студенти.

Октакозанол , съдържащ се в тях , подобрява мъжката плодовитост, отпуска мускулите след стрес, стимулира чувствата и ускорява рефлексите. Активните съставки на пшеничните зародиши намаляват холестерола в кръвта, поддържат равновесие в тялото като цяло.

Въздействие върху здравето

\ t

Въпреки малкия им размер, пшеничните зародиши съдържат впечатляващи хранителни вещества. Външната обвивка на ядката, триците също е полезна, но кълновете имат необходимите компоненти, които ги правят важна част от диетата.

Ценни вещества, съдържащи се в пшеничните зародиши:

  • Витамин С . Той е необходим за правилния метаболизъм и производството на аминокиселини. Недостигът му причинява сериозни заболявания, по-специално мускулни заболявания, стомашни проблеми, загуба на зъби, подуване на венците, крехки кости. Но с прием на витамин С не трябва да се прекалява, а продължителният му излишък причинява сериозни съдови заболявания, сърдечни заболявания.
  • Витамин Е . Естествен антиоксидант, липсата на който води до заболявания като анемия, безплодие, заболяване на червата.
  • Витамин F . Помага за понижаване на нивата на холестерола.
  • Витамини от група В . Тези витамини имат благоприятен ефект върху сърцето и нервите.
  • Желязо . Отлична профилактика на анемията.
  • Магнезий . В отсъствието на магнезий в храната, трябва да се обърне внимание на пшеничните зародиши, които го съдържат в необходимото количество. Здравословна закускапод формата на пшенични кълнове ще запази здравето на сърцето.
  • Калий . Калият е важен за силните мускули, насърчава загуба на тегло.
  • Влакна . Това е неразтворим хранителен компонент, който предпазва организма от проблеми с храносмилането.
  • Лизин . Това е градивен елемент на всички протеини в тялото, така че е изключително важно. Особено ценен лизин след операция.

Укрепване на имунната система

Включването на пшенични зародиши в храната е добра възможностда повлияе положително върху имунната система , да се бори с редица заболявания и разстройства като сърдечни заболявания и дори рак. Доказано е, че протеиновите хидролизати от зародиша от пшеничен зародиш увеличават антиоксидантната активност в органичните системи.

Антиоксидантитетърсят и унищожават свободните радикали и други патогени в тялото, като по този начин намаляват или премахват възможността за сериозни заболявания. Беше показано, че пшеничните кълнове съдържат високи нива, като по този начин укрепват имунната система.

Подобряване на състоянието на сърцето

Проучванията показват, че редовната консумация на пълнозърнести зародиши може да намали рисковите фактори, свързани с коронарната болест на сърцето, да засегнат здравето на цялата сърдечно-съдова система.LDL холестеролъте холестерол, който е окислен, поради което набъбва в кръвоносните съдове. Това е обща черта и рисков фактор за инфаркт и инсулт.

Включването на пшеницата в диетата се увеличаваколичеството фибри, което е научно свързано с намален риск от сърдечни заболявания. Показано е също, че октахозанол понижава холестерола, като по този начин предотвратява инсулт. Високото ниво на омега-3 помага да се елиминират отрицателните ефекти на омега-6, които допълнително защитават сърдечно-съдовата система.

Забавяне на стареенето

Пшеничният зародиш е наситен с хранителни вещества и витамини на толкова високо ниво, че те могат да имат значителен ефект върху процеса на стареене. Те имат различни анти-стареещи ефекти, като поддържане на качеството на кожата и предотвратяване на загубата на коса. Редовният прием на протеини и витамини, присъстващи в пшеницата, има положителен ефект върху такива заболявания и проблеми като псориазис, изгаряния, екзема, бръчки, тъпа, сива кожа, влошаване на косата.

Компонент за бебешка храна

Пшеничният зародиш евисоко концентрирана естествена хранав ефективна комбинация. Затова те се препоръчват за детското тяло, растат и се нуждаят от достатъчно количество основни хранителни вещества, с които днешните диети са сравнително бедни.

Противопоказания и вреди

Въпреки ползата от пшеницата, те имат редица противопоказания за употреба. Тази здравословна храна не се препоръчва за хора, страдащи от язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника. Причината за изключване на пшеничните зародиши от диетата е прекомерното образуване на газове, разстройствата на изпражненията,постоянна умора, често замаяност.

Предупреждение: храненето с пшеничен зародиш не се препоръчва за алергия към глутен при деца сфенилкетонурия .

Как да готвя?

Кълнове от пшеница могат да се купуват в магазините за здравословни храни. Но те са лесни за приготвяне. Поставете овлажнени пшенични зърна в тенджерата или върху тава. Препоръчително е да ги прикрепите с хартия. При стайна температура се оставя зърното на1-2 седмици .

Как да се консумира?

Зърнените кълнове могат да се консумират без никакви лечения и добавки. Но те също могат да бъдат сервирани с овесени ядки и други продукти, пълни с мляко или просто овлажнени.

В заключение

Богатият състав на хранителните вещества прави кълновете изключително полезен продукт, особено през зимата и пролетта. При редовна употреба те регулират храносмилането, укрепват имунната система и носят редица други положителни ефекти.